Apple’ın düşüşü sürecek gibi gözüküyor. Son zamanlarda çok fazla iyi haber alamadığımız Apple’ın “tahtı” sayılabilecek kulvardan da bir darbe yiyecek gibi duruyor. Microsoft’un gelecek ay Seattle’da düzenleyeceği bir etkinlik kapsamında tanıtılacak yeni bilgisayar modelleriyle, Windows on Arm’ın Apple’ın M3 işlemcili MacBook Air dizüstü bilgisayarlarını geride bırakacağına dair iddialı bir tablo ortaya çıkıyor.
Microsoft, yıllarca Qualcomm’un yeterince güçlü işlemciler üretememesinden yakınıyordu. Görünüşe göre şirketin beklediği performans sıçraması, nihayet Snapdragon X Elite serisiyle gerçekleşebilir. Microsoft, bu yeni işlemciler için elini büyük oynuyor ve önümüzdeki yıl piyasaya sürülecek çeşitli Windows dizüstü bilgisayarları ile kendi tüketici odaklı Surface donanımında Snapdragon X Elite işlemcileri kullanmayı planlıyor.
Yeni işlemciler Apple’ı bile geride bırakabilir
Microsoft, bu yeni Qualcomm yongalarına o kadar güveniyor ki, CPU görevleri, yapay zeka hızlandırma ve hatta uygulama emülasyonu (benzetimi) söz konusu olduğunda M3 MacBook Air’den daha hızlı olacaklarını gösterecek bir dizi demo hazırlığında olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte şirketin bazı dâhili belgelerinde, bu yeni Windows “Yapay Zeka Bilgisayarlarının” Apple’ın Silikon Mac’lerinde çeviri işlemlerini yapan “Raosetta 2” uygulamasından bile daha hızlı emülasyon sunacağı iddia ediliyor.
Microsoft, piyasaya süreceği Surface Pro 10 ve Surface Laptop 6’nın tüketici modellerinde Intel’in Core Ultra yongaları yerine Qualcomm’un Snapdragon X Elite işlemcilerini tercih edebilir. Microsoft şimdiden, Surface Pro 10 ve Surface Laptop 6’nın Intel Core Ultra işlemcili iş odaklı versiyonlarını duyurdu. Fakat ARM mimarili modeller, doğrudan tüketicilere yönelik olarak pazarlanacak gibi görünüyor. Daha önceden yaşadığı emülasyon sorunlarını da atmış gibi gözüken Microsoft yeni yapay zeka bilgisayarları ile Apple’ı geride bırakmak istiyor.
- Emülasyon nedir?: Emülasyon, bir bilgisayar sisteminin veya donanımının, farklı bir sistem veya donanım üzerinde taklit edilmesi işlemine deniyor. Basitçe anlatmak gerekirse, bir program veya cihazın, normalde çalıştırılamadığı bir ortamda çalıştırılmasını sağlıyor. Windows on Arm bağlamında emülasyon, Windows işletim sisteminin ARM işlemci mimarisi üzerinde çalıştırılmasını sağlar. ARM işlemciler, Intel x86 veya AMD işlemcilerine kıyasla farklı bir komut setine sahipler. Bu nedenle, Windows’un ARM cihazlarında çalışabilmesi için özel olarak uyarlanması gerekir.
Emülasyon Windows on Arm’ın büyük sorunuydu
Bilindiği üzere uygulama emülasyonu, son on yıldır Windows on Arm’ın en büyük sorunlarından biri oldu. Ancak, Microsoft iki yıldan fazla bir süre önce Windows 11 için x64 uygulama emülasyonunu kullanıma sundu. Bu özellik sayesinde, ARM64 mimarisi için geliştirilmiş versiyonu bulunmayan uygulamaların, Windows on Arm cihazlarda çalıştırılabilmesi sağlanıyor. Yine de yeni nesil Windows on Arm dizüstü bilgisayarlarda performans sıçraması için yerel (native) ARM uygulamalarının ön plana çıkması gerekiyor. Bu noktada Google’ın kısa süre önce Chrome tarayıcısının ARM64 versiyonunu yayınlaması, gelecek vadeden bir gelişme olarak dikkat çekiyor.
Yeni bir bilgisayar sınıfı: Yapay zeka bilgisayarları
Microsoft, Qualcomm Snapdragon X Elite işlemcileri çalıştıran cihazları dahili olarak “yeni nesil Yapay Zeka Yardımcı Pilotu Bilgisayarlar” olarak tanımlıyor. Bu isimlendirme, onları AMD’nin en son yongalarını veya hatta Intel’in Core Ultra işlemcilerini kullanan mevcut bilgisayarlardan ayırmayı hedefliyor. Bilgisayarların bu yeni sınıfı, yeni yapay zeka destekli Windows özelliklerine ilk erişimi elde edecek. Bu özelliklerin arasında, “cihazınızda gördüğünüz veya yaptığınız her şeyi almanıza” olanak tanıyan “Yapay Zeka Gezgini (AI Explorer)” adlı bir uygulama göze çarpıyor.
