Microsoft, Cloud PC yani Bulut PC sayesinde “hibrit kişisel bilgi işlem” modeline sahip bir yapı olan yeni Windows 365’i resmi olarak duyurdu. Buradaki kilit nokta ise Windows 365, Windows 11 gibi yeni bir işletim sistemi değil, yeni bir Microsoft hizmeti.
Windows 365, Windows 10 veya Windows 11 ile çalışacak ve bunun nedeni, Microsoft’un sattığı şeyin sistem değil, o sistemi barındıracak ve işlemleri gerçekleştirebilecek işlem gücü olması. Açıkladıkları gibi, Windows 365, Windows 10 veya Windows 11’i deneyimlemenin yeni bir yolu olacak.
Windows 365, Microsoft’a son yıllarda en fazla faydayı sağlayan hizmetler ailesinin yeni bir ürünü olacak: bulut bilişim. Azure, işletmede altın yumurtlayan kaz ve bu yeni hizmet, bu ekosistem içinde çok anlamlı bir evrim.
Windows 365, herhangi bir tarayıcıdan veya Windows Uzak Masaüstü uygulamasını kullanarak Windows 10 veya Windows 11’e erişime izin verecek. Buradaki fikir, cihazları değiştirseniz bile size her şeyi bıraktığınız gibi sunan bir anında önyükleme deneyimi sunmak.
Microsoft, bir makinede sanallaştırılmış, seçtiğiniz bir Windows sürümünü (10 veya 11) size kiralayacak. Şirket, sanallaştırılmış makineler için 12 adede kadar farklı donanım yapılandırması sunacak. Bir şirket, fiziksel donanımı yönetme “zorluğu” olmadan dakikalar içinde “PC’ler oluşturabilir” ve her çalışana bir tane atayabilir.
Windows 365, tüm cihazlarınız için uygulamalar, veriler ve ayarlar dahil olmak üzere eksiksiz Windows 10 veya Windows 11 deneyimi sunacak.
İnsanların ödeyeceği şey, bu donanımın işlem gücüne erişim, artı sanal makinenin Microsoft desteği ve böylesine kapalı bir ekosistemin getireceği ekstra güvenlikle bulutta her zaman erişilebilir olmasının rahatlığı olacak.
En önemsiz şeyin Windows olduğunu söylediğimizde, Windows’un önemli olmadığını kastetmiyoruz, ancak bu durumda işletim sistemi çok daha büyük bir bulmacanın sadece bir parçası.
Burada Macbook‘unuz, Linux PC’niz, Android telefonunuz veya iPad’iniz olması önemli değil; bu cihazlardan herhangi birinden, buluttaki Windows ile sanal PC’nize erişebileceksiniz. Microsoft’un Xbox ile yaptığı aynı şey, burada en az önemli şey konsol Xbox ve bunun yerine Xbox, Game Pass gibi her yere ulaşmak isteyen hizmet aynı zamanda buluta odaklanıyor.
Sanallaştırma ve uzaktan erişim yeni bir şey olmasa da, Microsoft’un bu stratejisi, özellikle fiyatlar (önümüzdeki Ağustos’a kadar açıklanmayacak) gerçekten rekabetçiyse ve zirveye çıkarsa, çok şeyi değiştirme potansiyeline sahip.
Şirket, bunun sanallaştırmayı denemek isteyen ancak karmaşıklık ve maliyet nedenleriyle daha önce yapmamış olan birçok kuruluş için büyük bir değişiklik olacağından emin olduğunu söylüyor.
Microsoft, SaaS yazılım dünyasında birçok başarılı deneyime sahip, Office 365 (şimdi Microsoft 365) bunun kanıtı, Xbox bu yönde ilerliyor ve Windows 365 ve hibrit modeli ile bunu yapabilecekler. Sadece yazılıma değil, onu çalıştırmak için gereken donanımın işlem gücüne de erişim sağlanacak.
Kurumsal alanın ötesinde bile, Windows 365’in kişisel kullanıcı için de potansiyeli var, sonuçta hibrit bir modelden bahsediyoruz. Bu, bilgisayarınızı tamamen değiştiren bir şey değil ve yine de tam Windows deneyiminin keyfini çıkarmak için bir aygıtınız olmasını gerektirir; ancak eldeki en güçlü donanıma veya birden fazla fiziksel bilgisayara (örneğin iş + ev) sahip olma ihtiyacının yerini alabilir.