ABD’li teknoloji devi Nvidia, işlemci üreticisi ARM’ı, Japonya merkezli Softbank’ten 40 milyar dolar karşılığında satın aldı. Haftalarca süren spekülasyonların ardından, Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir raporda, satın alım doğrulandı.
Ekran kartı ve çip gibi donanımlar üreten Kaliforniya merkezli Nvidia, ARM’ın yapay zeka konusundaki uzmanlığına vurgu yaptı. İngiltere Cambridge merkezli ARM’ın 6 binin üzerinde çalışanı bulunuyor. Nvidia’nınsa 13 binden fazla çalışanı var.
ARM, Softbank tarafından 32 milyar dolara satın alınmıştı
Softbank, ARM’ı 2016 yılında 32 milyar dolar karşılığında satın almıştı. Dönemin Softbank CEO’su Masatoshi Son, yapay zekanın insanlardan daha akıllı bir hale geleceği günlere bir hazırlık yorumu yapmıştı. Ancak Softbank, son dönemde Uber ve WeWork’te salgının da etkisiyle oluşan kötü gidişatta, milyarlarca dolarlık kaybın ardından nakit sıkıntısı içindeydi.
Nvidia ve ARM dünya çapında bir yapay zeka AR-GE merkezi kuracak
Satın alımın ardından, Nvidia’nın planları da netleşmeye başladı. Nvidia’nın, dünya çapında bir AI araştırma ve eğitim merkezi kurarak, ARM’ın Birleşik Krallık’taki varlığını genişleteceği ifade ediliyor. Bunun dışında, ARM ve Nvidia destekli bir AI süper bilgisayarının da oluşturulacağı, gelen bilgiler arasında. Nvidia ayrıca, ARM’ın akıllı telefonlardan tablet PC’lere, IoT sensörlerine varana kadar geçtiğimiz yıl 22 milyardan fazla gönderimi yapılan çiplerle ilgili, lisanslama politikasına devam edeceğini belirtti. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, Nvidia yıllık yaklaşık 100 milyon çip sağlıyor.
Nvidia CEO’su Jensen Huang, çalışanlarına yazdığı mektupta “ATM’ın iş modeli mükemmel. Açık lisanslama modelini ve müşteri tarafsızlığını koruyarak, dünyanın her yerinde, tüm sektörlerde müşterilere hizmet vereceğiz. ATM’ın IP lisans portföyünü, Nvidia’nın dünya lideri GPU ve AI teknolojisi ile daha da genişleteceğiz” ifadesini kullandı.
Huang, anlaşma ile Nvidia’nın programcılara erişiminin, 2 milyondan 15 milyona çıkacağını da belirtti.
Nvidia CEO’su, bir konferans esnasında açık lisanslama politikasını sürdürme sözünü tekrarladı ve Nvidia ile ATM’ı tamamlayıcı olarak tanımladı. Huang, yasal kısıtlamalara girmeyi beklemediğini aktarırken, Nvidia’nın akıllı telefon pazarına çok dahil olmadığını, ATM’ın ise buna odaklandığını belirtti.
- Nvidia’nın veri merkezi işi, oyun ürünlerinden elde edilen gelirleri de arttırdı
- Nvidia GeForce GTX 1650 Ultra ekran kartı özellikleri sızdı
- Softbank, ARM satın almasını tamamladı
Apple, gelecek Mac modellerinde Intel’e alternatif olarak ARM kullanmayı düşünüyor
Yakın dönemde, Apple’ın Mac bilgisayarların gelecek modellerinde, Intel işlemciler yerine ARM tabanlı işlemcileri kullanmak istediği gündeme gelmişti. Huang, Nvidia’nın ARM’ın iş planlarını hızlandırabileceğine inandığını söyledi. Konferansta ARM CEO’su Simon Segars, ARM’ın vizyonunun tüm cihazlar için çip tasarımları sağlamak olduğunu ifade etti.
Nvidia, Intel ve AMD gibi devlerin karşısındaki en önemli rakipler arasında. Apple, iOS cihazlarda grafik işleme bileşenleri oluşturma sürecinde, Imagination Technologies’i kullandı ve Nvidia’nın, Mac tarafında büyük bir müşterisi olmadı. Nvidia, 13 milyar dolarlık yıllık satışıyla, bilgisayar endüstrisinin devi olmak için mücadelesini sürdürüyor. 330 milyar dolarlık piyasa değeri ile Nvidia, Intel’in çok üzerinde bir değere sahip.
Anlaşma onaylandığı takdirde, birçok büyük rakibi Nvidia’nın müşterisi olacak. Nvidia’nın, ARM’a bağımsız bir yan şirket gibi yaklaşması mantıklı gibi görünüyor. Ancak ARM’ın lisans ücretlerine karşı bir alternatif arayan müşterilerinin de, telifsiz RISC-V mimarisi gibi rakipleri var.
Nvidia-ARM anlaşması, şirketin işlemci teknolojisinin geleceğine ciddi bir yatırımı olarak değerlendiriyor. ARM rakiplerin eline geçtiği takdirde ise, Nvidia denklemin dışında kalabilir.
‘ARM, pazardaki varlığını ve rekabet gücünü arttırdı’
Moor Insights & Strategy analisti Patrick Moorhead, konuyla ilgili, “Anlaşma, ARM’ın Nvidia’nın başarılı olmadığı ya da başarısız olduğu alanlarda kullanacağı bir eldiven gibi görünüyor” ifadesini kullandı. Moorhead ayrıca, ARM’ın Softbank tarafından satın alındıktan sonra pazardaki varlığını ve rekabet gücünü artırdığını, ARM’ın veri merkezi, otomotiv, IoT ve ağ işleme pazarındaki hamlelerinin dikkat çektiğini belirtti. Analist, “Nvidia’nın, ARM’ın en iyi yaptığı işleri yapmasına izin verme taahhütüne bağlı kaldığı sürece, yani küresel olarak tarafsız bir şekilde IP oluşturup lisansladığı sürece onu daha güçlü kılabiliyorum” yorumunu da ekledi.
12 milyar dolar nakit ve Nvidia hissesi ödenecek
Nvidia, Softbank ve ARM yönetim kurulları tarafından onaylanan anlaşmanın şartlarına göre, Nvidia Softbank’e Nvidia hisse senetlerinden 21,5 milyar dolar verecek. Nakit olarak ise, imza sırasında 2 milyar dolar olmak üzere 12 milyar dolar ödenecek. Softbank, ARM’ın belli performans kriterlerini sağladığı takdirde 5 milyar dolar nakit ya da hisse senedi alma opsiyonuna da sahip olacak.