Intel, arz sıkıntısında bir alternatif olmak ve Asyalı üreticilerin ağırlıkta olduğu pazardan pay almak için otomotiv çipi işine girmek istiyor. Üretimde gecikmelere neden olan küresel çip kıtlığıyla ilgili haberler, bu tür cihazlara olan talebin çok yüksek olduğu bir dönemde dünyadaki ana elektronik üreticilerinin dikkatini çekti.
Küresel kıtlığın birkaç otomobil fabrikasında üretimin durmasına neden olmasının ardından, Intel yarı iletkenlerin üretimine başlamak için adım attı. Üretime başladıktan altı ila dokuz ay sonra hazır olabilecek ürünler için çip tasarlayan şirketlerle görüşmelerde bulunduğunu doğruladı.
Beyaz Saray yetkilileriyle bir toplantı sırasında Intel CEO’su Pat Gelsinger, şirketin üretim ağını bu şirketlere açarak Ford ve General Motors montaj hatlarını kesintiye uğratan kıtlıklar karşısında anında destek sağlayacağını ve bir tedarik zinciri planlamaya başlayacağını açıkladı.
Geçen hafta General Motors, yarı iletken eksikliği nedeniyle Kuzey Amerika’daki tesislerdeki üretiminin kısıldığını açıkladı. Sonuç olarak, yazılım uzmanları, Şubat ayı mali raporunda açıklanan bilgilere göre, işlemci eksikliğinin 2021 işletme karını 1,5 milyar ile 2 milyar dolar arasında azaltacağını tahmin ediyor.
Şirket, bileşen tedarikçilerinin adını vermemiş olsa da, işin Intel’in Oregon, Arizona, New Mexico, İsrail veya İrlanda’da bulunan fabrikalarında yürütülebileceği ifade ediliyor.
Beyaz Saray toplantısına ayrıca Alphabet, AT&T, Dell, Samsung ve General Motors gibi teknoloji şirketlerinin başkanları da katıldı ve tümü, stratejik tedarik zincirlerinde önemli bir bileşen olan yarı iletken arzındaki düşüşten etkilendi.
Intel, şirket içi çip üretimi ile yarı iletken endüstrisindeki son şirketlerden biri. Geçen ay şirket, fabrikalarını ilgili bileşenlerin üretimi için müşterilere sunma kararını doğruladı.
Intel’in bu sektöre girme kararı, Taiwan Semiconductor Manufacturing ve Samsung Electronics gibi Asyalı çip üreticilerinin hakimiyetine karşı koymayı hedefliyor.
Bu nedenle Gelsinger, Arizona’daki iki yeni fabrikanın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’daki diğer yerlerde fabrikalar kurmak için 20 milyar dolara kadar yatırım planlarını da duyurdu.