Jahrein BTK kararlarının ardından oyuncu hakları için dernek kuracağını açıkladı
Oyun

Jahrein BTK kararlarının ardından oyuncu hakları için dernek kuracağını açıkladı

Ünlü yayıncı Jahrein (Ahmet Sonuç), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) dijital oyun mağazalarına ve oyunlara yönelik son düzenleme ve kısıtlama kararlarına karşı somut bir adım atıyor.

Sosyal medya üzerinden paylaştığı videoda Jahrein, oyuncuların ve içerik üreticilerinin haklarını savunmak ve bürokrasi karşısında örgütlü bir güç oluşturmak amacıyla bir dernek kurma çalışmalarına başladığını duyurdu.

Vizyon ve misyon belirlendikten sonra içerik üreticileri ve vatandaşlar davet edilecek

Jahrein, sürecin aceleye getirilmediğini ve şu anda dernek tüzüğü üzerinde çalışıldığını belirtti. Yol haritası ise şu şekilde çizilmiş durumda:

  • Öncelikle derneğin vizyonu ve misyonu net bir şekilde tanımlanacak.
  • Altyapı hazırlandıktan sonra sektörün önde gelen içerik üreticileri davet edilecek.
  • Son aşamada ise dernek halka ve tüm vatandaşlara açılarak geniş katılımlı bir yapıya dönüştürülecek.

Hedef sadece Steam değil tüm sektörel sorunlar için bürokrasiyle masaya oturmak

Kurulacak yapının amacı, sadece Steam veya belirli bir platforma gelen kısıtlamalarla sınırlı kalmayacak. Jahrein, oyuncuları ve dijital içerik üreticilerini ilgilendiren her türlü konuda, devletin ilgili bürokratik kurumlarıyla resmi bir zeminde görüşmek istediklerini vurguladı. Amaç, kararlar alınırken sektörün de masada olmasını sağlamak.

Hukukçu ve yayıncı Burhi (Burak Güngör) de konuya dair yaptığı değerlendirmede, girişimin niteliğine açıklık getirdi. Jahrein’in planının bir işçi sendikasından ziyade, gönüllülük esasına dayalı bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) yani dernek statüsünde olacağı belirtildi. Bu yapı, yasal hak arama, kamuoyu oluşturma ve lobi faaliyetleri yürütme konusunda oyun dünyasına kurumsal bir kimlik kazandırmayı hedefliyor.