iPhone’da virüs olup olmadığını anlama yolları nelerdir, bu yazıda anlattık. Android söz konusu olduğunda, kötü amaçlı yazılımlara sahip olmak daha yaygın olduğundan ve üçüncü taraf uygulama mağazaları genellikle yardımcı olmadığından, virüs bulaşıp bulaşmadığınızı bilmek daha kolaydır. iOS daha kapalı bir ekosistemdir, bu nedenle sistemde özelleştirme ve değişiklik olmaması, virüs sayısının daha az olması avantajına sahiptir.
Ancak, hatasız bir sistem yoktur, bu nedenle size iPhone’unuzdaki virüsleri nasıl tespit edebileceğinizi anlatacağız ve iPhone’unuzu her türlü kötü amaçlı yazılımdan korumak için size birkaç öneride bulunacağız.
iOS’ta virüs görülme sıklığı çok düşük
Günümüzde çeşitli kötü amaçlı yazılım türleri vardır, en yaygınları reklam yazılımları (reklam amaçlı kötü amaçlı yazılımlar), Truva atları veya casus yazılımlardır. Neyse ki iOS’un sahip olduğu izin sistemi sayesinde virüs kapmak oldukça zor çünkü şimdilik dışarıdan, (en azından jailbreak veya oldukça karmaşık işlemler olmadan) uygulama yüklemenize izin veren üçüncü taraf mağazalar yok. Kötü amaçlı bir uygulamanın olduğu varsayımsal durumda bile, iOS bu durum için kolaylıkla izin vermez.
Ancak, iOS 9.3.5’teki Pegasus örneğinin gösterdiği gibi iOS hatasız değildir. Cihazı kıran ve böylece kameraya, mikrofona ve GPS’e erişime izin veren kötü amaçlı yazılımdı. Bu tür vakaları duymayalı yıllar oldu, ancak güvenli tarafta olmak asla kötü bir şey değil.
iPhone’da virüs olup olmadığını anlama yolları
iOS söz konusu olduğunda, yaygın bir uygulama, takvim uygulaması aracılığıyla SPAM’dir. Bir web sitesine gidersiniz, bir mesajı kabul edersiniz ve aniden takviminize sizin oluşturmadığınız bağlantılar ve olaylar bulaşır. Bu, başlı başına bir virüs değildir, ancak kullanıcı için kötü niyetli ve can sıkıcı bir uygulamadır. Bu tür olayları ortadan kaldırmak istiyorsak, yalnızca şu adımları izlememiz gerekir:
- iPhone ayarlarını açın
- ‘Takvim’e gidin.
- ‘Hesaplar’a tıklayın
- ‘Abone Olunan Takvimler’e tıklayın
- ‘Hesabı sil’e tıklayın
Garip davranışlara sahip üçüncü taraf uygulamalarla ilgili olarak, iOS izinlerle oldukça kısıtlayıcıdır. Bir uygulama daha fazla hesap izni isterse, iPhone‘unuz sizi otomatik olarak uyararak X uygulamasının X iznine X kez eriştiğini belirtir. Garip bir şey fark ederseniz, izinlerinizi kötüye kullanan uygulamayı silmeniz yeterlidir.
Size vereceğimiz son püf noktası, abonelikler bölümünü kontrol etmek, fark etmediğimiz bir şeye abone olup olmadığımızı kontrol etmektir. Biz farkında olmadan bir hizmete abone olursak, abonelikler bölümünde bir kaydımız olacak.
iPhone’u virüslerden ve zararlı yazılımlardan koruma
iPhone’lardaki virüslerin yokluğu dikkat çekici olsa da, virüs bulaşmamızı veya herhangi bir uygulamaya hesaptan daha fazla izin vermemizi önlemek için güvenlik için belirli yönergeleri izlemek her zaman iyidir.
- Ne yüklediğinizi bilmiyorsanız iPhone’u jailbreak yapmayın. Cydia doğrulanmamış uygulamalarla dolu ve resmi uygulama ekosisteminden çıkmak tehlikeli.
- Ne SMS ne de e-posta ile şüpheli bağlantıları asla açmayın.
- Parolanıza ek olarak her zaman Touch ID veya Face ID ayarlayın.
- Korumasız veya bilinmeyen Wifi ağlarına bağlanmaktan kaçının, trafiğin nereye gittiğini asla bilemezsiniz.