Aralarında Microsoft ve McAfee şirketlerinin de bulunduğu bir dizi teknoloji şirketi, ‘Ransomware Task Force’ (Fidye Yazılım Görev Gücü) ismini taşıyan ve fidye yazılımları ile mücadele etmeyi amaçlayan yeni bir oluşuma gidiyor. Kar amacı gütmeyen grup, artan fidye yazılım tehdidi ile her anlamda etkili bir biçimde savaşmayı planlıyor.
- Fidye yazılımları hastaneleri nasıl etkiliyor?
- Fidye yazılımı bu kez de e-ticaret platformu X-Cart’ı vurdu
- Fidye yazılımı çetesi, LG ve Xerox’a ait çok sayıda dosya paylaştı
Fidye yazılımları, son yılların en yaygın siber saldırı teknikleri arasında yer alıyor. Bilgisayar korsanları, çeşitli yollar kullanarak, kurbanlarının sistemlerine bu türden bir yazılım yüklüyor. Bu yazılım kurbana ait tüm verileri şifreliyor ve ardından şifreyi öğrenebilmesi için bir ücret ödemesi gerektiğini ifade eden bir mail gönderiyor.
Yalnızca bireysel kullanıcıların değil, dev şirketlerin de karşı karşıya olduğu bu saldırıların sayısı ve etkisi her geçen gün daha artıyor. Bunun farkında olan dev şirketler, fidye yazılımlarına karşı nihayet harekete geçmiş gibi görünüyor.
Microsoft ve McAfee de dahil çok sayıda şirket fidye yazılımlarına karşı birleşiyor
Çok sayıda saldırı ve mağduriyetin ardından nihayet aralarında Microsoft ve McAfee gibi büyük teknoloji şirketlerinin de bulunduğu 19 güvenlik şirketi, fidye yazılımları ile mücadele etmek amacı ile birleşiyor. Herhangi bir şekilde kar amacı gütmeyen grup, kurdukları koalisyon gücüne ‘Ransomware Task Force’ (Fidye Yazılım Görev Gücü) adını veriyor.
Paylaşılan bilgilere göre, Ransomware Task Force, bir fidye yazılımı saldırısı sırasında koruma sağlayan mevcut teknik çözümleri değerlendirmeye odaklanacak. Grup, konu ile ilgili olarak uzmanları görevlendirecek, sektörlerdeki paydaşlar ile iletişime geçecek, mevcut çözümlerdeki boşlukları tespit edecek ve son olarak tüm üyeler arasında ele alınması için ortak bir yol haritası üzerine çalışacak.
Sonuç olarak, fidye yazılımları ve bu yazılımlar kullanılarak yapılan saldırılara karşı ortak bir şekilde hareket edilecek. Bu sayede oldukça etkili ve kararlı sonuçların elde edilmesine çalışılacak. ‘Ransomware Task Force’ ismini taşıyan oluşumun kurucu üyeleri arasında şu kuruluşlar yer alacak;
- Aspen Digital (politika yapıcı grup)
- Citrix (ağ ekipmanı satıcısı)
- The Cyber Threat Alliance (siber güvenlik sektörü paylaşım grubu)
- Cybereason (güvenlik firması)
- The CyberPeace Institute (siber saldırı mağdurlarına yardım etmeye adanmış kar amacı gütmeyen kuruluş)
- The Cybersecurity Coalition (politika yapıcı grup)
- The Global Cyber Alliance (siber riski azaltmaya adanmış kar amacı gütmeyen kuruluş)
- The Institute for Security and Technology (politika yapıcı grup)
- McAfee (güvenlik firması)
- Microsoft (güvenlik firması)
- Rapid7 (güvenlik firması)
- Resilience (siber sigorta sağlayıcısı)
- SecurityScorecard (uyumluluk ve risk yönetimi)
- Shadowserver Foundation (kar amacı gütmeyen güvenlik kuruluşu)
- Stratigos Security (siber güvenlik danışmanlığı)
- Team Cymru (tehdit istihbaratı)
- Third Way (düşünce kuruluşu)
- UT Austin Stauss Center (araştırma grubu)
- Venable LLP (hukuk firması)