ABD ile Çin arasındaki gerginliğin son perdesi, Tiktok’a ABD pazarından çıkma tehdidi oldu. ABD Başkanı Trump’ın, ABD operasyonlarını ABD’li bir şirket satın alması şartı sunduğu Çinli sosyal medya uygulaması, aksi durumda ABD’de yasaklanma tehdidiyle karşı karşıya. ABD’de gündem, Tiktok’u satın alacak firma adayları ve Çinli Bytedance’ın buna cevabı…
Microsoft’tan sonra Oracle gündemde
Trump’ın, Tiktok’un ABD’li bir şirket tarafından satın alınmaması durumunda, ABD operasyonlarını kapatması gerekeceği tehdidinin ardından, Microsoft ile Tiktok ismi anılmıştı. Wall Street Journal, Trump’ın Silikon Vadisi’ndeki nadir müttefiklerinden Oracle’ın da Tiktok’u satın almak isteyen şirketler arasında olduğunu ifade etti. WSJ iddiasına göre Oracle, Microsoft’u Tiktok konusunda devre dışı bıraktı.
Oracle’ın, Tiktok’un ABD operasyonunu satın aldığı iddiası, uygulamanın ABD’deki belirsiz kaderine yön verecek. Trump yönetimi, Tiktok’un operasyonlarını 15 Eylül’de sonlandıracağını söylemişti.
Geçtiğimiz gün Microsoft, Tiktok için verilen teklifin, uygulamanın ana şirketi ByteDance tarafından reddedildiğini söyledi. Microsoft, açıklamasında gizlilik, güvenlik ve dezenformasyon gibi konularda önemli değişiklikler yapacağını belirttiği bildirisinde, “Teklifimiz ulusal güvenlik çıkarlarını korurken, aynı zamanda Tiktok kullanıcıları için iyi olacağından eminiz” ifadesine yer verdi.
Tiktok, güvenlik endişeleri nedeniyle ilk defa gündeme gelmiyor
Çinli Tiktok’un, güvenlik ve gizlilikle ilgili sorunları ilk defa gündeme gelmiyor. Tiktok, “ulusal güvenlik ve savunma” sorunları nedeniyle, Hindistan’da 58 uygulamayla birlikte yasaklandı. Tiktok’un Çin dışındaki en büyük pazarı olan Hindistan, uygulamayı yasaklayan ülkeler arasında. Her ne kadar Tiktok, ABD pazarında sadece Microsoft ile anılmış olsa da, gelen bilgiler Microsoft dışında Twitter, Google ve Wallmart’ın da uygulamanın ABD pazarı için sahada olduğunu gösteriyor. Pazardaki payıyla dikkatleri çeken Tiktok’un, Oracle’ın da gündeminde olmaması için hiçbir neden yok.
Oracle neden Tiktok ile ilgileniyor?
Oracle, veritabanı odaklı olarak pazarda yer alan, devamında pazarlama otomasyonu ve bulut altyapısına giren bir şirket. Sadece veritabanı üreticisi olmayan Oracle, verilerden para kazanan devasa bir imparatorluk. Oracle, koronavirüs salgını öncesinde Zoom ile işbirliği yaptı. Oracle, Tiktok ile bir ortaklık hayata geçirmesi durumunda, çok ciddi bir müşteri potansiyeline erişebilir.
Analistler, Tiktok gibi bir uygulamanın getireceği altyapı yüküne de dikkat çekti. Oracle’ın, Tiktok’u satın alması durumunda altyapı ihtiyacının yüzde 10’a kadar çıkabileceği ifade edilirken, Microsoft için bu oranın yüzde 2 ile 5 arasında olacağı vurgulandı.
- TikTok yeni video birleştirme özelliğini kullanıma sundu
- TikTok, ABD hükümetine dava açmaya hazırlanıyor
- Microsoft’un ardından Oracle da TikTok’a talip oldu
Tiktok ve Oracle arasında bir anlaşmanın olup olmayacağı şu an belirsiz ve ByteDance, bu dayatmaya karşı oldukça rahatsız olduğunu belli ediyor. İki hafta önce Çin hükümeti, Tiktok’un kullanıcı içeriklerini kişiselleştirmek için kullanılan yapay zeka teknolojilerinin ihracatını engelleyen bir dizi ticaret kuralı güncellemesi yaptı. Bu hamle, olası Tiktok satışına karşı olarak değerlendiriliyor ve ByteDance, yasaya kesinlikle uyacağını belirtti.
Reuters kaynakları, Çin’in Washington’ın satış baskısına uymak yerine, ABD’de Tiktok’un kapanmasını tercih edeceğine yönelik bir rapor paylaştı. Ancak bu durumun, hem Çin hem de ByteDance’ın, ABD baskısı karşısında zayıf görünmesine neden olacağı değerlendirmesinde bulunuldu.
South China Morning Post’a konuşan bir kaynak, bir satış işleminin olabileceğini ancak Tiktok’un, ByteDance Pekin ofisi tarafından geliştirilen algoritmaları dışarıda bırakabileceğini aktardı. Bu durumda, Tiktok’un ABD operasyonlarının olası sahibi, uygulamaya dünya çapında popülerlik getiren kodları yeniden yazmak zorunda kalabilir.
CNBC’ye göre Oracle, Tiktok’un sahibi olmaktan ziyade azınlık hissesine sahip olabilir. Böyle bir hamle, ABD’de 100 milyondan fazla kullanıcısı bulunan Tiktok’un Oracle bulut hizmetleri ile aynı denklemde olmasını gündeme getirir.
Bir satış olsa da olmasa da, ABD ile Çin arasındaki gerilimin farklı cephelerde süreceği aşikar gibi görünüyor.