Yapay zeka, son yıllarda hayatımızın her alanına hızla nüfuz ediyor. Bilgisayarlarda ve cep telefonlarında başlayan bu entegrasyon, akıllı saatler ve yüzüklere kadar uzandı. Şimdiyse yapay zeka, Meta’nın Ray-Ban akıllı gözlükleri ile yeni bir cephede karşımıza çıkıyor. Bu gelişme, yapay zekanın insan hayatına entegre olma sürecini bir adım daha ileriye taşıyor ve beraberinde birçok soru ve heyecanı da getiriyor. Kullanıcıların bu yeni özelliklerle nesneleri, mekanları ve hayvanları tanımlayabilecek. Ayrıca metin çevirisini yapmak gibi işlevleri de gerçekleştirebilecekleri belirtiliyor.
Geçmişte, yapay zeka yalnızca bilim kurgu filmlerinde ve romanlarda yer alan bir kavram olarak görüyorduk. Fakat günümüzde, bu kavram gerçeğe dönüşerek günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Yapay zeka, bilgisayarlarda karmaşık problemleri çözmekten, cep telefonlarında kişisel asistanlık yapmaya kadar birçok alanda karşımıza çıkıyor.
Meta’nın çok modlu yapay zeka özellikleri
Geçtiğimiz Aralık ayından bu yana erken erişimde olan çok modlu yapay zeka özellikleri, çeviri hizmetinin yanı sıra nesne, hayvan ve mekan tanımlamasını da destekliyor. Kullanıcılar “Hey Meta” komutuyla gözlüklerin akıllı asistanını etkinleştirebiliyor, ardından bir komut vererek ya da soru sorarak etkileşime geçebiliyor. Akıllı asistan daha sonra gözlük çerçevesine yerleştirilmiş hoparlörler aracılığıyla kullanıcıya yanıt veriyor.
Meta’nın yapay zeka teknolojisinin etkinliğini test etmek için bir süpermarkette, araçta, müzelerde ve hatta bir hayvanat bahçesinde kullanılan gözlüklerin performansı hakkında da bilgiler mevcut.
Hala gelişim aşamasında olan Meta’nın yapay zekası evcil hayvanları ve sanat eserlerini doğru bir şekilde tanımlayabilse de yüzde yüz doğruluk vadetmiyor. Örneğin, kafesin arkasındaki uzaktaki hayvanları tanımlamakta zorlandığı belirtiliyor. Ayrıca çoklu denemeye rağmen “cherimoya” adlı egzotik bir meyveyi doğru şekilde tanımlayamadı, böylesine zorlu bir deney için şaşırmamak gerekiyor. Yapay zeka çevirilerinde ise İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Fransızca ve Almanca dillerinin desteklendiği biliniyor.
Meta, muhtemelen bu özellikleri zaman içinde geliştirmeye devam edecek. Şu an için Ray-Ban akıllı gözlüklerindeki yapay zeka özellikleri yalnızca ABD’deki kullanıcılar için erken erişim bekleme listesi aracılığıyla kullanılabiliyor.
Xiaomi 14 Ultra’nın Türkiye ön satışı başladı
Sonuç olarak yapay zeka ve akıllı gözlükler, sadece normal insanlar için değil; görme engelli kişiler için de yepyeni bir umut ışığı. Akıllı gözlüklerin gelişmesi ve yaygınlaşması ile görme engelli insanların hayat standartlarının önemli ölçüde yükselmesi de mümkün olabilir. Bu teknolojinin, çevreyle olan etkilişimi sayesinde görme engellilerin eğitim, iş ve sosyal hayatta daha fazla yer almasına katkıda bulunacağına inanıyoruz.
Öne çıkan kaynak görseli: Meta