Microsoft’un artırılmış gerçeklik gözlüğü HoloLens, NASA ile gerçekleştirilen ortak bir proje kapsamında 3 Aralık’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yolunu tutacak.
Bu, HoloLens’i üsse ulaştırmak için girişilen ilk deneme değil. İki adet HoloLens taşıyan Elon Musk’ın SpaceX’ine ait bir roket, 28 Haziran’da havalandıktan sonra infilak etmişti fakat ne NASA ne de Microsoft projeden vazgeçmeye niyetli değil.
Proje, ISS’de görevli astronotların aşina olmadıkları farklı görevler üzerinde daha verimli ve kolay çalışabilmelerini amaçlıyor. Bunun için de iki farklı yöntem izlenecek. Birinci yöntemde; dünyada bulunan bir uzman hem sesli hem de görsel olarak HaloLens üzerinden anlık yönlendirmelerle astronotların çalışmasını sağlayacak. İkinci metot ise önden hazırlanmış detaylı bir üç boyutlu kılavuzun, HaloLens ekranına aktarılması ve yapılması gereken işlemlerin bu kılavuzun yönlendirmeleri ile yapılması şeklinde işleyecek.
Fiziki dünyadaki nesnelerle olan etkileşimi veya eylemleri HaloLens’in görsel manipülasyonu aracılığıyla yönlendirmenin dışında NASA’nın artırılmış gerçeklik gözlüğü ile ilgili farklı çalışmaları da var. Ocak ayında duyurulan OnSight isimli Mars simülasyon uygulaması ile HaloLens kullanan araştırmacılar Curiosity üzerinden Mars’ta deneyler yaptılar. Üzerinde çalışılan bir diğer proje ise tabiri caizdir; uzay üssünün demirbaşları ile ilgili. Astronotların baktıkları ya da ellerine aldıkları nesne ve aletleri ne işe yaradığını ve üs içerisinde nerede tutulması gerektiklerini gösteren bir uygulama. Neticede kimse üstüne zimmetli mala zarar gelsin istemez.