PS4 sabit sürücüsünü SSD’ye yükseltme, oyun konsolunuzu daha kullanışlı bir hale getirmek için ihtiyacınız olan değişimin ta kendisi. Katı hal sürücüleri (SSD) kullanmak ne kadar pratik olsa da, PlayStation hala geçer not alamadı. PlayStation 4 ve PlayStation 4 Pro, hala mekanik bir sabit disk içeriyor. Depolama alanınızı yükseltmek istiyorsanız, birçok şeyi eski usulde yapmanız gerekir. Sabit sürücünüzü yenisi ile değiştirme seçeneği her zaman vardır, ancak mevcut sürücüyü yükseltmek genellikle daha kolay ve daha ucuz.
PS4 sabit sürücüsünü SSD’ye yükseltme: SSD ve sabit sürücüler
PS4 sabit sürücüsünü bir SSD’ye yükseltmeden önce, PS4’ün PS tuşuna bastığımız ekrana gelmek için gereken süreyi ölçerek sabit sürücünün test edildiğinde, 27 saniye ve 24,9 saniye gibi iki farklı sürenin elde edildiğini söyleyelim.
PS4’ün sabit sürücüsünü çıkardıktan ve aşağıdaki adımları takip ederek SSD ile değiştirdikten sonra, önyükleme testi tekrar yapıldı ve 19,2 ile 19,4 saniyelik açılış süreleri elde edildi. Yani kaba bir hesapla, önyükleme testi sonucunda SSD ile PS4’ün mekanik sabit sürücüsü arasında 5-8 saniye arasında bir fark var ve yüzdelik bazda, durum oldukça ciddi.
PS tuşu örneğindeki fark sizin için önemli olmayabilir ancak oyunları kaydetmenin, seviyeleri yüklemenin ve daha fazlasının da ciddi şekilde hızlanacağını unutmayın. Zaman içinde bu küçük farklar, PS4’te çok daha hızlı ve iyi bir deneyim yaşamanızı sağlayacak. Şimdi gelelim PS4’e SSD kurulum sürecine.
- Oyun verilerini PS4’ten PS5’e aktarma [Nasıl Yapılır]
- En iyi PS4 oyun kolları (2020)
- PS4, Xbox One ve PC arasında Fortnite maçı ayarlama
PlayStation 4’e SSD nasıl kurulur?
İşlemin öncesinde birkaç malzemeyi toparlamanız gerekiyor. Bunlar şu şekilde:
- Ayarlanabilir bir tornavida.
- 2,5 inç SSD (160 GB’dan büyük olmalı ve 9,5mm’den kalın olmamalı)
- İki USB flash sürücü.
PS4’ün Ayarlar menüsüne giderek, kaydettiğiniz oyun dosyalarını ikinci USB flash belleğe kaydettiğinizden emin olun. Oradan, dosyaları ikinci USB flash sürücüsüne kaydetmek için Uygulama Kaydedilmiş Veri Yönetimi, Sistem Depolamasında Kayıtlı Veriler ve ardından USB Depolama Cihazına Kopyala seçeneğine gidin.
PlayStation Plus abonesiyseniz, bunun yerine oyun kayıtlarınızı da buluta yükleyebilirsiniz. Yeni sürücüyü kurduktan sonra, buluta yüklenen oyunları geri indirebilirsiniz.
1. adım
PlayStation 4’ü güvenli bir yüzeye yerleştirin ve üst panelin parlak, siyah tarafına bastırın. Sistemin ön tarafı size bakarken, paneli sola kaydırın. Hemen kayması gerekir ve bu işlem için vida gerekmez.
2. adım
Sabit sürücü yuvasını kilitli tutan PS4’ün en önündeki vidayı çıkarın. PlayStation 4’ün kumandasında bulunan daire, X, kare ve üçgen düğmelerinin giydirmesine sahip olduğu için bulması kolaydır. Donanım bir Phillips vida ile tutturulmuştur ancak vidayı çıkarmadan önce, daha küçük bir uca da ihtiyacınız olabilir.
