Üç yıldır düzenlediği ön kuluçka ve kuluçka süreçlerinden oluşan Destek Programları ile sosyal faydayı odak noktası haline getiren sosyal inovasyon platformu imece, bu yılki Destek Programı’nı Zorlu Holding ana partnerliği ile gerçekleştirdi. Destek Programı’nın bu yıl yolunun kesiştiği 3 girişim ise BlindLook, ecording ve ROOT oldu.
Ecording, İTÜ çekirdek’in ön kuluçka sürecinden başarı ile geçtikten sonra İTÜ Çekirdek’in Big Bang Startup Challenge 2019 etkinliğinde bu yıl sahneye çıkan 20 girişim arasında yer aldı.
EcoDrone ile verimlilik artıyor
Kırsal kesimlerde tarım ve hayvancılıkla uğraşan kadınlarla çalışan ecording, kadınların karşılaştığı finansal problemlere yönelik tohum topları eğitimi veriyor. Ardından AR-GE çalışmaları yapılmış türlerden tedarik edilen tohumlar, kil, toz gübre, çeşitli mineraller, ekilecek bölgeden alınan orman toprağı ve ecording’in tohum türleri için özel olarak hazırladığı bir karışımla kaplanıp belirli sıkma oranlarında, misket büyüklüğünde toplar haline getiriliyor. Ekim günlerine kadar sabit sıcaklıktaki dolaplarda bekletilen her bir tohum topu, içerisine mineralli su enjekte edildikten sonra önceden haritalandırma yapılan sahalarda ecording’in geliştirdiği ecoDrone’lar ile düzenli ve otonom atışları gerçekleştiriliyor. Tüm bu işlemler, ecoDrone’dan ateşlenen topların içerisindeki tohumların, soğuk, rüzgar, orman canlıların tohumu yemesi gibi şartlardan korunmasını sağlıyor.
imece desteği ile yarışmaya katılan bir diğer girişim BlindLook da İTÜ Çekirdek’in Big Bang Startup Challenge 2019 etkinliğinde yarı finalist olarak yer alarak, fuaye alanında stant açtı. BlindLook, görme engelliler için erişilebilir menüler hazırlıyor. Girişim, görme engelli bireyler için dışarıda yemek yeme problemlerini ortadan kaldırarak görme engelli bireylerin dışarıda yemek yiyerek sosyalleşmesine olanak sağlıyor. Girişim aynı zamanda bu restoranlara giden yolları erişilebilir yol haritası olarak da görme engelli bireyin kullanımına sunuyor.