Digital Report
  • TEKNOLOJİ
  • DRPRO
    • GİRİŞİM
    • E-TİCARET
    • FINTECH
    • MARKA
  • GÜVENLİK
  • KRİPTO
  • REHBER
  • YAZARLAR
  • DERGİ
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
Digital Report
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
Digital Report Rehber

Hızlı şarj nedir, nasıl çalışır, maksimum hızı nedir, tehlikeli midir?

Yazar: Nihat Bilge
01/07/2021
Kategori: Rehber
Hızlı şarj nedir, nasıl çalışır, maksimum hızı nedir, tehlikeli midir?
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedIn'de PaylaşWhatsApp'ta PaylaşTelegram'da Paylaş

İçindekiler

  • 1 Hızlı şarj nedir ve nasıl çalışır?
  • 2 Hızlı şarj tehlikeli mi: Hangi tehlikeleri korkutuyor?
  • 3 Hızlı şarjın bugünkü maksimum hızı nedir?

Bu içeriğimizde size Hızlı şarj nedir, nasıl çalışır, maksimum hızı nedir, tehlikeli midir anlatacağız.

Akıllı telefon üreticileri, akıllı telefonların gelişinden ve enerji tüketimindeki ciddi artıştan bu yana ekosistemdeki en acil sorunlardan birini çözmeye karar vermiş görünüyor, şarj sorunu. Bu amaçla, dahili piller piyasada az çok standart bir şekilde büyümeye başlıyor, ancak hızlı şarjın geliştirilmesi için de çok çaba sarf ediliyor.

Piyasaya sürülen en son standarda, Qualcomm‘un Quick Charge 5.0’ına ve hızlı şarj için 100W sınırına bir göz atabilirsiniz, ancak piyasada başka birçok seçenek ve ayrıca çift pil gibi farklı yöntemler kullanarak sınırları aşmak için “püf noktaları” var. Ama her şeyden önce, konsept göründüğünden daha akıcı ve gelişebilir olsa da, hızlı şarj nedir sorusunun yanıtının tam olarak ne olduğuna bakalım.

Hızlı şarj nedir ve nasıl çalışır?

Üreticiler, bir akıllı telefon tarafından desteklenen veya harici bir şarj cihazının sunabileceği şarjı tanımlarken genellikle watt kullanır. Watt, bir cihazın enerjisinin tüketiminin, bu durumda iletiminin ölçüldüğü bir güç biriminden başka bir şey değil. Amper ile voltun basit bir çarpımı ile hesaplanan bir değerden söz ediyoruz.

Hızlı ve çok basitleştirilmiş bir örnek olarak, bir otoyolumuz olduğunu düşünelim. Otoyolun her şeridi bir amperdir ve her şeridin genişliği volt olarak ölçülür. Geniş şeritlerimiz varsa, üzerinde daha fazla insan (veya enerji) taşıyan daha geniş araçları çalıştırabiliriz ve daha fazla şeridimiz varsa, otoyolda paralel olarak daha fazla araç seyahat edebilir. Yani volt çarpı amper eşittir watt. Bu işlem sayesinde “otoyolun gücünü”, A noktasından B noktasına daha fazla veya daha az insanı taşıma kapasitesini veya prizden akıllı telefonumuza taşıma kapasitesini hesaplıyoruz.

Hızlı şarjın standart şarjı aşan herhangi bir şey olarak tanımlanabileceğinden, hızlı şarj kavramının biraz akışkan olduğunu başta söylemiştik. Mantıklı, değil mi? Otoyolumuzda herkes saatte 80 kilometre hızla gidiyorsa, saatte 90 kilometre gidenler hızlı gidiyor ve bu ortalama hız değişebilir. Dolayısıyla uzun bir süre standart şarj hızı 5 watt veya 5W idi ve bu hızın üzerindeki her şey hızlı şarj olarak kabul edildi. Bugün standart şarjın 10W olduğunu söylemek daha doğru olur ve bu ortalamayı zaman zaman 15W veya 18W’a çıkarmamız çok uzun sürmeyecek.

Bu nedenle üreticiler, farklı sistemler kullanarak daha hızlı ve daha hızlı şarj elde etmek için araştırma ve geliştirme ekiplerine sürekli para yatırıyorlar. Bazıları Qualcomm veya MediaTek gibi işlemci üreticileri tarafından etkinleştirilenler gibi standartlaştırmaya çalışıyor ve diğerleri en iyi bilinenleri saymak gerekirse OPPO, OnePlus, Huawei veya Xiaomi’nin hızlı şarjları gibi tescilli sistemler.

Xiaomi, Xiaomi Mi 10 Ultra’nın 120W hızlı şarj sistemi (henüz piyasaya çıkmamış 200W sisteminden bahsetmiyorum bile) açıklanan yeni bir hızlı şarj sistemini masaya getiren son şirket oldu. Bunu, şarj cihazından gelen gücün mevcut akışlarıyla oynayarak ve pilin her bir parçasına güç vererek yapıyor. Bu, daha önce bahsettiğimiz hilelerden biri, bu arada, pili çift pil ile ikiye “bölmek”.  Bu şekilde, her birine ayrı ayrı güç sağlayabilir ve şarj hızını etkili bir şekilde ikiye katlayabilirsiniz.

