Kripto para birimlerini çevrimiçi olarak satın almak için birçok adres var. Türkiye’de Btcturk ya da Paribu gibi şirketlere ek olarak, dünyada Binance ve Coinbase iyi örnekler. Ancak yakın zamanda yaşanan Thodex olayı, kripto paraları soğuk cüzdanda tutmanın önemini bir kere daha vurguladı.
Soğuk cüzdan nedir?
Soğuk cüzdan, kripto para birimlerinin ve özel anahtarların depolanmasına izin veren, ağa bağlantısı olmayan fiziksel bir cihazdır. Kripto para birimlerinizin özel anahtarlarını saklayarak yüksek düzeyde güvenlik elde edersiniz. Bu, birinin cüzdanınıza girme olasılığını azaltır.
İçerdiği yüksek güvenlik nedeniyle, bu tür cüzdanlar daha pahalı etiketlere sahip olabiliyor, ancak daha yüksek güvenlik arıyorsanız ve ciddi miktarda kripto para tutuyorsanız bu önemli olacak.
Kripto para birimlerini saklamak için en iyi soğuk cüzdanlar
Piyasada öne çıkan ve bazı özellikleri bakımından diğerlerine göre bir adım öne çıkan soğuk cüzdanları sıraladık.
Trezor Model T
Model T, dünyada donanım cüzdanı üreten ilk şirket olan Satoshi Labs’ın en son ürünü.
Trezor, aygıtın kaybolması veya hasar görmesi durumunda güvenliği sağlamak için rastgele oluşturulmuş dokuz basamaklı pimler ve 24 kelimelik bir kurtarma başlatma anahtarı sağlar. Kısacası, amacı özel anahtarları saklamak ve çevrimdışı işlemleri imzalamaktır.
Bu soğuk cüzdan, bir dokunmatik ekran içerir ve Bitcoin, Ethereum veya Dash dahil olmak üzere birkaç kripto para biriminin depolanmasına izin verir. Bazı avantajları ve dezavantajları şu şekilde:
- Artıları: İtibari paraya dönüşüm sağlar.
- Eksileri: Fiyatı piyasadaki en yüksekler arasında.
Ledger Nano X
Fransız bir şirket tarafından geliştirilen bu model, bir USB flash sürücüye benziyor ve Bluetooth veya USB aracılığıyla herhangi bir mobil cihaza veya bilgisayara bağlanabilen pilsiz bir cihaz.
Bu soğuk cüzdan, Bitcoin, Ethereum, Dash veya Litecoin dahil olmak üzere 30’dan fazla kripto para birimini destekliyor.
- Artıları: Ledger, dünyanın en popüler soğuk cüzdan sağlayıcısı, bu nedenle cihaz, yazılım düzeyinde son derece iyi entegre edilmiştir.
- Eksileri: USB bağlantısını içeren tek şirket olmasına rağmen, bu, endüstrinin çoğu için potansiyel bir saldırı vektörü olarak görülüyor.
KeepKey
KeepKey, nispeten yeni bir şirket tarafından geliştirilen başka bir soğuk cüzdan. Ledger’a nispeten benziyor ancak çok daha kullanışlı bir ekrana sahip.
Daha az kripto para birimi desteği sunduğu için Ledger veya Trezor’a kıyasla büyük bir avantaj sunmuyor.
- Artıları: Ekranı yüksek okunabilirlik ile dikkat çekiyor ve işlem yapmayı çok kolaylaştıran Shapeshift cüzdanı ile senkronizasyona izin veriyor.
- Eksileri: Henüz Trezor veya Ledger gibi büyük bir topluluğa sahip değil ve yalnızca USB ile bağlandığında kullanılabilir.