3. adım
Sabit sürücü yuvasını kendinize doğru çekin ve PS4’ün sabit sürücüsünü çıkarın. Tam olarak dışarı kaymalıdır.
4. adım
Sabit sürücüyü çıkardıktan sonra, dört siyah vidayla kilitlenmiş metal bir kafes tarafından korunduğunu göreceksiniz. Bu vidalar, her iki tarafta ikişer adet olacak şekilde, bu kafesin yanlarında bulunur. Bu vidaları standart bir tornavida ya da Phillips ucu ile sökün.
5. adım
PS4 sabit sürücüsünü kafesin dışına kaydırın.
6. adım
2,5 inçlik SSD’nizi kafese yerleştirin ve PS4’ün orijinal sürücüsü ile aynı şekidle yönlendirin. Referans olarak almanız için, görselde PS4 sabit diski ve PS4’ü yan yana görebilirsiniz. Her sürücünün arka bağlantı noktalarının görüntüsüne ve tam olarak aynı yerde olduğuna dikkat edin.
7. adım
Daha önce çıkardığınız dört siyah vidayı kullanarak SSD’yi kafese vidalayın.
8. adım
Sabit sürücü kafesini PS4 sabit sürücü yuvasına doğru kaydırın.
9. adım
PS4 sabit sürücü yuvasını küçük bir Phillips ucu kullanarak açmak için çıkardığınız aynı vida ile yeniden sabitleyin.
10. adım
PS4’ün üst panelini sisteme geri kaydırın. Ardından, PS4’ünüzü yedekleyin ancak henüz açmayın. Bu, diğer USB flash sürücünüzün geldiği yerdir.
11. adım
Bu aşamada bir bilgisayar kullanarak, Sony’i ziyaret edin ve “Şimdi İndir” bağlantısına tıklayarak, en son PS4 işletim sistemi güncelleme dosyasını indirin. bu, en son sürümü almanızı sağlayacak.
12. adım
Diğer USB flash sürücünüzü bilgisayarınıza takın. Açın ve PS4 adlı sürücüde bir klasör oluştrurun. Ardından PS4 klasörünü açın ve PS4 içinde UPDATE adlı farklı bir klasör oluşturun.
13. adım
PS4 OS güncelleme dosyasını (PS4UPDATE.PUP olarak adlandırılır) indirmeyi tamamladığınızda, onu flash sürücünüze sürükleyin ve UPDATE klasörüne yerleştirin. Unutmayın, bu işlemin çalışması için UPDATE klasörünün flash sürücünüzdeki PS4 klasörünün içinde olması gerekir.
14. adım
Flash sürücünüzü bilgisayarınızdan güvenle çıkarın ve PS4’ün öne takılı USB bağlantı noktalarından birine takın. Bu bağlantı noktaları, DualShock 4 oyun kolunu takmak için kullanabileceğiniz aynı bağlantı noktalarıdır.
15. adım
PS4’ünüzün güç düğmesini, iki bip sesi duyana kadar 7 ile 10 saniye arasında basılı tutun. Bu, oyun konsolunu güvenli modda başlatmaya zorlar.
16. adım
PS4’ün Güvenli Mod menüsüne girdikten sonra, ekranın üst kısmındaki listede yedinci sırada olması gereken seçenek olan PS4’ü Başlat’ı Sistem yazılımını yeniden yükle) seçeneğini seçin.
PS4’ünüz, bilgisayarınızı kullanarak indirdiğiniz güncelleme dosyası için taktığınız flash sürücüyü tarayacaktır. Bu tarama işlemi 20 ya da 30 saniye sürebilir. Karşınıza çıkacak bir sonraki ekran ise, PS4’ün işletim sistemini konsola yerleştirdiğiniz SSD’ye nasıl yükleyeceğinizle ilgili bazı talimatlar içerir. Sürecin bu kısmı karmaşık değildir. PS4 oyun kolunuzdaki X tuşuna birkaç kere basmanız yeterli.