Hızlı şarj tehlikeli mi: Hangi tehlikeleri korkutuyor?

Hızlı şarj nedir, nasıl çalışır, maksimum hızı nedir, tehlikeli midir?
Hızlı şarj nedir, nasıl çalışır, maksimum hızı nedir, tehlikeli midir?

Her ne kadar sistem olması gerektiği gibi çalışırsa ve fabrika kusurları gibi (Galaxy Note 7 için DEP) bir tehlikeden bahsetmek belki daha doğru olsa da, şu anda Li-Ion veya lityum olan akıllı telefon pillerinin büyük düşmanı -iyon piller, ısıtılır. Isı, pillerin gerçek düşmanıdır ve şarj döngülerinden bile daha zorlu bir düşmandır.

Pillerin sıcaklığı önerilen sıcaklığın üzerine çıktığında, piller normalden daha fazla aşınmaya ve yıpranmaya maruz kalır çünkü ısı performansları üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bir pili normal şekilde şarj etmek pilinizin yükselmesine neden oluyorsa (kontrollü de olsa), hızlı şarj sıcaklığın daha da yükselmesine neden olur. Bu nedenle üreticiler, sıcaklıkları yükseltmeden daha fazla güç sağlamak için sistemler araştırıyor ve hatta dahili soğutmalı kablosuz şarj cihazları bile buluyoruz.

Uzmanlar, örneğin kısa duraklamalar yaptığımızda ve mümkün olan en kısa sürede telefonun özerkliğini geri kazanmamız gerektiğinde, gerekli olduğunda hızlı şarjı kullanmamızı tavsiye ediyor. Yaşam ritmimiz tüm gece boyunca komodin üzerinde telefonu şarj etmemize neden oluyorsa, 5W veya daha az güç veren yavaş şarj cihazları almamız önerilmekte (örneğin, bilgisayarınızın USB portu 2,5W sağlar). Telefon, minimum sıcaklık artışıyla saatlerce şarj olabilecek ve böylece pilinizin dayanıklılığını koruyacak.

Genellikle hızlı şarjla ilişkilendirilen bir diğer büyük tehlike de ekonomiktir, çünkü telefona daha fazla güç verirsek daha fazla elektrik tüketiriz ve bu nedenle aylık faturamız artar. Ancak akıllı telefonumuzu şarj etmenin evimizin yıllık tüketimi üzerinde minimum bir etkisi olduğu düşünüldüğünde bu tehlike o kadar da büyük değil. Ulusal İstatistik Enstitüsü tarafından yürütülen araştırmalara göre, akıllı telefonumuzu şarj etmek yılda yaklaşık 1,5 dolar ve daha agresif şarj sistemleriyle yılda 3 dolara ulaşabilir.

Hızlı şarjın bugünkü maksimum hızı nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Xiaomi, kablolu olduğu sürece uyumlu akıllı telefonlara 200W, kablosuz şarj olduğunda ise 120W’a kadar çıkabilen hızlı şarj sistemini zaten sunmuştu. Bu Xiaomi HyperCharge ve 4.000 mAh pili sadece 8 dakikada şarj edebilecek. Bu ücret ticarileştirilmediği için şimdilik gelecek için konuşuyoruz. Xiaomi tarafından sunulan, şu anda piyasadaki en hızlı şarj Xiaomi Mi 10 Ultra’nın 120W şarjı.

İkinci sırada, oyuncular için Lenovo Legion Duel ile (son zamanlarda Legion Duel 2 ile ikinci bir nesli vardı) 90W’a kadar hızlı şarj başlatan ve yine birim başına çift 2.500 mAh pil kullanan Lenovo’yu koymalıyız. Sistemi, telefonu 30 dakikada tamamen şarj etmemizi sağlıyor ve ilk 10 dakikada %50’sini şarj edebiliyoruz. Bu arada, üreticilerin uyguladığı pilleri korumak için şarj algoritmaları nedeniyle, hızlı şarjların şarjın başlangıcında, sonunda olduğundan çok daha hızlı olması normal.

OPPO, piyasaya henüz ayak basmamış 125W’lık bir hızlı şarj sunmasına rağmen, halihazırda maksimum 65W hızlı şarj ile dolaşımda birkaç el cihazına sahip. Bu nedenle, OPPO’nun tavanı şu anda 65W’ta duruyor ve bu şarjı OPPO Find X3 Pro veya OPPO Reno4 5G’de görebiliriz.

OPPO ile aynı basamakta, patentli Dart Charge sistemi şu anda 65W maksimum hızlı şarja ulaşan OnePlus’ı buluyoruz, örneğin en son OnePlus 9’larında görebildiğimiz bir sistem. Tabii ki piyasada Meizu’nun 40W Super mCharge’ı veya Huawei’nin 40W SuperCharge’ı gibi daha birçok hızlı şarj var. Diğer üreticilerin hızlı şarjları var, ancak Samsung, Apple ve diğerleri gibi hala zirveden uzaklar.

