Bu içeriğimizde IOTA nedir ve kripto para birimleri alanında neden önemlidir açıklayacağız. Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) ihtiyaçlarına uyarlanmış bir kripto para birimi yaratma fikri 2015’te doğdu. Proje kısa sürede milyarlarca dolarlık büyük finansal destek aldı.
Ana yenilik, yeni kripto para biriminin işlem verilerini toplayan blok zincirleri kullanmamasıdır. Bunun yerine, doğrudan grafik (DAG) olan yeni bir veri yapısına dayanır. Çalışma prensibine gelince, blok zinciri şemasının dayandığı prensipten çok farklı değil. Ancak, farklı uygulama, kayıt defterini daha ölçeklenebilir, daha hızlı ve daha güvenli hale getirir.
IOTA nedir?
IOTA, yeni ve az bilinen bir mimari olan “yönlendirilmiş asiklik grafik (DAG)” üzerine kurulu merkezi olmayan bir platformda oluşturulan bir kripto para birimidir. Bu da, bu yeni teknolojiyi benimsemek için blok zinciri konseptinden uzaklaşan bir protokol olan Tangle’a yol açar. Tangle adlı bu DAG mimarisi sayesinde IoT tabanlı kripto para birimi konsepti çok yenilikçi kabul edildi. IOTA, neredeyse sınırsız ölçeklenebilirlik ile bir ödeme aracı olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Bitcoin gibi iyi bilinen ve popüler kripto para birimlerinin çoğu blok zinciri ağına dayanırken IOTA yukarıda bahsedilen DAG mimarisini kullanır. Bu sayede, IoT’nin parçası olan tüm cihazlar, ek işlem ücreti olmadan otomatik mikro ödemeler gerçekleştirebilir ve esas olarak oluşturulduğu mimari ile ayırt edilir. Bu yeni yapı türü, IOTA’nın blok zinciri ağından tamamen farklı yeni bir şema üzerinde durmasını sağlar.
IOTA, Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) potansiyel ihtiyaçları için oluşturulmuş yenilikçi bir projedir. Ana fikir, ağa erişimi olan elektronik cihazları ve nesneleri tek bir merkezi ağda birleştirmekten başka bir şey değildir. Bu şekilde, hepsi gerçek zamanlı olarak işleyebilecek, veri toplayabilecek ve kendi bazında otomatik faaliyetler gerçekleştirebilir.
Sadece bir kripto para birimi mi yoksa bir proje mi?
IOTA, Nesnelerin İnterneti’nin kripto para birimi olarak bilinir. DAG mimarisine dayalı, açık kaynaklı, kısmen merkezi olmayan bir faturalandırma platformu projesidir. Nesnelerin İnterneti’nin gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamak için yaratıldı.
Nesnelerin İnterneti kavramı, internete bağlı öğelerin veri toplayabileceğini ve ödeme yapma gibi otomatik faaliyetler gerçekleştirebileceğini varsayar. Ve IoT cihazları ve sistemleri tarafından yapılan bu otomatik mikro ödemeler için kullanıldığından işlem ücreti yoktur. IOTA ağındaki hesap birimi, aynı adı taşıyan kripto para birimidir.
Neden bir blockchain değil de DLT?
Bu soruyu cevaplamak için hatırlanması gereken ilk şey, DLT’lerin (Dağıtılmış Defter Teknolojisi) birkaç katılımcı tarafından yönetilen merkezi olmayan bir veritabanı olduğudur. Ayrıca, başlangıçta güvenilir bir ortamda işlem yapmak üzere tasarlandılar. Blok zincirler ise, güvenilir bir üçüncü tarafa güvenmeden, ortak işlem kaydının bütünlüğü ve değişmezliği konusunda bir fikir birliğine varmak için birbirine güvenmeyen bir aktörler topluluğuna izin vermeyi amaçlamaktadır.
Bu değişmezlik, blok zinciri mimarisinin ana gücü ve en büyük zayıflığıdır. Bu, onu finansal işlemler için ayrıcalıklı bir araç haline getirir, ancak bazen ağın doğru yürütülmesi için bir sorun teşkil eder. Blok zincirinden farklı olarak, DLT’de kayıtların her biri benzersiz bir zaman damgasına sahiptir ve bir kriptografik imzaya tabi olmalıdır. Bu, dolandırıcılık ve manipülasyonu zorlaştıran ağın güvenliğinin ve bozulmazlığının garantisidir.
IOTA’nın özellikleri nelerdir?
Aşağıda IOTA’yı tanımlayan ana özelliklerden bazıları yer alıyor:
- Ölçeklenebilirlik sınırı yok. Sonraki her işlemin ağdaki diğer ikisini doğrulaması nedeniyle, sistem kullanım ve popülerlikteki artışa uyum sağlayacaktır. Böylece blok boyutu hakkında endişelenmenize gerek kalmayacak.
- Son derece hızlı işlemler. İşlemler kullanıcıların kendileri tarafından onaylanır ve beslenir, bu nedenle bekleme süresi yoktur. Ve ne kadar çok kullanıcı varsa, o kadar hızlı onaylar olur.
- POW onaylı işlemler. Bitcoin’in bilinen iş kanıtının basitleştirilmiş bir versiyonuna dayanmaktadır, ancak IOTA’da gereken iş miktarı o kadar düşük ki, aslında her cihaz işlemleri onaylayabilir. Düşük ağ bakım maliyetleri ile sonuçlanır.
- Ağdaki blokları kullanmaz. Tangle, yapısını DAG’lara dayandırır. Bu nedenle, blockchain onayı için madencilik veya madenci gerektirmez.
- Madencilik yok. Ağ sürekli olarak kullanıcıların kendileri tarafından beslenir. Bu nedenle blockchain ağından farklı olarak madenci veya madencilik gerektirmez. Ayrıca tüm tokenler zaten piyasada ve projede madencilik yok.
- Komisyon veya işlem ücreti yok. Madenciliğe ve dolayısıyla madenciye ihtiyaç duyulmamasıyla, işlem maliyetleri işlem ücreti gerektirmeyecek şekilde en aza indirilir.
IOTA’nın güvenlik sorunları var mı?
Madencilerin ağ güvenliğinden sorumlu olduğu blok zincirinin aksine, IOTA sisteminde her işlem, ağı güvence altına almak için az miktarda POW (iş kanıtı) gerektirir. Bu nedenle, ne kadar çok işlem gerçekleşirse, ağ o kadar güvenli olur. Bu, Tangle’ın güvenliğinin doğrudan işlenen işlem sayısına bağlı olduğu ve güvenlik seviyesinin gerçek dünya koşullarına uyarlanamayacağı anlamına gelir.
Bununla birlikte, protokollerinde, işlem onay sürecini kesintiye uğratabilecek yan karışıklıklar gibi bazı önemli güvenlik sorunları vardır. Bu, elde ettiği muazzam ilerlemeye ve teknolojiye rağmen bir dizi ciddi güvenlik sorununa yol açmıştır. IOTA ağı hala deneysel aşamada ve Nesnelerin İnterneti için makineden makineye ödeme sistemi olarak kullanılabilmesini sağlamak için gelecekte sıkı testlere ihtiyaç var.