Trendleri benimseyen, yepyeni fikirler uygulayan markalar genç tüketiciler için zirvede yer alıyor. Araştırma şirketi YPulse‘a göre, bir markanın Z ile nispeten Y (milenyum) kuşağında “havalı (cool)” olabilmesi için ünlülerin ve sosyal medya fenomenlerinin desteğinin olması hayati önem taşıyor. 13 ila 39 yaş arasındaki tüketicilerin %69’u, bu kritere uyan markalardan alışveriş yapmaya daha meyilli olduklarını belirtiyor. Bu araştırma ABD ve Avrupa’da yapıldı ve o coğrafyanın verilerini içeriyor.
Yeni bir araştırmaya göre, teknoloji şirketleri Z Kuşağının gözdesi. YouTube, Google, Netflix ve Amazon, bu kuşağın en sevdiği şirketler arasında yer alıyor. Raporda ayrıca Z Kuşağının aburcuburlu yiyecekleri ve zincir mağazaları da sevdiği ortaya çıktı. M&Ms, Doritos, KitKat ve Oreo gibi markalar, teknoloji devlerinin ardından gelen ilk 10 sırayı Amazon, Walmart ve Target ile paylaşıyor. Bu kuşağın yeni gözdesi olan markalar ise oyuncular arasında popüler olan Discord uygulaması ve Çinli hızlı moda şirketi Shein.
Nike ve Jordan zirve mücadelesi veriyor
YPulse’un araştırması, 18 ila 24 yaş aralığındaki tüketicilerin “ünlü destekli” markalara karşı çok daha olumlu bir tutum sergilediğini gösteriyor. YPulse’un içerik sorumlusu MaryLeigh Bliss’e göre, bu genç demografik grup için ünlü ismin yarattığı etki her şeyi değiştirebiliyor. Rihanna’nın tanıtımını yaptığı Fenty Beauty ürünleriyle yarattığı başarı buna iyi bir örnek.
Araştırmaya göre, 13 ila 17 yaş arası tüketicilerde TikTok, Nike ve YouTube en havalı markalar listesinin başında. 18 ila 24 yaş grubu için aynı liderliği Nike, Fenty Beauty ve Jordan üstlenirken, 25 ila 39 yaş arasındaki tüketiciler Nike, Rihanna’nın bir diğer markası olan Savage X Fenty ve YouTube’u havalı buluyor.
Trendlere uygunluk ve sürekli yenilik
Z Kuşağı ve milenyum kuşağı tüketicileri trendleri kollayan ve yepyeni fikirlerle sektöre yenilik getiren markalar arasında havalı olarak kabul ediyor. YouTube video içeriklerine imkan tanımış, Fenty Beauty makyaj dünyasını daha kapsayıcı bir anlayışla yorumlamış. Nike ise sportif giyimi yepyeni bir düzeye çıkarmış.
YPulse raporunda belirtildiği gibi, Nike lüks kategorisinde algılanıyor ve markanın sunduğu yenilikçi tasarımlar tüketiciler tarafından büyük beğeni topluyor. Apple da düzenli sunduğu inovasyonlarla (Apple Pay, iPhone ve AirPods vb.) gençler için çekiciliğini sürdürüyor. Markanın ürünlerine uyguladığı “sürekli beta” yaklaşımı sayesinde teknoloji tutkunlarının gözünde havalı bir konumda bulunuyor. Araştırma dikkat çekici bir başka konuya da işaret ediyor: 13 ila 17 yaş arası tüketiciler, çeşitliliğe ve kapsayıcılığa önem veren markaları daha havalı bulmaya meyilli. Kısacası gençler sadece şık, özgün tasarımlar sunan markaları değil, sosyal bilinç taşıyan markaları da daha beğeniyor.
Peki bu neden önemli? Çünkü 18-25 yaş aralığındaki Z Kuşağı giderek artan bir toplumsal etkiye ve harcama gücüne sahip. Ancak zevkleri her zaman kendilerinden biraz daha büyük olan ve çoğu zaman birlikte anılmaktan hoşlanmadıkları milenyum kuşağından farklılaşıyor. Örneğin, Discord, TikTok, Crocs, Snapchat ve Shein gibi markaları milenyum kuşağından çok daha fazla tercih ediyorlar. Ayrıca Trolli (ekşi jöleli şekerler), Twitch (oyun yayın platformu) ve Fenty Beauty (Rihanna’nın markası) gibi genel halktan daha fazla sevdikleri markalar da var.
Araştırma, 16.000’den fazla yetişkinin katılımıyla 1 Mayıs-21 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. Sonuçlara göre, Z Kuşağı yetişkinlerinin zevkleri ağırlıklı olarak teknoloji, sosyal medya, oyun şirketlerinin yanı sıra yiyecek ve içecek markalarına yöneliyor. Genel halktan daha çok sevdikleri markalar arasında ilk 20’de yer alan 6 tanesinin oyunla ilgili olması dikkat çekici. Ancak araştırma, Z Kuşağının milenyum kuşağından ve daha büyük yaşlardaki tüketicilerden daha kolay memnun olmadığını da ortaya koyuyor. Morning Consult, bu kuşağın genel olarak Amerikan şirketlerine daha düşük puan verdiğini belirtiyor. Morning Consult teknoloji analisti Jordan Marlatt, bunun Z Kuşağının kapitalizme daha olumsuz bakmasıyla da örtüştüğünü söyledi. Marlatt, “Bu kuşak çok politik bir kuşak” dedi ve iklim değişikliği ile siyasi kutuplaşmaya karşı tutumlarının etkili olduğunu belirtti.
Bard’ın yeni ismi Gemini oldu
Sonuç olarak, bu rapor teknolojiden perakendeye, güzellik ürünlerinden yiyecek sektörüne birçok kategoriyi kapsıyor. Anlaşılan o ki, Z kuşağı ve milenyum kuşağının beğenisini kazanmak için yenilikçi tasarım ve kapsayıcı yaklaşımlar önem arz ediyor.
Öne çıkan kaynak görseli: rawpixel / freepik