“Doğru tutarsanız, her araç bir silahtır.” şeklinde ünlü bir söz var. Bu durum, akıllı telefonunuza aldığınız kapakta bir şok tabancası olsa daha da geçerli olabilir. Bu ve benzeri şekillerde, daha çok korunmaya yönelik olsa da silah haline gelen çok sayıda iPhone kapağı bulunuyor. Biz de sizler için, en popüler olabilecek iPhone kapaklarını inceledik. Muşta şeklinde olan Knucklecase, biber gazı sıkan SmartGuard ve şok tabancası görevi gören Yellow Jacket.
Muşta: Knucklecase
Knucklecase, tam olarak bir silah değil, aslında bir araç. Şirket de bu ürün için “telefonu elinizden koruyacak en iyi araç” ifadesini kullanıyor. Kısacası, bu ürün, telefonunuza bir tutacak görevi görüyor. Çantanıza, kemerinize, birçok yere, parmak geçirmeniz için tasarlanan delikler sayesinde telefonu bağlayabilir ve ekstrem sporlar yapabilirsiniz. Ayrıca Knucklecase ile telefonun elden kayıp düşme ihtimali de neredeyse ortadan kalkıyor. Sallayarak telefonu kapaktan düşürmek için de çok ciddi miktarda güç kullanmak gerekiyor.
Bir muşta olarak da elbette kullanılabilse de, şirketin kullanım şartlarında açıkça, ürünün sadece tutacak olarak kullanılmak üzere tasarlandığı ve diğer kullanımları hâlinde garantisinin kaybolacağı belirtiliyor. Ayrıca ürünü satın aldığınızda, “ürünün hatalı kullanımı sonucu oluşacak hasarların” tüm sorumluluğunu da üzerinize alıyorsunuz.
Denediğimiz gümüş kapak, oldukça sağlam hissettirmesine rağmen, neredeyse tüy kadar hafifiti. Alüminyumdan üretilen kapakların, muşta kısmına kazılan marka adı da oldukça şık bir görüntü sağlamış. Süngerimsi bir köpük sayesinde, telefonu kapağa takıp çıkarmak çok kolay. Ancak dediğimiz gibi, telefon kapağın içindeyken oldukça sağlam duruyor ve sallayarak düşürmek de neredeyse imkansız.
Kapağın iPhone 4’e uygun modeli 40 dolardan satılırken, 5 ve 5S için olan modeli ise 90-120 dolar arasında satılıyor. iPhone 5C için de çalışmalar sürüyor.
Biber gazı: SmartGuard
Artık çoğu kadının çantasında da bulunan biber gazı, kişisel savunma için oldukça popüler bir araç. SmartGuard ile de bu araç, telefonumuzun yanına kadar geliyor. Oldukça basit bir kapağın yanına biber gazı için bir bölme koyulmuş ve tüp buraya yerleştiriliyor. İhtiyaç halinde çekip saldırganın yüzüne sıkıyor ve direkt kaçıyorsunuz. Çıkan gaz, 1.5 metrelik bir alanı etkiliyor. İçerdiği madde de gözlerde ve deride yanmaya sebep oluyor. Kendinizi korumanız gereken bir durumla karşılaşırsanız, gazı sıkıp kurtulabiliyorsunuz.
Kapağın, biber gazı takılan bölmesinde, yanlışlıkla sıkmalara karşı bir güvenlik kapağı bulunuyor. Bu kapak da oldukça kolay bir şekilde açılıyor. Bu durum, saldırı anında oldukça işinize yarayacak olsa da, diğer zamanlar açısından pek de güven vermeyebilir.
Diğer durumlarda olduğu gibi, SmartGuard kapaklar için de bir feragatname söz konusu. Biber gazının, meşru müdafaa haricinde bir amaçla kullanımı kesinlikle yasaktır ibaresi yer alıyor.
Biber gazlı kapak, üreticisi Sabre’nin sitesinde 35 dolara satılıyor.
Şok tabancası: Yellow Jacket
Son olarak, en ağır vakaya gelmiş bulunuyoruz. Yellow Jacket, 650.000 volt ile masum bir şekilde iPhone’unuzu şarj edebilirken, savunma amacıyla kullanıldığında da karşıdaki kişiye elektrik verilmesini sağlayabiliyor. Elbette bu ürünle ilgili oldukça fazla hukuksal sorun ortaya çıkabiliyor. Paketin her tarafında bulunan sarı uyarı işaretlerine ek olarak, kutunun içindeki rehberlerde de, kapağın nasıl kullanılacağına dair detaylı bilgiler veriliyor. Web sitesinde de bunlara ek olarak eğitim videoları ile, kapağın yasadışı olduğu şehirler ve ülkelerin bir listesi bulunuyor.
Kapağın kullanımıyla ilgili nelerin uygun olup olmadığı konusunda oldukça açık ifadeler içermesine rağmen, Yellow Jacket’ın iki tane de yüklü güvenlik önlemi bulunuyor. Şok tabancasını aktive etmek için, çatalların kapaklarını açmalı ve sonra da güvenlik kilidini açmalısınız. Ardından düğmeye basarak yüklemeyi başlatıyorsunuz ve cihazdan, yüksek bir elektrik sesi çıkıyor. Bu da çevrenizde tanımadığınız insanlar varken, korku dolu bakışlar almanıza sebep olabiliyor.
Kapağın şaka yapılacak bir tarafı yok. Oldukça iri olan kapak, görüntüsünde verdiği sağlamlığı rahat bir şekilde hissettiriyor. Yellow Jacket’in altında LED işaretçiler ile, depolanan gücü şok tabancası yerine telefonun bataryasına yönlendirmenizi sağlayan bir de tuş bulunuyor. Kapağın ağırlığı, neredeyse telefon ile aynı ölçülerde, 130 gram. İlk başta ele çok ağır gelse de, sonradan size verdiği güveni hissetmeniz mümkün. Yine de kapağın kullanışlı olması için, sokaktayken telefonu elinizde gezdirmeniz gerekiyor. Ancak ekstra bataryaya ihtiyacınız olduğunda veya iş için tehlikeli bölgelere gideceğinizde yanınıza aldığınız takdirde içinizi rahatlatacak bir kapak olduğu da kesin.
Şimdilik yalnızca iPhone 4 ve 4S için piyasada bulunan Yellow Jacket kapakları, 99 dolardan satılıyor. Şirket iPhone 5 modelleri ile Samsung Galaxy S4 için de çalışmalarının sürdüğünü belirtiyor.