2012 yılında, Fortune Dergisi’ne göre IBM en fazla çalışan sayısına sahip dünyadaki ikinci Amerikan şirketi (433.362), piyasa değeri olarak 4., karlılık olarak 9. ve gelir açısından en büyük 19. firmasıdır.
Küresel olarak, IBM 2011 için Forbes tarafından gelir açısından en büyük 31. Şirket, 2011/2012 döneminde liderler için bir numaralı şirket, Newsweek Dergisi’ne göre dünyadaki en yeşil şirket, Interbrand’a göre en iyi 2. küresel marka, Barron’s a göre 2. en saygın şirket, Fortune’a göre en beğenilen 5. şirket ve Fast Company’e göre en yenilikçi 18. şirkettir.
IBM 2012 yılında neler yaptı?
IBM 2015 Yol Haritasında yer alan 4 ana başlık olan- Akıllı Dünya, İş Analitiği ve Optimizasyonu, Bulut Bilişim ve Büyüyen Pazarlar- konularına yoğunlaşarak çalışmalarını sürdürmektedir.
IBM 19 yıldır ABD’de patent şampiyonudur. Bu 101 yıllık tarihin- ekonomilerin inişli çıkışlı olduğu dönemleri de dahil olmak üzere- AR-GE alanına devamlı olarak yılda ortalama 6 milyar dolarlık bütçe ayırmasının bir eseridir. Her yıl 12 IBM araştırma merkezinde binlerce IBM bilim adamı yenilikler üzerinde çalışıyor. Kendi çalışmalarının yanı sıra IBM, her yıl ciddi oranda şirket satın alma yatırımı yapmaktadır. Sadece 2012 yılının ilk 9 ayı içerisinde gerçekleştirilen satın almalar şu şekildedir:
Şirket satın almaları:
Ocak 2012 Green Hat- Bulut Tabanlı yazılım şirketi/ Worklight Mobil uygulama geliştirme şirketi
Nisan 2012- Varicent yazılım çözümleri şirketi/ Vivisimo kurumsal araştırma yazılımı şirketi
Mayıs 2012 – Tealeaf Müşteri Deneyimi Analitik yazılım şirketi
Ağustos 2012 Texas Memory Systems- Depolama şirketi/ Kenexa Corporation-
Yetenek Yönetimi Çözümleri
Eylül 2012- Butterfly Software Ltd. – Veri Analizi ve Geçiş Yazılımı şirketi
IDC Raporunda IBM İş Analitiğinde Lider
IDC’nin İş Analitiği BT Danışmanlığı ve Sistem Entegrasyon Hizmetleri Sağlayıcıları raporunda IBM liderdir. Bu değerlendirmede IDC, başarı cetvelini “yetenekler” ve “stratejiler” olarak iki temel kategoride inceliyor ve bu iki temel kategori göz önünde bulundurulduğunda IBM, rakiplerini geride bırakarak birinci sıraya yerleşti. IBM’in stratejiler, iş zekası ve performans yönetimi, gelişmiş analitik ve optimizasyon, kurumsal bilgi yönetimi ve kurumsal içerik yönetimi gibi temel yetenekleri üzerine kurulu iş analitiği ve optimizasyonu çalışmaları ise IDC raporundaki liderliğinde önemli bir rol oynuyor.
IBM 2012 yılında Bulut Bilişim’e yönelik ne yaptı?
PureSystems- Kutuda Bulut devri
PureSystems ile IBM, özel bir bulut sistemini sadece dakikalar içerisinde hayata geçirmek için ihtiyaç duyulan tüm teknoloji bileşenlerini bütünleştiren, eşi görülmemiş bir adım attı. PureSystems’in içerisinde bulunan sanallaştırılmış sunucuları, depolamayı ve ağları bulut yönetim yazılımı ile birleştirerek, BT organizasyonlarına kullanıma hazır ”kutuda bulut sistemi” sunuyor ve genişleyebilir bir özel bulut ortamı sağlıyor. Böylece self servis seçeneğiyle BT departmanlarının yardımına ihtiyaç duyulmadan bulut ortamını yapılandırma imkânı tanınıyor.
