Digital Report
  • TEKNOLOJİ
  • DRPRO
    • GİRİŞİM
    • E-TİCARET
    • FINTECH
    • MARKA
  • GÜVENLİK
  • KRİPTO
  • REHBER
  • YAZARLAR
  • DERGİ
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
Digital Report
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
Digital Report Yazarlar Özge Çelik

Ödeme sistemleri pazarında 2021’nin enleri

Bu ayki yazımda ödeme sistemleri pazarının 2021 yılına dair değerlendirmesini ürün ve trendler bazında paylaşıyorum

Yazar: Özge Çelik
28/02/2022
Kategori: Özge Çelik
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedIn'de PaylaşWhatsApp'ta PaylaşTelegram'da Paylaş

Ahmet Usta

2021 yılı pek çok açıdan oldukça zor geçse de ödeme sistemleri dünyasında önemli gelişmeler yaşandı. Forbes’da Aralık ayında 2021’in fintech ve bankacılık alanında kazanan ve kaybedenlerine yönelik bir yazı yayınlandı. Yazıya göre kazananların başında eski adıyla Square geliyor. TikTok ve Google iş birlikleri, şimdi al sonra öde şirketi AfterPay’i satın almasıyla yeni nesil girişimler arasında en hızlı olmayı başaran marka olarak birinci sırayı alıyor. Liste Plaid ve Klarna gibi şirketleri başarılılar listesinde sıralarken 2019’da operasyonlarına başladığı Amerika’dan çıkan N26’nın yanlış strateji ve pazarlama, segmentasyon gibi alanlardaki eksiklikleriyle başarısızlar listesine girdi.

Ben de bu yazıdan yola çıkarak ödeme sistemlerini firma bazında değil ancak ürün ve trendler bazında yorumlarımı paylaşmak istedim.

AdvertisementAdvertisement

2021 yılına Ocak ayında hayata giren TCMB’nin FAST uygulaması ile hızlı bir giriş yaptık. Fast uygulaması 7/24 para transferi imkanın yanı sıra kare kod, açık bankacılık, ödeme isteme ile birleştiğinde yeni bir ödeme sistemi olarak çok büyük potansiyele sahip. Dünyada pek çok başarılı uygulamasını gördüğümüz ve özellikle düşük tutarlı nakit ödemelerin yerini alabilecek pek çok yeni iş modelini FAST üzerinde göreceğimize inanıyorum.

Temassız ödemeler büyümeye devam etti

2021 yılının bir diğer önemli gelişmesi pandeminin de getirdiği itici güç ile temassız ödemelerde yaşanan büyük artış oldu. Barclaycard tarafından açıklanan ve İngiltere’de temassızın mağaza içi ödemelerdeki payının %90’a yükseldiğini gösteren verinin bir benzeri ülkemizde de yaşandı. BKM verilerine göre 2020 yılında 1,7 milyar temassız işlem yapılırken bu rakamın iki katına 2021’in sadece üçüncü çeyreğinde ulaşıldı, şifresiz işlem limiti 350TL’ye çıkarıldı. Benzer şekilde mobil temassız ödemeler ve kare kod ile yapılan ödemeler de 2021 içerisinde önemli artış göstererek bir önceki seneye göre yaklaşık iki kat büyüdü. Hijyen kaygısıyla başlayan bu geçiş artık bir alışkanlığa dönüşmek üzere. Hem kasiyerler hem de kart sahiplerinin nihayet temassız işlemlerin kolaylığına alıştığını görmek sektör adına çok sevindirici. Çünkü bu alışkanlık değişimi dijital ödemelere geçiş sürecini de bir o kadar kolaylaştıracak.

“Şimdi Al Sonra Öde” çözümleri revaçta

2021 nakitten dijitale geçişin çok hızlandığı bir yıl oldu. İnternet üzerinden 1 milyardan fazla işlem yapılırken pazarda pek çok yeni ürün yerini aldı. Özellikle dijital cüzdanlar konusunda pek çok yeni uygulamanın hayata geçtiğini gördük. Kurumlar tedarik süreçlerinde dijitalleşmeye geçmek, müşterilerine veya iş ortaklarına destek olmak, bağlılık yaratmak amacıyla dijitalleşme süreçlerini destekleyecek pek çok ürün ve hizmete daha çok ihtiyaç duymaya başladılar.

