Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, bu yıl gerçekleştirilecek tüm sınav merkezlerinde önemli bir dönüşüme gittiklerini duyurdu. Deprem bölgesinde adayların sınav deneyimini iyileştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Ersoy, yapay zeka ve dijital uygulamaların etkin bir şekilde kullanılacağını belirtti.
Ankara’da düzenlenen ÖSYM’nin bu yıl ki Genel İstişare ve Eğitim Toplantısında konuşan Başkan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, şu ifadeleri kullandı: “Özellikle deprem bölgesinde adaylarımızın sorun yaşamaması için hassas bir çalışma gerçekleştiriyoruz.“
Yapay zeka ve insan faktörü dengesi
Ersoy, ÖSYM’nin sınav süreçlerinde yapay zekayı aktif şekilde kullanmayı planladığını açıkladı. Yapay zeka uzmanlarının katkısıyla sınav süreçlerinin daha etkin koordine edileceğini ifade eden Ersoy, bu adımın sınav ortamlarını daha verimli hale getireceğine inanıyor. Yapay zeka ile soru üretimi ve değerlendirmelerin yanı sıra, insan faktörünün göz ardı edilmeyeceğini vurgulayan Ersoy, makine-insan dengesinin korunacağını belirtti.
Yapılan toplantının ileriye dönük temennilerinde bulunan Ersoy, X (Twitter) platforumunda konuyla alakalı şu gönderiyi paylaştı:
Sınav uygulamalarını ve yeni projeleri değerlendirmek için kurum çalışanlarımız ve koordinatörlerimizin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Genel İstişare ve Eğitim Toplantımız başarıyla tamamlandı. Hayırlara vesile olmasını temenni eder, sınavlara girecek adaylara başarılar dilerim. pic.twitter.com/GrcOXVug3p
— Bayram Ali Ersoy (@BayramAliErsoy) February 12, 2024
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Ersoy, ÖSYM uygulamalarında yapay zekayı kullanımıyla ilgili şu ifadelere yer verdi:
Ekibimizde yapay zeka uzmanları var. Bu hocalarımızdan en verimli şekilde faydalanmayı hedefliyoruz. Bu alanda çalışmalarımızı başlattık. Atacağımız bu adım, tüm kurumların sınav süreçlerinde çok daha etkili koordinasyon kurmasını sağlayacak. Yapay zeka ile soru üreteceğiz, değerlendirmeler yapacağız ve bu alanda çok önemli bir başlangıç olacak. Sınavları çok daha verimli ortamlarda gerçekleştirmemize büyük katkı sağlayacak. Yapay zekadan faydalanırken insan faktörünü de göz ardı etmeyeceğiz, makine ile insan dengesini koruyacağız.
Ersoy, kağıt tabanlı sınavlardan dijital tabanlı uygulamalara geçiş sürecinin devam edeceğini dile getirdi. Dijital uygulamaların hem maliyet tasarrufu sağlayacağını hem de adaylara sınav sonuçlarını daha hızlı sunma imkanı vereceğini vurguladı. Bayram Ali Ersoy, e-sınav formatında düzenledikleri yabancı dil sınavlarına ek olarak iki yeni sınav daha eklediklerini ve STS Eczacılık ile 2023 Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nı dijital ortamda gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
Ersoy, dijital sınavlarla alakalı şu sözleri söyledi:
İlerleyen süreçte dijital ortamda gerçekleştirdiğimiz yeni sınavlarımız da olacak. Kağıt tabanlı sınavlardan dijital tabanlı uygulamalara geçiş noktasında çalışmalarımız devam edecek. Dijital uygulamalar beraberinde hem tasarrufu getirecek hem de adaylara sınav sonuçlarını çok daha hızlı kullanma imkanı sunacak.
Depremzedelere destek
Geçen yıl yaşanan depremlerin ardından deprem bölgelerindeki adaylara yönelik hassas bir çalışma yürütüldüğünü belirten Ersoy, adayların sorunsuz bir sınav deneyimi yaşaması için tüm önlemlerin alındığını söyledi. Depremzedelerin istedikleri ilde sınava girebilme imkanı sağlandığını ve bu süreçte tüm masrafların devlet tarafından karşılandığını aktardı.
Başkan Ersoy’un konu ile alakalı ifadeleri:
2024 yılında tüm sınav merkezlerimizde uygulama yapacağız. Özellikle deprem bölgesinde adaylarımızın sorun yaşamaması için hassas bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Yıkılan, hasar gören ve yeni yapılan okulların durumuna göre verilerimizi güncelledik.
Z kuşağının tercih ettiği markalar
Uluslararası boyutta sınav standartları
Ersoy, Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı’nın (TR-YÖS) uluslararası alanda geçerliliğini artırmayı hedeflediklerini belirtti. 2024 TR-YÖS/1 uygulamasının yaklaşık 50 ülkede gerçekleştirileceğini duyuran Ersoy, bu adımın Türkiye’nin uluslararası öğrenci kabulüne katkı sağlayacağını ve ülkenin tanıtımına önemli bir faktör olacağını dile getirdi. ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, sınav süreçlerindeki bu dönüşümün adaylar için daha iyi bir deneyim sunacağına inanıyor ve geleceğe yönelik adımların atıldığını vurguluyor.
Ersoy, bu alanda standartlaşmanın sağlandığını belirterek, şunları kaydetti:
2024 TR-YÖS/1 uygulamasını 18 Mayıs’ta yaklaşık 50 ülkede 80’e yakın merkezde yapacağız. Türkiye’ye her yıl 70-80 bin arasında uluslararası öğrenci kaydı gerçekleşiyor. Bu sayıyı artırarak üniversitelerimizin uluslararası öğrenci kabulüne yardımcı olmak istiyoruz. TR-YÖS’ün sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da geçerliliği olmasını istiyoruz. TR-YÖS’ü ülkemizin tanıtımında önemli bir faktör olarak görüyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki uluslararasılaşma vizyonuna katkıda bulunmak istiyoruz.
Öne çıkan kaynak görseli: ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy / X