Melek yatırımcılıkta trendler değişiyor. ABD’nin batısında kurulan ilk üniversite unvanına sahip Willamette University’ye bağlı olarak faaliyet gösteren Angel Resource Institute, 2015 yılı için yayınladığı Halo Report ile küresel girişimcilik ekosisteminin öncüsü konumundaki ülkede benimsenen yeni melek yatırımcılık trendlerine mercek tuttu.
- Fintek yatırımları 2016’da 30 milyar doları geçecek
- Bankalardan blok zincirine 59 milyon dolar yatırım
Melek yatırımcılıkta değişen trendler
Her yıl bir öncekinden daha fazla unicorn yaratan küresel girişimcilik ekosistemi, melek yatırımcıların ve risk sermayesi fonlarının sağladığı kaynaklarla sürekli bir büyüme içerisinde. Tıpkı girişimlerin çözmeyi hedeflediği sorunlar ve bunlara getirdiği çözümler gibi, melek yatırımcıların ekosisteme yaklaşımı da sürekli bir gelişim gösteriyor.
Melek yatırımcıların girişimcilik ekosistemine yaptığı tek etki, geleceği parlak yeni şirketlerin faaliyete geçmesini mümkün kılmak değil. Melek yatırımcıların girişimciler ile girdikleri etkileşim, girişimlerin ileri aşamalarda karşılaşacağı olası senaryoları da tayin ediyor.
Peak Ventures başkanı Sam Bernards, melek yatırımcıların yaratabildikleri şartlar nedeniyle girişimlerin zaman zaman risk sermaye fonlarından yatırım almakta zorlandıklarını belirtiyor. Bu şartların başında ise çok parçalı hisse dağılımları, yüksek değerlemeler ve girişime yeterince stratejik destek sağlanmaması sıralanıyor. Beklediği sıçramayı yapmak için büyük yatırımlar almak isteyen girişimler, bu noktada melek yatırımcıların yarattığı şartlar nedeniyle takılıp kalabiliyorlar. Melek yatırımcılar ile risk sermaye fonlarının dirsek temasını artırması, şüphesiz çok daha fazla girişimin milyar dolarlık değerlemelere ulaşmasını mümkün kılacaktır.
Neyse ki melek yatırımcılıkta statik yaklaşımlar söz konusu değil. 2015 yılı için hazırlanan Halo Report, melek yatırımcılık trendlerinde yaşanan büyük değişimlere ışık tutuyor.
Melek yatırımcı payı yüzde 20 civarına sabitlendi
Raporun ele aldığı altı yıllık zaman diliminin başında, melek yatırımcıların girişimlerden aldığı hisse oranı yüzde 25 oranındayken, zaman içerisinde bu oranın yüzde 20’ye düştüğü görülüyor. Peki bu veri dev büyüme hedefleyen fakat başlamak için yatırım arayan girişimler için ne anlam ifade ediyor?
Bernards, girişimcilere yüzde 20’yi bir sınır olarak görmelerini tavsiye ediyor ve bu sayede hisse dağılımının gereğinden fazla karmaşıklaşmasının önüne geçilebileceğini söylüyor. Melek yatırımcıların operasyonel bir rol almadıkları ve kendilerini adamadıkları girişimlerin çoğunluk hissesine sahip olması, girişim için stratejik engebelerin ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Öte yandan, melek yatırımcılardan tek beklenti yatırım olmamalı; girişimlere büyük avantajlar sağlayabilecek mentorluk yeteneklerinden de yararlanılmalı.
Melek yatırımcılar daha büyük turlara katılıyor
Satır aralarını okuyan Bernards’a göre, melek yatırımcılıktaki ilerlemeye iki sebep gösterilebilir:
Melek yatırımcılar kurumsal yatırımcılarla birlikte yatırım yapma konusunda daha cesur davranıyor.
Melek yatırım grupları daha önce hiç olmadığı kadar etkili bir biçimde yatırım ihtiyacı olan girişimler ile etkileşime giriyorlar ve kimi girişimler olağandan büyük yatırımlar alma şansı yakalayabiliyor.
Son trendler, melek yatırımcıların erken aşama girişimleri desteklerden daha sofistike, daha organize ve diğer yatırımcılar ile daha entegre hareket ettiklerini gösteriyor.
Halo Report 2015’in tamamına buradan göz atabilirsiniz.