iPhone 13 Sinema Modu, Apple’ın yeni modelleri için tasarladığı yeni bir video çekim sistemidir. Yalnızca amiral gemisi telefonunun en yeni modelinde bulunan bu yeni özellik, iPhone’un tüm özelliklerinden yararlanıyor. Sonuç olarak Apple, şüphesiz gelecekteki birçok yaratıcıya ilham verecek yeni bir anlatım aracı yarattı.
iPhone 13’ün Sinema Modu nedir?
iPhone 13’ün Sinema Modu, film endüstrisiyle doğrudan bağlantılı. İzleyicinin hikayede dikkat etmesi gereken şeye odaklanmasına yardımcı olan bir anlatı aracıdır. Belirli konulara, nesnelere veya bir sahnenin bölümlerine odaklanarak ve bulanıklaştırarak, izleyicinin gözü ileri geri yönlendirilebilir.
Bokeh efekti ilk olarak beş yıl önce iPhone 7 Plus’ta tanıtıldı. Bu sayede, bir içeriğin arkasında ne olduğunu bulanıklaştırarak tüm dikkati onun üzerine toplamak mümkün hale getirildi.
Sinema Modu’nun önemli bir sınırlaması bulunuyor: 1080p ve 30 fps. Ancak, Dolby Vision HDR ile kaydedilebiliyor.
Apple, daha geniş bir hikaye anlatıcı aracı sunuyor. Artık Sinema Modu ile efekt, hareketsiz görüntüler yerine videoya uygulanıyor. Kullanıcı, nesnenin odağı veya bulanıklığı üzerinde her zaman tam kontrole sahip ve çekimden sonra bile değişiklik yapabilir.
iPhone 13’ün Sinema Modu nasıl çalışır?
Yeni modeller A15 Bionic işlemcisine sahip olduğundan, herhangi bir iPhone 13 modelini elinizde tutarken, kamerayı açın ve “Sinematik” kelimesini bulana kadar sola kaydırın.
Sinema Modu, aralarındaki efekti değiştirmek için kullanılacak olan birkaç odak noktasını kaydetme özelliğine sahiptir. Bu, iPhone tarafından otomatik olarak yapılır ve o anda hangisinin etkin olduğunu sarı bir çerçeveyle belirtir. Gerisi gri bir çerçeve içinde görünecektir.
iPhone, ultra geniş açılı lensi kullanarak yakında çerçeveye girecek kişileri veya şeyleri tahmin edebilir. Ve sistemin geri kalanını bunu tahmin etmeye hazırlar, gerekirse odağı yeni kahramana kaydırabilir. Aynı zamanda Apple, kameraların sahnenin derinlik bilgilerini gerçek zamanlı olarak kaydetmesini sağlıyor.
A15 Bionic işlemci, Sinema Modu’nun önceki iPhone’larda kullanılamamasının temel nedeni. Yeni özellik, bu işlemciye göre tasarlandı.
Apple ayrıca filmi kaydedildikten sonra değiştirir. Odağı istediğimiz kişiye veya nesneye basit bir şekilde ayarlamamıza izin verir. Yani, Sinematografik Mod ile ürettiğimiz otomatik veya manuel bulanıklıkları sevmiyorsak, sahneyi yeniden yapmak zorunda değiliz. Gerekirse daha sonra da yapabiliriz.
Yeni nesil içerik oluşturucular için kendini ifade etmenin yeni bir yolu
İPhone veya iPad gibi akıllı cihazları uzun süredir kullananlarımız, belirli kullanım yöntemlerine giderek daha fazla bağımlı hale geliyor. Ancak, bu özelliklere alışmamış birçok insan bulunuyor ve sonuç olarak, bu teknolojileri daha önce görmediğimiz şekillerde kullanabilme potansiyeli bulunuyor.
İçerik oluşturucular her zaman hikayeler anlatmak isterler. Sinema Modu, alıştığımızdan farklı bir şekilde iletişim kurmalarına izin veren yeni bir özelliktir. Apple, 949 dolardan başlayan bir cihaza son derece gelişmiş işlevsellik kattı ve sadece bir yıl içinde, dünya çapında on milyonlarca insanın elinde olacak.
Apple, Sinema Modu aracılığıyla kullanımı da basit olan son derece gelişmiş bir teknolojiyi milyonlarca tüketicinin kullanımına sundu.
Zaman geçtikçe, sonraki modeller ve kaçınılmaz değişiklikler, iPhone fotoğrafçılığında devrim yaratan portre modunun kendisi kadar yaygın olacak. Şu anda 1080p çözünürlük gibi birçok kısıtlaması var. Ancak şu anki haliyle, zaten başarılı bir hikaye anlatımı aracı olarak hizmet ediyor.
Bir kısa film yarışması düzeyinde yapmak istemenize gerek yok. Sinema Modu, artık standart modda yakaladığımız günlük anıları zenginleştirecek. Ailelerimizin, arkadaşlarımızın, tatillerimizin ve evcil hayvanlarımızın güzel Fotoğraflı Anılarını oluşturarak normal videolarla bir arada bulunacaklar.