IBM 2012 yılında güvenliğe dair ne yaptı?
IBM’in 2012 Küresel İtibar Riski ve BT Araştırmasına göre iş sürekliliği ve güvenlik bir şirketin değerini ve itibarını doğrudan etkiliyor. Economic Intelligence Unit tarafından 2012 yılı Haziran ayında yürütülen araştırmaya katılan dünya genelindeki çeşitli sektörlerden üst düzey yöneticiler karşı karşıya oldukları BT risklerinin en ciddi endişeleri olduğunu söylediler. Bu riskler veri hırsızlıklarından, bulut, mobil ve sosyal medyaya dek çeşitli ortam ve alanlarda yükselen teknolojilerin artan kullanımıyla ortaya çıkan tehditleri kapsıyor. Kuruluşların bu trendlere tamamen uyum sağlamak için yeterli vakitleri olmadığı, işyerlerinde kendi cihazlarını kullanma alışkanlıklarının (BYOD) ve sosyal medya trendlerinin artmasının profesyonel ve kişisel arasındaki çizgiyi bulanıklaştırdığı gözlemleniyor. Dolayısıyla bu yeni teknolojileri diğer BT tehditleri kadar iyi denetlemek mümkün olmayabiliyor.
IBM’in en yeni güvenlik duyuruları
IBM; mobil cihazlarda güvenlik denetimini güçlendirmeye, iç ve dış tehditleri en aza indirmeye, bulut ortamlarındaki güvenlik risklerini azaltmaya ve Hadoop gibi büyük veri ortamlarında gerçek zamanlı öngörüler elde etmek için veritabanı güvenliğini
genişletmeye yardımcı olan yeni yazılım özelliklerini duyurdu. IBM Güvenlik Hizmetleri ve IBM’in birinci sınıf araştırma yeteneklerinin yanı sıra bu ölçeklenebilir yetenekler, kişilere, verilere, uygulamalara ve altyapıya kadar inen güvenlik tehditleri için bütünsel ve proaktif bir yaklaşımı destekliyor. IBM’in büyük veriler, mobil ve bulut bilgi işlem
alanındaki yeni duyurusu kapsamında güvenlik iyileştirmeleri şu alanları kapsıyor:
-Büyük veri ortamları için gerçek zamanlı güvenlik
-Mobil güvenlik çerçevesi, erişim ve tehditten koruma sürecini iyileştiriyor
-IBM, bulut bilişim alanındaki güvenlik zorluklarını dönüştürüyor
-Gerçek zamanlı uyarı ve denetim raporlaması sunan Qradar güvenlik çözümü entegrasyonu dayalı kurum genelindeki güvenli zekasını geliştiren ana bilgisayar güvenliği yönetimi.
IBM’in 2012’de eriştiği başarılar, ilkler nedir?
İstanbul Hareket Halinde: IBM’in veriyi işleme ve analiz etme çözümleri, Vodafone’un mobil haberleşme teknolojileri deneyimi ve Ulaşım A.Ş.’nin analitik ve ulaşım konusundaki bilgi birikimi bir araya gelerek toplu taşıma akışını bizzat vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerine göre optimize etmek için çalışıldı. Türkiye’deki ilk akıllı taşımacılık projesi olan İstanbul Hareket halinde projesi, verilerin ve analitiğin kullanımının günlük hayatımızda nasıl fark yaratılabileceğini en somut örneğidir. Projenin Ekim 2011’de başlayan hareket verileri analizi aşaması Nisan 2012’de tamamlandı ve İstanbulluların seyahat başlangıç-bitiş noktaları IBM tarafından geliştirilerek Ulaşım AŞ.’ye teslim edildi. Bu verilerin, toplu ulaşımı optimize etmek için Ulaşım AŞ tarafından işlenmesi ve İBB’nin rota ve Akbil vb. verileriyle eşleştirilmesinin ardından İstanbulluların yaşam alışkanlıklarına daha iyi hizmet eden bir toplu taşıma stratejisi oluşturulması amaçlanıyor. Bu yolla, her gün trafikte uzun saatlerini geçiren İstanbulluların, yaşam alışkanlıklarıyla paralel toplu taşıma hizmetlerine yakınlaşmaları bekleniyor.
