iPhone’da silinen mesajlar, yanlışlıkla silindiğinde ya da ihtiyacımız olduğunda nasıl geri getirilir? Aslında bunun birçok yöntemi var…
Metin mesajları, imha etmesi sandığınızdan biraz zor mesajlar… Yanlışlıkla silmek, hatalı bir iOS güncellemesi ya da jailbreak hatası, mesajların silinmesine neden olabilir. Ancak hangi yolla kaybolmuş olursa olsun, iPhone’da silinen mesajları geri getirmek için birçok yöntem var. Yüzde 100 ihtimalle olmsa da, iPhone’da silinmiş mesajları geri yüklemenin yollarını inceledik.
iPhone’da silinen mesajlar nerede saklanıyor?
iPhone’unuz, tüm kısa mesaj, MMS ve iMessage verilerini bir SQLite veritabanına kaydetmektedir. Açık kaynaklı bir yapı olan bu veritabanı, yardımcı programlarla çalışabilmektedir. Arka planda çalışan bu sistem, siz kontrol etmeden çalışır.
Bir mesajı sildiğinizde, mesaj verileri bozulmadan kalır. Yeni bir alanın tahsis edildiği bir model gibi düşünebilirsiniz. Zamanla gelen yeni mesajlar, nihayetinde eski mesaj alanlarının üzerine yazılır. Yeni veriler eski verilerin üzerine yazılmadan önce, bu mesajları kurtarma fırsatınız vardır. Yapmanız gereken ilk şey, silinmiş mesajlarınıza erişmek istiyorsanız ilk etapta mesajlaşmayı durdurmak.
iPhone’da silinen mesajları kurtarmak için, çeşitli yöntemler mevcut. Bu yöntemler, iCloud ile ya da doğrudan bilgisayarınızla, telefonunuzu nasıl yedeklediğinize bağlı olarak değişir ve fabrika ayarlarına sıfırlamadan sonra bile, metinleri kurtarabilirsiniz. Üçüncü taraf uygulamalar da, belli durumlarda size yardımcı olabilir. iOS 13 geçerli telefonlarda, kısa mesajları kurtarmak için çeşitli yöntemler mevcut. Bu özellikler, iOS’un son sürümünün geçerli olduğu tüm telefonlarda çalışmaktadır.
iPhone’da silinen mesajlar nasıl geri getirilir?
Mac’ten metinleri geri yükleme
Bilgisayarınızda yedekleme yapıyorsanız, önceden kaydedilmiş bir dizi yedek veriniz olabilir. Bunu yapmak için, telefonunuzda iPhone’umu bul seçeneğini devre dışı bırakın. Ayarlar>Adınız>Bul>iPhone’umu Bul, kısmına gidin ve bu geçişi kapatın. iPhone’umu bul seçeneğinde, Apple kimliği parolası yazmanız zorunludur. Sonraki aşamalar ise şu şekilde:
- Telefonunuzu USB ile bilgisayarınıza bağlayın
- Sabit disk simgesine tıklayıp Finder’ı açın
- Kenar çubuğun altında iPhone’unuzu bulun ve üzerine tıklayın.
- Kaydedilen tüm yedeklemeleri görüntülemek için yedeklemeleri yönet’e tıklayın ve mesajlarınızı geri yüklemek istediğinizi seçin.
- Yedekleme, mesajları sildiğiniz andan önce yapılmış olmalıdır.
- iPhone’u geri yükle’yi tıklayın.
iCloud yedeklemesi ile mesajları geri yükleme
- Tüm içeriği ve ayarları sil, seçeneğine dokunun.
- O esnada iPhone’unuz, bir iCloud yedeklemesinden geri yükleme isteyip istemediğinizi soracaktır.
- iCloud yedeklemesinden geri yükle, seçeneğine dokunun.
Yedekleme sona erdikten sonra, ilk yedeklediğinizde telefonda bulunan tüm metinlere erişebilirsiniz.
En iyi üçüncü taraf uygulamalar
iPhone’da silinen mesajlar nasıl geri getirilir sorununun bir çözümü daha var. Yedekleme yöntemleriyle sildiğiniz mesajlara ulaşamıyorsanız, üçüncü taraf uygulamaları tercih edebilirsiniz. SMS gibi verileri kurtarmayı sağlayan bu saygın uygulamalar, metinlerden arama geçmişine birçok silinmiş dosya türünü kurtarabilir. iPhone’da silinen mesajlar ve diğer dosyaları kurtarmak için, göz atabileceğiniz uygulamalar şu şekilde:
iMobie PhoneRescue
PhoneRescue, kişiler, arama geçmişi, ileti ekleri, sesli posta, takvim, hatırlatıcı, notlar ve daha fazlasını kurtarmak için kullanılan bir uygulama. Uygulama, Finder ve cihaz yedeklemelerinin yanı sıra, iCloud hesabınızdaki verilerin kurtarılmasına da olanak tanıyor. Cihazınızın çökmesi durumunda veri kurtarmaya olanak tanıyan uygulama, yıllık abonelik ücreti olarak 50 dolar alıyor.
Dr.Fone
Son iOS sürümüne sahip cihazlarla uyumlu olan bu uygulama, hem Mac hem de Windows yüklü bilgisayarlarda kullanılabilen bir sistem. Dr.Fone, iPhone’da silinen mesajlar dışında fotoğraf, video hatta Whatsapp gibi üçüncü taraf uygulamaların verilerini dahi kurtarmayı daha kolay hale getiriyor. Bu uygulamanın ücreti ise yıllık 70 dolar.
Tenorshare
Tenorshare, Whatsapp, SMS, kişiler ve fotoğraflar gibi farklı veri türlerini kurtarmak için tercih edilen bir uygulama. Üç kurtarma moduna sahip Tenorshare’de, geri yüklenen her şeyi önceden önizleyebilirsiniz. Yeni telefon modelleri ve son iOS sürümünü destekleyen Tenorshare, yıllık lisansı 60 dolar olan ücretli bir veri kurtarma uygulaması.