Bir sızıntı, AMD’nin gelecek yılın ortasında piyasaya süreceği yeni nesil ekran kartları Radeon RX 7000 hakkında bize çok ilginç bilgiler verdi. Ekran kartları RDNA 3 mimarisine dayalı olacak ve 5 nm’lik bir süreçle üretilecek. AMD‘nin ekran kartlarında oldukça uzun bir süredir 7 nm sürecini kullandığını da vurgulayalım, bu nedenle üretim düğümü azaltımı çok mantıklı.
Bilgiler birkaç kaynaktan geliyor, yeni Radeon RX 7000 hakkında şimdiye kadar bildiğimiz en ilginç şeylerle bir derleme yaptık. Her şeyden önce, bir ışın izleme merkezli üretim, yani performans iyileştirmelerinin bu tür teknolojinin hızlanmasına öncelik vereceğini söylemeliyiz.
NVIDIA, Turing mimarisini geliştirdiğinde, RT çekirdeklerini ve tensör çekirdeklerini tanıttı. İlki ışın izleme hızlandırma ve ikincisi yapay zeka konusunda uzmanlaştı. Bu RT çekirdekleri, hem ışın-delta kesişimlerini hem de BVH enine kesişimlerini ve çerçeve sınırlayıcı kesişimlerini hızlandırmak için kullanıldı. Ampere ile, üçgenin konumunu zaman içinde enterpolasyon yapma özelliğini de ekledi, bu da hareket bulanıklığı ile ışın izlemenin oluşturulmasına olanak tanıyor.
Bu yaklaşım daha karmaşık ve pakette daha fazla yer kaplıyor, ancak daha yüksek performans sunuyor ve gölgelendiricileri büyük ışın izlemenin yükünden kurtarıyor. RT çekirdeklerinde, tensör çekirdeklerinin yanında, farklı eşzamanlı işlemlerin eşzamanlılığına izin veren asenkron bir boru hattı da bulunuyor. Buna karşılık, RDNA 2 mimarisi daha az etkili olan bir paylaşılan kaynak yaklaşımı kullanıyor, nedenleri ise şöyle:
- Işın izleme birimleri, ışın-delta kesişimleri ve çerçeve sınırlayıcılarla çalışıyor, ancak BVH çapraz kesişimleri gölgelendiriciler tarafından işleniyor.
- Bu ışın izleme birimleri, kaynakları tekstüre birimleriyle paylaşıyor ve bu da, Xbox X Serisi SoC incelememizde açıkladığımız gibi, aynı anda çalışmamalarını sağlıyor.
- Turing (RTX 20) ve Ampere’de (RTX 30) bulunan asenkron çalışma özelliğinden yoksun.
RDNA 3 tabanlı Radeon RX 7000’den ne bekleyebiliriz?
Daha önce de söylediğimiz gibi, TSMC’nin 5nm’ye geçişi sayesinde üretim sürecinde bir azalma söz konusu olabilir. Bu, daha yüksek güç verimliliği (watt başına performans) ve termal verimlilik (daha düşük çalışma sıcaklıkları) sağlamalı. Ayrıca bu yeni mimarinin hesaplama birimi bölünmesi başına 64 gölgelendiriciyi koruyacağını da bekleyebiliriz, ancak ham performansta en azından Radeon RX 6000 ile karşılaştırıldığında önemli bir sıçrama göreceğimizi düşünmüyoruz.
AMD ışın izleme performansını iyileştirmeye odaklanmaya karar verirse, bu teknolojinin temsil ettiği tüm iş yükünü daha verimli bir şekilde hızlandırmak için ihtiyaç duydukları her şeye sahip olmalarına izin verecek silikon düzeyinde büyük bir yeniden tasarım getirmeleri gerekecek. Bunu akılda tutarak, NVIDIA’nın benimsediğine daha yakın bir yaklaşımla (ancak aynı değil) RDNA 3 GPU’lara entegre edilmiş bir dizi özel ışın izleme çekirdeği ve tamamen senkronize olmayan bir sistem görmek bizi şaşırtmayacak.
Spesifikasyonları söz konusu olduğunda, şu anda her şey Navi 31/33 GPU’nun 80’e kadar CU’ya sahip olacağını gösteriyor ve bu da Radeon RX 6900 XT ile aynı olan maksimum 5.120 gölgelendiriciye dönüşecek. Radeon RX 7000’in RX 6000’e kıyasla ham güçte küçük değişiklikler getirmesi ve (neredeyse) bir “kayıp nesil” haline gelmesi çok ilginç. Tahmini sevkiyatlar 2022’nin ikinci yarısı için planlanacak ve ilk ulaşanlar Radeon RX 7000 serisi, yani Radeon RX 7900 XT ve RX 7800/7800 XT içindeki en güçlü çözümler olacak.