Kuantum: IBM Araştırma Birimi’deki bilim adamları, kuantum bilgi işlem aygıtlarının performansında, işlevsel ve tam ölçekli kuantum bilgisayarını gerçeğe dönüştürmeyi hızlandıran ilerlemelere imza atmaya devam ettiler. 2012’nin ortalarında, IBM laboratuvarlarında çeşitli teknikler kullanan bilim adamları, basit hesaplamalarda yapılan hataları azaltacak ve kuantum bitlerindeki (kuantum bilgi işlem içerisinde bilgi taşıyan temel birimler- kubitlerdeki) kuantum mekanik özelliklerinin bütünlüğünün korunmasını sağlayacak üç yeni rekora imza attılar. IBM ayrıca, silikon teknolojisi için geliştirilen mikro üretimli teknikleri kullanan süper iletken kubitlerden faydalanarak; ileride binlerce, hatta milyonlarca kubit ölçeklendirmesi yapılmasının ve üretilmesinin de önünü açtı.
Puresystems: Dünyanın ilk uzman bütünleşik sistem ailesi. 4 yılı aşkın süredir binlerce kişinin üzerinde çalıştığı sistemler; yerleşik uzmanlık, tasarımdan gelen bütünleşme ve sadeleştirilmiş bir deneyim aracılığıyla BT deneyimini ve ekonomisini kökten değiştiriyor. PureSystems, kritik uygulamalarda yüzde 300 daha yüksek performans, sistemlerden daha fazla faydalanabilme, yüzde 70 daha az yazılım, yüzde elli daha az yönetim gideri gibi çarpıcı özellikleriyle ön plana çıkıyor.
Holey Optochip: IBM’in yeni geliştirdiği çip prototipi Holey Optochip çip dünyanın en büyük kütüphanesi Library of Congress’in içindeki kitapları 1 saatte transfer edebilecek kapasiteye sahip. Normal yarıiletken CMOS çipin üzerindeki 48 delikte, optik modüller- yani ışık bilgisini alıp / gönderebilen minik cihazlar bulunuyor. Kompakt bir alıcı/verici ile bütünleşen bu sistem, veriyi herhangi bir optik bileşenden 8 kat daha hızlı iletiyor.
AFM Yöntemi (Temassız Atomik Güç Mikroskopi): IBM mühendisleri ‘temassız atomik güç mikroskopi’ adı verilen bir teknik aracılığıyla, moleküllerin kimyasal bağlarındaki farkları gözlemlemeyi başardıklarını açıkladı. Gözlem, bugüne kadar gerçekleştirilen en yüksek çözünürlükte, atomun yüzde biri oranında yapıldı.
Enerji verimliliği: Avrupa Birliği Veri Merkezleri yasasına göre enerji verimliliği uygunluğu alanında Avrupa’daki 27 IBM veri merkezi ödül aldı. IBM aynı zamanda, Komisyon’dan bu kadar geniş bir veri merkezi portföyü için ödül kazanan ilk şirket olma unvanına da sahip oldu.
Analitik kullanılan IBM veri merkezlerinde, IBM Araştırma birimi tarafından geliştirilen Mobil Ölçüm Teknolojisi (MMT) uygulanıyor. Veri merkezlerine binlerce sensor yerleştirilen bu teknoloji ile ısı dereceleri kaydedilerek analiz ediliyor ve soğuk ve sıcak noktalar tespit ediliyor. Enerji akışına dair içerikler sunarak MMT, veri merkezlerine verimli soğutma sağlayabilecek zekayı aşılıyor. Bunu da yüksek güvenlik ve güvenilirlik ve ciddi ölçüde maliyetleri azaltarak yapabiliyor.