Microsoft, uzun süredir üzerinde çalıştığı Xbox mobil mağazasını bu temmuz ayında kullanıcıların hizmetine sunmaya hazırlanıyor. Bloomberg Technology Summit’te konuşan Xbox Başkanı Sarah Bond, mağazanın tanıtım tarihini ve Apple’ın katı App Store kurallarından nasıl kaçınacaklarını açıkladı.
Xbox mobil mağazasının piyasaya sürülmesiyle Microsoft, oyun dünyasında daha geniş bir etki yaratmayı amaçlıyor. Ancak kullanıcılara sunulan bu yenilik, mevcut platformlar arasında kendine özgü bir yer bulma konusunda bazı soruları da beraberinde getiriyor.
Kullanıcıların, halihazırda Apple ve Google’ın uygulama mağazalarında mevcut olan pek çok oyunu oynamaları mümkünken, Microsoft’un Xbox mobil mağazası neden tercih edilmeli?
Xbox mobil mağazasının hedefi ne?
Bond, “Xbox mobil mağazasına öncelikle kendi birinci parti oyun portföyümüzü getireceğiz. Böylece Candy Crush ve Minecraft gibi oyunları bu platformda göreceksiniz.” dedi ve sözlerine şu şekilde: “Web üzerinden başlayacağız çünkü bu, tüm cihazlar ve ülkeler arasında erişilebilir bir deneyim sunmamızı sağlıyor ve kapalı ekosistem mağazalarının politikalarından bağımsız olarak hareket etmemize olanak tanıyor.” devam etti.
Sarah Bond, @Microsoft’s Xbox president, announced at #BloombergTech that the company will launch its own mobile game store in July, creating an alternative to Apple and Google’s app stores pic.twitter.com/hj6eLtsGfl
— Bloomberg Live (@BloombergLive) May 9, 2024
Mağaza öncelikle Microsoft’un çeşitli stüdyolarından birinci parti mobil oyunlara odaklanacak. Bu stüdyolarda üretilen popüler oyunlar arasında Call of Duty: Mobile ve Candy Crush Saga gibi büyük hitler bulunuyor. Bond, bu uygulamalara ileride ortakları da dahil edeceklerini ifade etti.
Oyunlar mağazanın doğal bir parçası olarak sunulacak olsa da Xbox deneyiminin temel unsurlarının da mevcut olacağı anlaşılıyor. Bond, gerçek bir cihazlar arası geçiş sunan bir oyun platformu ve mağaza deneyimi olmadığını belirterek, Microsoft’un Xbox mobil mağazası ile bunu oluşturmayı hedeflediğini vurguladı.
Microsoft, Avrupa’da Dijital Pazarlar Yasası’nın sonuçlanmasını veya ABD’de de herhangi bir olası eylemi beklemek yerine, Apple ve Google gibi şirketleri mobil uygulama mağazalarını açmaya zorlama planları çerçevesinde bu mağazayı geliştiriyordu. Web tabanlı bir mobil mağaza başarılı bir şekilde hayata geçirmek zorlu olacak ve Microsoft’un bu mağazayı rakip uygulama mağazalarında zaten mevcut olan mobil oyunlara alternatif olarak nasıl konumlandıracağı tam olarak anlaşılmıyor. Bond, Microsoft’un web ötesine “genişleyeceğini” ima ederek, yakın zamanda Google ve Apple’ın mobil uygulama mağazalarına gerçek bir rakip olarak başlatılacağını öne sürdü.
Microsoft’un genişleyen ekosistemi ve entegrasyon yetenekleri burada devreye giriyor. Örneğin, Xbox mobil mağazasının, Xbox Cloud Gaming sistemiyle entegre olarak çalışması bekleniyor fakat bunu destekleyecek şu an için bir açıklama yok. Bu sayede, kullanıcılar sadece mobil odaklı oyunlar değil, aynı zamanda daha kapsamlı PC ve konsol oyunlarını da mobil cihazlar üzerinden oynayabilecek. Bu özellik, Nvidia’nın GeForce Now servisine benzer bir şekilde, oyunları herhangi bir cihazdan erişilebilir kılarak gerçek bir platformlar arası oyun deneyimi sunma potansiyeline sahip.
Microsoft Oyun CEO’su Phil Spencer, geçen yıl Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Gelecek nesil bir mağaza” hakkında ilk ipuçlarını verdi. Spencer, “Xbox ve hem bizim hem de üçüncü taraf ortaklarımızdan içerik sunabileceğimiz bir konumda olmak istiyoruz. Bugün, mobil cihazlarda bunu yapamıyoruz ama bu cihazların açılacağını düşündüğümüz bir dünya inşa etmek istiyoruz,” dedi.
Stack Overflow ve OpenAI anlaşmasının şartları neler?
Microsoft’un bu yeni mağazayı oluştururken, kullanıcıların mevcut ekosistemlerden nasıl etkileneceği ve bu yeni platforma nasıl çekileceği konusunda dikkatli bir strateji yürütmesi gerekiyor. Yeni mağazanın başarısı, sunacağı benzersiz içerik ve özelliklere; özellikle de kullanıcı deneyimini zenginleştirecek, platformlar arası geçişleri kolaylaştıracak yeniliklere bağlı olacak.
Öne çıkan kaynak görseli: Furkan Demirkaya