Apple, cihazlarında gizlilik ve güvenliğe önem vermesiyle bilinen bir marka ancak bu, verilerinizin güvende olmasını sağlamak için bazı proaktif önlemler almamanız gerektiği anlamına gelmiyor.
Mac’iniz için 8 siber güvenlik ipucu
Mac’inizde deneyebileceğiniz sekiz ipucu ile verilerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz.
1. FileVault’u deneyin
FileVault, Mac‘inizde yerleşik bir özelliktir. Herhangi bir yetkisiz erişimi önleyerek sabit sürücünüzü şifreler.
Şifreleme, basit bir ifadeyle, bir başkasının sürücünüzde ne depoladığınızı anlamasını önlemek için verilerinizin karışık bir hale getirilmesi anlamına gelir.
Dizüstü bilgisayarınızı kaybederseniz, verilerinizin yetkisiz bir kişi tarafından okunması kolay olmayacaktır. Ayrıca, sabit sürücünüzü farklı bir sistemde şifreleme olmadan kullanırsanız, tüm verilerinize 3. kişiler tarafından erişilebilir. Bu nedenle, FileVault’u kullanmanız önemlidir.
Bu konuda bilmeniz gereken bir konu da, verilerinizin şifrelenmesinin pil ömrünüzü olumsuz etkileyeceği, ancak veri korumayı bir öncelik olarak kabul ederseniz, bu değerli bir hamle olabilir.
2. ‘Bul’u Kullanın
MacOS Catalina’da, iPhone’umu Bul ve Arkadaşlarımı Bul, Bul adlı yeni bir uygulamada toplandı. Bu, Mac’inizin yanlış bir yerde olması veya çalınması durumunda yerini belirlemenize yardımcı olur.
Bu uygulama, yetkisiz erişimi önlemek için cihazınızı uzaktan silmenize ve kilitlemenize de olanak tanır. Mac’inizi kaybederseniz yerini bulmak için bir ses çaldırabilirsiniz. Çalınırsa, Haritalar’da bilinen son konumu görebilirsiniz.
Cihazınız çevrimdışıysa, kilitleme veya silme isteğiniz tekrar çevrimiçi olduğu anda tetiklenecektir. Ayrıca yerel güvenlik güçleriyle konuşmalı ve cihazınızın çalındığını bildirmelisiniz.
3. Güvenlik duvarlarını kullanın
Güvenlik duvarı, bilgisayar korsanlarının çevrimiçi olduğunuzda bilgisayarınıza bağlanmasını engeller. “Güvenlik ve Gizlilik” ayarınızı etkinleştirmek için tek adımlı bir işlemdir.
Belirli uygulamaları biliyor ve bunlara güveniyorsanız, onları bu listenin dışında bırakabilirsiniz.
4. Sağlam parolalar seçin
Mac’inizin parolasını çevrimiçi olarak hiçbir yerde kullanmayın. Çevrimiçi bir veri ihlali varsa, Mac’iniz de tehlikeye girebilir.
Bununla birlikte aynı parolayı birden fazla sitede çevrimiçi olarak da kullanmamalısınız. Takip etmeniz gerekmeyen her web sitesi için benzersiz şifreler oluşturmak adına bir şifre yöneticisi kullanabilirsiniz. Parola yöneticinize bir ana parolayı hatırlamanız yeterlidir. Parola yöneticiniz, verilerinizi otomatik olarak doldurur ve sizi hesabınızın olduğu web sitelerine kaydeder.
5. Standart bir hesap oluşturun
Güvenliği ihlal edilmiş bir yönetici hesabı, sistemi kullanan herkesi tehdide karşı savunmasız hale getirebilir. Yönetici hesabına indirilen kötü amaçlı yazılım varsa, Mac’teki diğer tüm hesapları etkileyebilir.
Öte yandan, standart bir hesabın güvenliği ihlal edilirse, temel dosyaların hiçbirini etkilemez.
Bu nedenle, genel öneri, bunun yerine kendiniz için standart bir hesap oluşturmaktır.
6. İşletim sisteminizi güncel tutun
Basit ama etkili bir ipucu, en son ve güncel işletim sistemine sahip olduğunuzdan emin olmaktır. Apple, cihazınızın güvenliğinin güncel olmasını sağlamak için çok önemli olan güvenlik yamalarını da içeren yeni güncellemeler yayınlar.
Manuel olarak yapmak ve işlem sırasında verilerinizi riske atmak yerine Otomatik Güncellemeleri etkinleştirebilirsiniz.
7. Dağınıklıktan kurtulun
Bazen, bir uygulama işlem sisteminize önceden indirilmiş olabilir ve bu da sizi gizlice izlerken, manuel olarak kaldıramazsınız. Bu tehlikeli dosyalar genellikle el ile kontrol edilemeyen klasörler veya alt klasörler içinde saklanır.
Kapsamlı bir kontrol ve temizleme yazılımı ile bu tür şüpheli dosyalardan kurtulabilirsiniz. Uygulamalardan kurtulmak daha da zor. Bunları Launchpad’inizden kaldırsanız bile, yükleme dosyaları bazı klasörlerde kaybolur. Bu uygulamaları yok etmek için bazı araçlara güvenmeniz gerekiyor.
8. Çevrimiçi olduğunuzda güvende kalın
Çevrimiçi güvenliğinizi korumaya gelince bunlar bazı genel ipuçlarıdır, ancak tekrar etmeye değer. Gönderenin kim olduğundan veya bağlantının ne içerdiğinden emin olmadığınızda bir e-postadaki bağlantılara tıklamayın. Gmail kullanıyorsanız, bunun bir virüs olmadığından emin olmak için Gmail’in sizin için ekleri taradığını fark edeceksiniz.
Çevrimiçi gezinirken, güvenli olmayan web sitelerini ziyaret etmediğinizden emin olun. Bu web sitelerinde standart HTTPS yerine HTTP olacaktır. Bu, bir üçüncü taraf hizmetinin web sitesine ilettiğiniz herhangi bir bilgiyi ele geçirebileceği anlamına gelir. Özellikle ödeme yaparken veya hassas verileri paylaşırken, güvenli olmayan web sitelerinden uzak durmalısınız.
IP adresinizi gizleyen ve konumunuzu verilerinize erişmeye çalışan biri tarafından tanınmaz hale getiren bir VPN de kurabilirsiniz.