Windows’taki zaman çizelgesinin dönüşü
Yapay Zeka Gezgini, bilgisayarınızda çağırabileceğiniz bir zaman çizelgesi olarak çalışmak üzere tasarlanmış durumda. Bu özellik, Microsoft’un daha önce kaldırdığı Windows 10’daki Zaman Çizelgesi (Timeline) özelliğini hatırlatıyor. Zaman Çizelgesi, uygulama geliştiricilerinin işbirliğine dayanırken, bu kez Yapay Zeka Gezgini cihazda gerçekleşen olayların bir zaman çizelgesini taramak için bir Yapay Sinir Ağı yongasından yararlanıyor. Herhangi bir Windows uygulamasıyla çalışarak, kullanıcıların daha önce ne üzerinde çalıştıklarını hatırlamalarını sağlayacak.
Arm mimarisinde daha iyi görüntülü akış
Microsoft ayrıca, bu “yeni nesil” yapay zekâ odaklı bilgisayarlara özel yeni bir yapay zekâ destekli özellikle, Arm tabanlı Windows cihazlarda video akışını iyileştirmeyi hedefliyor. Bu bilgisayarlar, arka plan bulanıklaştırma gibi efektler için Windows Studio Efektlerine de erişim sağlayacak. Kullanıcılar yapay zekâ modellerini kullanarak ücretsiz şekilde görseller oluşturabilecek ve “Yardımcı Pilotun” (Copilot) bilgisayarlarının bağlamına erişip daha iyi istemler oluşturabilmesine imkân tanıyacak.
Qualcomm işlemcileri kendinden emin
Qualcomm da yeni işlemcilerine oldukça güveniyor ve Snapdragon X Elite yongalarıyla ilgili medyaya uygulamalı tanıtımlar gerçekleştiriyor. Şirket, birçok alanda Apple’ın M2 işlemcisini ve Intel’in en son Core Ultra 7 yongalarını geride bıraktığını gösteren kıyaslama sonuçları sunuyor. Hatta Qualcomm, çoğu Windows oyununun yaklaşmakta olan Arm mimarili dizüstü bilgisayarlarında “çalışması gerektiğini” iddia ediyor. Yani yakın gelecekte, Arm işlemcilere sahip oyun dizüstü bilgisayarlarını da görebiliriz.
Microsoft’un büyük “Yapay Zeka Bilgisayar” lansmanı, şirketin yıllık Build geliştirici konferansından sadece bir gün önce, 20 Mayıs’ta gerçekleşecek. Microsoft CEO’su Satya Nadella, şirketin “donanım ve yazılım genelinde yapay zekâ vizyonu” hakkında konuşacak ve bununla birlikte, Windows on Arm hamlesi ve Windows 11 için yapay zeka özelliklerine yapılan yatırımlar için zemin hazırlayacak.
Microsoft’un büyük hedefi ve Apple’un duraklama devri
Microsoft’un Windows on Arm hamlesi ve yapay zekâ odaklı bilgisayar vizyonu, Apple’ı bir duraklama devrinin eşiğine mi getiriyor? Son zamanlarda Apple’da yaşanan bazı gelişmeler, bu sorunun cevabını “evet” olarak yorumlamamıza neden olabilir.
Apple’ın son zamanlarda artan sayıda davayla karşı karşıya olması da şirketin üzerinde bir baskı oluşturuyor. App Store’daki uygulama komisyonları ve patent davaları gibi konularda Apple’ın aleyhine verilen kararlar, şirketin itibarını zedeliyor ve mali yükünü artırıyor. Bunun yanında, Apple’ın son zamanlarda bazı projeleri hayata geçiremeden rafa kaldırması da dikkat çekici. Apple’ın elektrikli aracı ve Titan işlemci gibi projelerin iptali, Apple’ın inovatif gücünün zayıfladığına dair endişeleri artırıyor.
Apple’ın borsa hisselerinin 200 dolara kadar yükseldikten sonra 160 dolara kadar düşmesi de şirketin yaşadığı zorlukların bir göstergesi. Bu düşüş, yatırımcıların Apple’ın geleceğine dair güveninin azaldığını gösteriyor.
Yapay zeka çağında stratejik teknoloji trendleri
Görünüşe göre Microsoft’un vizyonu, şirketin onlarca yıl önce Windows için oluşturduğu “Her Eve Bir Bilgisayar” (Bill Gates bu slogan ile Microsoft’u kurdu.) vizyonuna atıfta bulunacak şekilde, “Herkes için Bir Yardımcı Pilot” sloganını içeriyor. Microsoft, yapay zekanın Windows’a entegre edilmesine büyük önem veriyor. Hatta, şirketin 2026 yılının sonuna kadar yeni Windows cihazlarının yüzde 50’sinin yapay zekâ özellikli yongalarla donatılmış olacağını tahmin ettiği belirtiliyor. Microsoft’un yapay zeka odaklı bilgisayar planlarını daha detaylı açıklamasından sadece bir ay sonra, Haziran içerisinde yeni bir Windows on Arm cihazları serisinin tanıtılması bekleniyor.
Öne çıkan kaynak görseli: Furkan Demirkaya