PS4 OS kurulduktan sonra ne olacak?
PS4 sabit sürücüsünü SSD’ye yükseltme kısmının ilk aşaması bu şekildeydi. Bunun ardından tek yapmanız gereken, diğer flash sürücünüze kaydettiğiniz oyun kaydetme dosyalarını tekrar PS4’ün SSD’sine kopyalamak. Bu işlemi, söz konusu USB flash sürücüyü PS4’e takarak, konsolun Ayarlar menüsünü açarak ve Uygulama Kaydedilmiş Veri Yönetimi, USB Depolama Cihazına Kaydedilen Veriler ve Sistem Deposuna Kopyala seçeneğine giderek yapabilirsiniz.
PlayStation 4 Pro’ya SSD nasıl takılır?
PlayStation 4 Pro’da sabit sürücüyü değiştirmek, birkaç küçük fark içerse de, PlayStation 4’te sabit sürücüyü değiştirmekle çok küçük bir fark içerir. Bu değişiklikler esasen süreci de kolaylaştırıyor. Buna ek olarak uygun ekipmana sahip olduğunuz sürece, SATA III hızlarından da yararlanabilirsiniz. Bunu, PlayStation 4’ün daha yeni “ince” modeli ile yapma adımları çok benzer. Ancak yardıma ihtiyacınız varsa, PlayStation web sitesinde söz konusu sistemle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bir PS4 Pro’ya yeni bir sabit sürücü takmak için hala bir Phillips başlı tornavidaya, bir çift USB flash sürücüye ve 160 GB’tan büyük, 9,5 mm kalınlığa kadar 2,5 inç SSD’ye ihtiyacınız var. Bunun yanında, PlayStation Plus hesabınız varsa, kaydettiğiniz verileri bulutta yedekleyebileceğinizi ve bu iki flash sürücüden birinin yerini alabileceğini unutmayın.
Kayıt dosyalarınız yedeklendiğinde, artık PS4’ünüzde değişim işlemi için hazırsınız demektir.
1. adım
PS4 Pro’yu, alt tarafındaki kauçuk kaplı PlayStation tutma yerleri yukarı bakacak şekilde, düz ve sabit yüzeye yerleştirin.
2. adım
Ethernet bağlantı noktasının hemen solundaki plastik tırnağı bulun. Plastik etiketi parmaklarınızla ya da küçük bir bıçakla çıkarın. Tek bir vida ile tutturulmuş, metal bir sabit sürücü kutusu göreceksiniz.
3. adım
Sürücüyü Philips uyumlu tornavida ile sökün, ardından yanlarından sıkıca tutarak kendinize doğru kaydırın.
4. adım
Sürücüyü sürücü kutusuna bağlayan sağ ve sol taraflarda yer alan dört vidayı sökerek, 1 TB yerleşik sabit sürücüyü kutusundan çıkarın. Sabit sürücünün yönüne çok dikkat edin, çünkü SSD’nizi aynı açıyı kullanarak takacaksınız.
5. adım
Sabit sürücü çıkarıldığında, sıra SSD’nizi almaya geldi. SSD’yi, orijinal sabit sürücü, konektörler ve logo ile aynı yönde olacak şekilde kafese takın.
6. adım
SSD oturtulduktan sonra, başlangıçta PS4 Pro’dan sürücüyü çıkarmak için kullanılan tornavidayı kullanarak, SSD’yi vidalamanın zamanı geldi.
7. adım
Vidaları, kafes üzerindeki deliklerle ve SSD’nin üzerindeki deliklerle hizalamak için SSD’yi biraz yukarıda tutmanız gerekebilir. En iyi sonucu almak için, birbirine çapraz yerleştirilmiş iki vida ile başlayın.
8. adım
Sürücü kutusunu, çıktığı şekilde PS4 Pro’ya yeniden takın. Daha sonra büyük vidayı (ilk çıkardığınız vida) yerine geri takmanız gerekecek.
