Japon bilim insanları dünyanın en güçlü lazerini ateşlediklerini iddia ediyorlar. Japonlar bir şeyi iddia ediyorsa, şayet akıllarından geçen toplu bir intihar etkinliği değilse gerçektir diye farz ediyoruz.
Osaka Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre bu lazerin gücünün sayısal değeri 2 petawatt yani 2 katrilyon watt (2’den sonra onbeş sıfır). Alman Rheinmetall Defence firması tarafından geliştirilen 50 kilo watt’lık bir lazerin 2012 yılında bir drone’u 1 km uzaktan yok edebildiğini düşündüğümüzde, Osaka’da ortaya çıkan enerji ile mehtap romantizminden ve gelgitlerden kurtulabileceğimiz bir dünya çok da uzak olmasa gerek.
Aslında oldukça uzak. 2 petawatt’lık bu devasa enerjinin sadece ve sadece saniyenin trilyonda biri (göz kırpma saniyenin 10’da 3’ü ile 10’da 4’ü arasında gerçekleşiyor) kadar bir süre var olabiliyor. Bu kısa sürede lazerin görünebilme uzunluğu (menzili de diyebiliriz) 90 metrenin bir üzerine çıkabiliyor. İşe yarar eli yüzü düzgün bir Death Star yapmak için yeterli değil ama riskli de olsa kedi oynatmakta kullanılabilir.
Aklın almakta zorlandığı sayılardan bahsettik. Peki bu büyüklükte güce sahip bir lazeri ateşlemek için Japon bilim adamları kaç nükleer santral ve HES’e ihtiyaç duymuşlar, bu enerjinin kaynağı ne? Bir demlik sıcak çay da olabilir, bir halısaha maçında çekilen şutlar da… Osaka Üniversitesi’nden henüz detaylı açıklama gelmese de Teksas Üniversitesi’nde bulunan 1 petawatt’lık lazerin ihtiyaç duyduğu enerjinin 150-200 joule civarında olduğu bilgisine sahibiz.
Bu iş için de en Türkiye’li yaklaşımımızı kullanarak ihtiyaç duyulan enerjinin yaklaşık 400 bilemedin 500 hadi senin hatırın için 700 joule olduğunu kolayca hesaplayabiliriz. 1 watt’lık bir güç 1 saniyede bir joule enerji üretir. Yani süper bilimsel hesabımız sonucu, bu lazeri ateşlemek için gereken enerji ile klasik bir 100 watt’lık akkor ampülü 7 saniye açık tutmak için gereken enerji aşağı yukarı aynı oluyor.