Cornell Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar, origami tekniklerinin insan hücresi boyutunda nanorobotlar üretmekte kullanılabileceğini gösteriyor.
Nature Dergisi’nde yayınlanan bir makale, Cornell Üniversitesi’nde origaminin nano teknolojiye nasıl ilham verdiğini gösterdi. Bir gün bu alanda kullanılabilecek atom inceliğindeki grafen nesneler üreten ekip, origaminin bir alt türü olan kirigami’yi kullanmış.
Çalışmayı yapan ekipten Melina Blees, kesilen kağıt parçalarının katlanarak daha karmaşık şekiller oluşturmakta kullanıldığı kirigamileri bilgisayarda 3D olarak yarattıklarını söylüyor. Daha sonra bu şekiller kağıttan lazerle kesiliyor. Son şeklini alan nesneleri, daha sonra mikroskop altında grafene uygulanıyor.
Yakın gelecekte, bu teknolojinin esnek elektronik cihazlar ve devreler yaratmak için kullanılacağını tahmin eden ekip, grafeni de bu yüzden seçmiş.
Araştırmanın başındaki Paul McEuen, yalıtkan bir malzeme olan grafenin küçük boyutları sayesinde vücuda ya da beyne sorunsuzca yerleştirilebileceğini, burada sinir sinyallerini okumak için kullanılabileceğini de söylüyor.
İleri aşamalarda ise hedef, insan hücresi ya da daha küçük boyutta nanorobotlar yaratmak için kullanmak. Ancak McEuen, bu tip bir nanobot’u yaratmak için önümüzde en az 50 yıl olduğunu söylüyor.