Etiketler: akıllı telefonbataryahızlı şarjhızlı şarj nedirhızlı şarj özelliklerihızlı şarj tehlikeli mihızlı şarjın faydalarıOppoQualcommquickchargeşarjXiaomi

İLGİLİ YAZILAR

Xiaomi Cyberone nedir?
Teknoloji

Xiaomi’den yeni insansı robot: CyberOne

Yazar: DIGITAL REPORT

Xiaomi CyberOne, gelişmiş kollar ve bacaklarla donatıldı. İki ayağı üzerinde dengeli bir şekilde duran yeni CyberOne, maksimum 300 NM torka...

Devamını oku
Karşılaştırma: Samsung Galaxy Z Fold 4 vs Xiaomi MIX Fold 2
Teknoloji

Karşılaştırma: Samsung Galaxy Z Fold 4 vs Xiaomi MIX Fold 2

Yazar: Barış Selman

Katlanabilir bir akıllı telefon almayı düşünüyorsanız, Samsung Galaxy Z Fold 4 ve Xiaomi Mix Fold 2 telefonları hakkında, hazırladığımız bu...

Devamını oku
Xiaomi MIX Fold 2: Özellikleri, fiyatı ve çıkış tarihi
Teknoloji

Xiaomi’nin Samsung Galaxy Z Fold4’e cevabı gecikmedi: MIX Fold 2

Yazar: DIGITAL REPORT

Xiaomi'nin ürün lansmanı etkinliğinde gelişmiş katlanabilir amiral gemisi akıllı telefonu Xiaomi MIX Fold 2'yi tanıttı. Ultra ince katlanabilir akıllı telefon...

Devamını oku
Ericsson, Qualcomm ve Thales'ten 5G'yi uzaya taşımak için iş birliği
Teknoloji

Ericsson, Qualcomm ve Thales, 5G’yi uzaya taşıyacak

Yazar: DIGITAL REPORT

Ericsson, Fransız havacılık ve uzay şirketi Thales ve kablosuz teknoloji geliştiricisi Qualcomm Technologies ile birlikte 5G’yi dünyanın sınırlarının dışına çıkarıp,...

Devamını oku

SON YAZILAR

Telegram’dan Premium üyelere özel yenilik: Premium üyelik hediye etme

Xiaomi’den yeni insansı robot: CyberOne

Turkcell ve YouTube’dan iş birliği: YouTube Premium sınırlı bir süre için ücretsiz

Google’dan Apple One’a rakip: Pixel Pass

Korsanların bilgisayarınıza sızmış olabileceğine dair 10 işaret

Mac kullanıcılarının her gün en çok karşılaştığı 3 siber tehdit

Karşılaştırma: Samsung Galaxy Z Fold 4 vs Xiaomi MIX Fold 2

Veri ve yapay zeka temelli teknolojiler sağlık ve bakım hizmetlerini yeniden inşa edecek

NVIDIA SIGGRAPH metaverse etkinliği hakkında bilmeniz gereken her şey

Microsoft, Sony’yi oyunların Game Pass’e eklenmesini engellemekle suçluyor

ÇOK OKUNANLAR

DALL-E 2 nedir?
Teknoloji

Yapay zeka görsel çılgınlığı: DALL-E 2

Steam otomatik açılma nasıl kapatılır?
Teknoloji

Steam otomatik açılma nasıl kapatılır?

OMIX X400: Özellikleri, fiyatı ve çıkış tarihi
Teknoloji

Omix “Teknolojiyi Mixle” temalı etkinliğinde yeni ürünlerini tanıttı

Gençler, Akbank Fellowship Programı sürecinde iş dünyasına ilham verdiler
Girişim

Gençler, Akbank Fellowship Programı sürecinde iş dünyasına ilham verdiler

SON REHBERLER

Pokemon GO Beedrill Mega Enerji nasıl alınır?

Instagram hikayede Reels videosunun tamamı nasıl paylaşılır?

En iyi Valorant karakterleri (Tier list): Ajanlar ve özellikleri

En iyi kayıtçı monitörler: Hangisi satın alınmalı?

Binance Crypto WODL cevapları (15 Ağustos)

Instagram Reels ile nasıl para kazanılır?

Mac için en iyi ücretsiz VPN uygulamaları

Rehber: Vivo telefonlarda uygulamaları gizleme

Safari arama çubuğu yukarı alma nasıl yapılır?

Rehber: Tüm MultiVersus kupaları

Digital Report

© 2019 Digital Report bir Linkmedya markasıdır.

  • Gizlilik
  • İletişim
  • Künye

Bizi takip edin

Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
  • TEKNOLOJİ
  • DR
    • GİRİŞİM
    • E-TİCARET
    • FINTECH
    • MARKA
  • GÜVENLİK
  • KRİPTO
  • REHBER
  • YAZARLAR
  • DERGİ