Sürdürülebilirlik çalışmalarında kendi operasyonlarıyla sınırlı kalmayıp, tüm ekosistemin sürdürülebilirliği için uzun soluklu projeler geliştiren Metro Türkiye, HORECA (otel, restoran, kafe) işletmelerinin sürdürülebilirlik çalışmalarını desteklemek ve onlara yol göstermek için çalışmalarına aralıksız olarak devam ediyor.
Metro Türkiye bünyesinde faaliyet gösteren ülkemizin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro web sayfası üzerinde “Sürdürülebilirlik Web Portalı” yayına alındı. Yaklaşık bir yıllık yoğun çalışma sonucunda hayata geçirilen portal, Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 140.000 HORECA işletmesinin erişimine açık olacak. Portalda HORECA sektörünün sürdürülebilirliğe hangi adımlarla yaklaşacağını aktaran bilgiler ve onların müşterilerine sürdürülebilir ürün ve hizmet sunabilmesini sağlayan çözümler yer alıyor. Ayrıca yine bu portal üzerinden ulaşılabilen “Atık Azaltım Menüsü” ile işletmeler, kahvaltılıklardan çorbalara, mezelerden ana yemeklere kadar atıksız yemekler hazırlamak için örnekleriyle birlikte reçeteler de bulabilecek. Bu içerikler sayesinde işletmeler sürdürülebilirliği iş yapış biçimlerine dahil ederek hem gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden üretim ve çeşitliliğin devamlılığına katkı sağlarken hem de müşterilerinin bu yöndeki taleplerini karşılayabilecek.
“HORECA sektörüne sürdürülebilirlik çalışmalarında yol gösterecek bir portal”
Hayata geçirdikleri yeni portal hakkında açıklamada bulunan Metro Türkiye Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel, “Günümüzde insanlığın dünya üzerindeki etkilerinin giderek belirginleşmeye başlamasıyla sürdürülebilirlik kritik derecede önem kazandı. Metro Türkiye olarak bizler, kuruluşumuzdan bu yana sürdürülebilirliğin öneminin farkındalığı ile hareket ediyoruz. Bütünsel bir şekilde ele aldığımız çalışmalarımızı en yakın iş ortağı olarak gördüğümüz HORECA işletmelerini de kapsayacak şekilde geniş tutuyoruz. Bu nedenle son olarak sürdürülebilir iş modelini uygulayabilmeleri adına HORECA sektörüne yol gösterecek sürdürülebilirlik web portalımızı hayata geçirdik. Yayına almamızın üzerinden henüz 2 ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen şu ana kadar 60.000 kez görüntülenen portalımız tüm sürdürülebilirlik bilgilerinin, trendlerin, dünyada ve Türkiye’deki iyi uygulama örneklerinin bir arada olduğu ve tamamen HORECA sektörüne yönelik Türkiye’nin ilk dijital sürdürülebilirlik platformudur. Ayrıca 34 Metro ülkesi arasında böylesine geniş kapsamlı olan ilk sürdürülebilirlik portalıdır.” dedi.
Bu portalı sürdürülebilirliğin olmazsa olmaz bir kriteri olan atıklarla mücadele konusunda bir eğitim portalına dönüştürmeyi de planladıklarını söyleyen Özel, “Dünyada maalesef her yıl üretilen gıdaların 1/3’u israf ediliyor. Birleşmiş milletlerin son raporuna göre 2019 yılında dünyada yaklaşık 931 milyon ton gıda, kayıp ve israf yoluyla yok oldu ve bunun %26’sı yani 242 milyon tonu yeme içme sektöründe oluştu. Türkiye özelinde baktığımızda ise son Ulusal Envanter raporuna göre 2019 yılında Türkiye’de yaklaşık 12,8milyon ton gıdanın çöpe gittiğini ve bunun 33 milyondan fazla tonunun yeme içme sektöründe ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Bu nedenle portalda da yer verdiğimiz ‘Gıda Atıkları ile Mücadele Kılavuzu’ odağında ilerleyen dönemde hem online hem de sahada eğitimler vermeyi de amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
HORECA için sürdürülebilirlik yolunda tüm bilgiler tek bir portalda
“Sürdürülebilirlik Hakkında Genel Bilgiler”, “Sürdürülebilir Ürün ve Çözümler” ve “Sürdürülebilir Restoran” olmak üzere üç ana bölüm altında toplam 12 alt bölümde 22 konuda önemli bilgilerin yer verildiği portalde ilk başlıkta sürdürülebilirliğin doğru bir şekilde tanımı yapılarak işletmelere bu konudaki güncel trendler, değişimler, yapılması gerekenler hakkında özel içerikler sunuluyor.
Metro AG’nin 23 ülkede yaklaşık 50 bin müşteriye uyguladığı anket ile HORECA işletmelerinin yüzde 51’inin müşterilerinin artık sürdürülebilir yiyecekler talep ettiğini tespit etmesinden yola çıkan Metro Türkiye, ikinci başlıkta ise “Sürdürülebilir ürün ve çözümler” konusuna yer veriyor. Bu başlık altında ise değişime mutfaktan başlamak üzere sürdürülebilir ürün çeşitlerini, atık yönetimi ve azaltımı önerileri gibi içeriklere yer veriyor.
Son başlıkta yer verilen “sürdürülebilir restoran” konusunda ise işletmelere bu dönüşümü kendi bünyelerinde başlatabilmeleri için gerekli yol haritasını sunuyor. Sürdürülebilir restoran olma kavramına, bunun için hangi kriterlerin karşılanması gerektiğine yer verdiği başlıkta ayrıca restoranların referans kaynağı olarak başvurabileceği “HORECA Sürdürülebilirlik El Kitabı”nı da paylaşıyor.
Restoranlar portaldaki Atık Azaltım Menüsü ile fazladan yemek hazırlamanın önüne geçebilecek
Bu portal üzerinden ulaşılabilen “Atık Azaltım Menüsü” isimli rehberde ise sürdürülebilir menü oluşturmaya ve sürdürülebilir gıda ve yemeklere yönelik kriterlere yer veriliyor. Gıda atığını azaltmaya yönelik örnek reçeteler ve atığı azaltılmış menülerin nasıl hazırlanacağına dair tavsiyeler bir araya getiriliyor. Menüde kahvaltılıklar, çorbalar, mezeler ve ara sıcaklar, ana yemek, tatlılar ve teknikler olmak üzere altı ana başlık altında pratik bilgilere yer veriliyor. Örneğin, et suları ve çorbalarda kullanılabilen mantar, ıspanak ve maydanoz saplarının aynı zamanda kahvaltılık öğünlerde artan peynir parçaları ile değerlendirebileceği; protein açısından çok besleyici mercimek ve pırasa köküne ilave olarak su oranı oldukça yüksek brokoli saplarının rahatlıkla birçok yemekte değerlendirme yoluna gidilebileceği gibi öneriler yer alıyor. Bunlar gibi daha birçok bilginin yer aldığı kitapçıkta sıfır atık ile alakalı birçok farklı öğüne ait reçetenin yanı sıra çeşitli tariflerde kullanılabilecek aromatik yağ, bitki saplarından turşu yapımı gibi teknikler de paylaşılıyor.
“Sürdürülebilirlik Portalı”na ulaşmak için: https://gastronometro.com.tr/surdurulebilirlik/genel-bilgi
“Atık Azaltım Menüsü”ne ulaşmak için: https://www.gastronometro.com.tr/public/filesystem/Atik_Menu.pdf