Diğer yandan Şimdi Al Sonra Öde (BNPL) çözümleri de 2021 yılına bu alana yapılan önemli yatırımlar, satın almalar ile damga vurdu. Tüketicilerin gerek kartlarda uygulanan ücret ve faizleri yüksek bulmaları gerek daha kullanıcı dostu ve inovatif ürünleri tercih etmeleri nedeniyle geçtiğimiz sene 93 milyar dolarlık bir hacme ulaşmış olan BNPL çözümlerinin önümüzdeki yıl çok daha fazla kullanıcıya ulaşması bekleniyor.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken bir de Metaverse kavramı gündeme oturdu. Pek çoğumuz “Second Life” isimli sanal dünya ile en azından merakından tanışmıştır. İleride hayatımızda çok daha büyük yer edinecek bu yeni sanal dünyalarda ödemelerin nasıl yapılacağı, kripto paralar ve finansal kuruluşların yeni iş modelleri üzerine çalışmaların gittikçe hızlandığını görüyoruz.
Kuşkusuz ödeme sistemlerinde 2021 yılı demişken yeni bir dönemin başlangıcı diyebileceğimiz TCMB tarafından yayınlanan kare kod standartları ile ikincil düzenlemeler, BDDK’nın dijital bankacılık alanında attığı adımlar ile önümüzdeki senenin çok hareketli bir sene olacağına şüphe yok. Bir yandan mevzuata uyum çalışmaları yapılırken diğer yandan yeni iş modelleri ve fırsatları ile hep birlikte göreceğiz.

Bu yazı Digital Report Dergisi 12. sayısında yayınlanmıştır.

Etiketler: 20212021 EnleribankacılıkfintechForbesÖdeme Sistemleri Pazarıözge çelikŞimdi Al Sonra Ödeteknolojitemassız ödemeTüketiciler

SON YAZILAR

Akbank 12.kez “Türkiye’nin en iyi bankası” seçildi

Yapı Kredi’den 19 Mayıs’a özel Atatürk NFT koleksiyonu

LG XBOOM 360 ile her zaman üst düzey ses kalitesi

İnsan kadar akıllı yapay zekaya doğru: Google DeepMind

Araştırma: Türkiye’nin dijital teknolojilere bakışı

Bitcoin’de kısa süreli dip görüldü mü?

Hibrit çalışmayla dijital yorgunluk artıyor

Cem Yılmaz’lı Hepsiburada reklam filmi yayınlandı

NFT’ler Spotify’a da geliyor

Overwatch 2 Beta tarihleri ​​açıklandı

AdvertisementAdvertisement
AdvertisementAdvertisement

ÇOK OKUNANLAR

WhatsApp sohbet geçmişi senkronizasyonu için çalışıyor
Teknoloji

WhatsApp, yeni özelliği için sohbet geçmişi senkronizasyonu üzerinde çalışıyor

Madonna NFT dünyasına katıldı
Kripto

Madonna NFT dünyasına tüm “çıplaklığıyla” katıldı

Twitter'da "beni kim engelledi" sorusunun yanıtını öğrenin
Teknoloji

Twitter’da “beni kim engelledi” sorusunun yanıtını öğrenin

Instagram Reels videoları WhatsApp üzerinden izlenebilecek
Teknoloji

Instagram Reels videoları WhatsApp üzerinden izlenebilecek

SON REHBERLER

Twitter’da takipçi nasıl arttırılır?

En iyi sosyal medya yönetim programları (2022)

Twitter’da video nasıl gömülür?

Hyper NFT nedir?

GTA 5 Zombi Modu nasıl yapılır?

Fall Guys ücretsiz etkinliğine nasıl kayıt olunur?

Instagram son görülme nasıl kapatılır?

TikTok dövme efekti/filtresi nasıl kullanılır?

Division 2 Yeterlilik Derecesi (Proficiency Rank) nedir?

Enzyme Coin (MLN) nedir?

Digital Report

© 2019 Digital Report bir Linkmedya markasıdır.

  • Gizlilik
  • İletişim
  • Künye

Bizi takip edin

Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
  • TEKNOLOJİ
  • DR
    • GİRİŞİM
    • E-TİCARET
    • FINTECH
    • MARKA
  • GÜVENLİK
  • KRİPTO
  • REHBER
  • YAZARLAR
  • DERGİ

AdvertisementAdvertisement
AdvertisementAdvertisement
Go to mobile version