Android erişilebilirlik ayarları, pek bilinmeyen çok sayıda kullanışlı özellik sunmaktadır. Herkes tarafından kullanılabilen özellikler, özellikle işitme zorluğu, görme bozukluğu gibi problemler yaşayan kullanıcılar için oldukça yararlıdır. Bu yazıda Android erişilebilirlik ayarlarıyla gelen 5 gizli seçeneği sizlerle paylaşacağız. Bu seçenekleri etkinleştirerek, telefonunuzu daha kullanışlı ve işlevsel bir hale getirebilirsiniz.
Android erişilebilirlik özellikleri nedir?
Android erişilebilirlik özellikleri, kullanıcıların deneyimlerini iyileştirmek için erişilebilirlik ayarlarını veya uygulamaları değiştirerek cihazlarını özelleştirmelerine olanak tanır. Bu, görme, işitme, fiziksel veya konuşma bozuklukları gibi çeşitli engelleri olan kişilerin web sayfalarına ve uygulamalara erişme ve bunlarla etkileşim kurma becerilerini geliştirmelerine olanak tanır.
Bu özellikler aynı zamanda engelli olmayan kişilere, araba kullanırken, bir veya iki eliyle eşya taşırken veya cihazlarını düşük ışıkta veya gürültülü ortamlarda kullanırken, işlevsel olarak devre dışı kalabilecekleri durumlarda gelişmiş yetenekler sağlar.
Ses seviyesini artırma, metni büyütme veya klavyeyi özelleştirme gibi bazı erişilebilirlik işlevleri , cihazın kendisinin standart özellikleri veya mevcut ana web tarayıcıları aracılığıyla uygulanabilir. Bununla birlikte, Android erişilebilirlik özellikleri, erişilebilirliği önemli ölçüde artıran bir dizi ek özel araç içerir.
Android erişilebilirlik ayarları hangi özellikleri içerir?
- Sözlü geri bildirim: TalkBack işlevi, kullanıcının dokunarak ve sözlü geri bildirimi kullanarak cihazıyla etkileşim kurmasına olanak tanır. TalkBack aracı, her kullanıcı işlemini açıklar ve sözlü uyarılar ve bildirimler sağlar.
- Konuşma: Seç ve Dinle, sesli geri bildirim işlevini yalnızca ekrandaki kullanıcı tarafından seçilen öğelerle sınırlar, bunları yüksek sesle okur veya açıklar.
- Erişimi değiştirme: Sınırlı hareket kabiliyetine sahip kullanıcılar için Erişimi değiştirme, dokunmatik ekrana bir alternatif sağlar. Bu özellik, kullanıcının bir klavye veya fare gibi cihazlar kullanmasını sağlar.
- Sesli komutlar: Dokunmatik ekran kullanmak zorsa, Sesli Erişim uygulaması kullanıcıların cihazlarını sözlü komutlar kullanarak kontrol etmelerine olanak tanır. Bu özellik, eller serbest olarak uygulamaları açmak, gezinmek ve metinleri düzenlemek için kullanılabilir.
- Braille ekran: BrailleBack özelliği başkalarının Bluetooth üzerinden Android cihaza braille ekranını bağlamak için izin verir. BrailleBack, kombine bir konuşma ve braille deneyimi için TalkBack ile de entegre edilebilir.
Diğer kullanışlı erişilebilirlik seçenekleri
Android cihazlar, kullanıcıların ekranlarını daha kolay görmelerini sağlamak için kullanabilecekleri birkaç ayar da içerir:
- Ekran boyutu ve yazı tipi boyutu: Bu ayarlar kullanıcıların ekranda görüntülenenleri ve yazı tipi oyutunu değiştirmesine izin verir.
- Büyütme hareketleri: Ekranın geçici olarak yakınlaştırılmasına veya büyütülmesine izin verir.
- Kontrast ve renk seçenekleri: Bu, renk körlüğü veya kısmi görme kaybı olan kişiler için renkleri ters çevirerek (negatrif fotoğraf gibi) veya renk düzeltmesi uygulayarak metnin okunabilirliğini iyileştirmeye yarar.
- Altyazılar: Kullanıcılar, cihazları için altyazıları açabilir, kullanılan dili belirleyebilir ve altyazılarda stil ayarlamaları yapabilir.
Android erişilebilirlik ayarları ile gelen 5 gizli özellik
Büyütme hareketleri
Şayet görme bozukluğu yaşıyorsanız veya ekrandaki öğeleri büyüterek daha rahat görmek istiyorsanız, bunun için kullanabileceğiniz bir ayar mevcut. Bu harika özelliği kullanarak, ekrana üç kez dokunduğunuzda, ekranınızın çok daha büyük bir hale gelmesini sağlayabilir ve her şeyi daha net bir şekilde görebilirsiniz. Büyütme özelliğini aktif hale getirmek için yapmanız gereken, Android telefonunuzun Ayarlar menüsüne girmek ve Erişilebilirlik bölümünden Büyütme seçeneğini aktif hale getirmektir.
Metinden Sese
Metinden-Sese seçeneği, Android erişilebilirlik ayarları içerisinde yer alan, oldukça popüler seçeneklerden bir tanesidir. Bu seçenek ile birlikte, telefonunuzun ekranında yer alan metinleri, direkt olarak telefonunuza okutabilirsiniz. Bu sayede, görme ve okuma problemleri yaşıyorsanız veya herhangi bir iş yaparken, telefonunuzun size makale okumasını istiyorsanız, Metinden Sese özelliğini aktif hale getirebilirsiniz.
Renk ayarları
Gri ve beyaz renklerle dolu bir ekran, gözlerinizi rahatsız edebilir. Bu durumda yapmanız gereken işlem basittir. Telefonunuzun erişilebilirlik ayarlarına gitmek ve Renkleri ters çevir seçeneğini aktif hale getirmektir. Artık telefonunuzu gece modu özelliği varmış gibi kullanabilirsiniz. Ayrıca farklı renk seçenekleri ile, renk körü gibi rahatsızlıklar için de çözümler üretebilirsiniz. Android erişilebilirlik ayarları bu tür durumlar için kullanıcılara çok sayıda seçenek sunmaktadır.
TalkBack
TalkBack, görme problemleri olan kullanıcılar için geliştirilmiş oldukça mükemmel bir özelliktir. Bu özellik sayesinde parmağınızla, telefonunuzun ekranını keşfedebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey ekranda bir yerlere dokunmak olacaktır. Sistem size dokunduğunuz her şey ilgili sesli olarak bilgi verecektir.
Etkileşim kontrolü
Etkileşim kontrolü, oldukça kapsamlı bir özelliktir. Bu özellik sayesinde hareketlerinizi kontrol altına alabilir, telefonunuzun ekranı ile ilgili çeşitli özelleştirmeler sağlayabilirsiniz. Android erişilebilirlik ayarları arasında yer alan bu özellik, bazı markalarda farklı şekillerde isimlendirilebilmektedir.