9. adım
Metal kutunun üstündeki plastik kapağı değiştirin. Bu biraz kafa karıştırıcı gelebilir ancak sonunda etiketin küçük bir kuvvetle yerine oturduğunu fark edeceksiniz.
10. adım
SSD şimdi kuruldu, ancak çok heyecanlanmayın çünkü PS4 Pro’nun donanım yazılımını başlatmanız gerekiyor.
11. adım
Bir bilgisayar kullanarak, Sony’nin resmi sitesinde PS4 işletim sisteminin güncelleme dosyasını, ilgili bağlantıya tıklayarak indirin. Bu işlem en son sürümü almanızı sağlayacak.
12. adım
Diğer USB flash sürücünüzü bilgisayara takın. Açtıktan sonra PS4 sürücüsünde bir klasör oluşturun. Ardından PS4 klasörünü açın ve orada UPDATE adlı yeni bir klasör daha oluşturun.
13. adım
PS4 OS güncelleme dosyasını (PS4UPDATE.PUP olarak adlandırılan dosya) indirmeyi tamamladığınızda, onu flash sürücünüze sürükleyin ve UPDATE klasörüne yerleştirin. Unutmayın, bu işlemin çalışması için UPDATE klasörünün flash sürücünüzdeki PS4 klasörünün içinde olması gerekir.
14. adım
Flash sürücünüzü bilgisayarınızdan güvenle çıkarın ve PS4’ün öne takılı USB bağlantı noktalarından birine takın. Bunlar, DualShock 4 oyun kolunuzu da takabileceğiniz aynı bağlantı noktalarıdır.
15. adım
PS4’ünüzün güç düğmesini, iki bip sesi duyana kadar, 7 ile 10 saniye arasında basılı tutun. Bu işlem onu Güvenli Mod’da başlatmaya zorlar.
16. adım
PS4’ün Güvenli Mod menüsüne girdikten sonra, ekranın üst kısmındaki listede 7. sırada yer alması gereken PS4’ü Başlat (sistem yazılımını yeniden yükle) seçeneğine gidin. PS4’ünüz, bilgisayarınızı kullanarak indirdiğiniz güncelleme dosyası için taktığınız flash sürücüyü tarayacaktır. Bu işlem 30 saniyeye kadar sürebilir. Karşınıza çıkacak diğer ekranda, PS4 işletim sistemini, konsola yeni yerleştirdiğiniz SSD’ye nasıl yükleyebileceğinize ilişkin talimatlar göreceksiniz. Sürecin bu kısmı, tahmin ettiğiniz gibi karmaşık değil. Bu aşamada PS4 oyun kolunu kullanarak, X düğmesine birkaç kez basmanız yeterlidir.
17. adım
Oyun kaydetme dosyalarınızı yüklemek için, kayıt dosyalarının yer aldığı USB flash sürücüyü PS4’ün önüne takı, konsolun Ayarlar menüsünü açın. Uygulama Kaydedilmiş Veri Yönetimi’ne ve ardından USB Depolama Cihazında Kaydedilen Veriler’e gidin. Sistem Deposuna Kopyala’yı seçin, veriler yeniden yüklenecektir.
PS4 ve PS4 Pro ile harici bir sabit sürücü nasıl kullanılır?
PS4 sabit sürücüsünü SSD’ye yükseltmek için Pro sürümde izlemeniz gereken adımlar yukarıdaki gibi. Şimdi gelelim diğer bir konuya.
PS4’ün depolama kapasitesini, harici bir sabit sürücü ile yükseltebilirsiniz. 2017 başında çıkan bir yazılım güncellemesi olan 4.5.0 bunu mümkün kıldı. PS4, 250 GB ile 8 TB arasında değişen, men masaüstü hem de taşınabilir sürücüler olan harici sabit sürücüleri destekliyor. PS4’ünüze USB aracılığı ile harici bir sürücü taktığınızda onu biçimlendirmeniz gerekiyor. Halihazırda dosyalarınız varsa, bunları yedeklemeniz önemlidir. Buna alternatif olarak PS4’ünüz için yeni bir sürücü de kullanabilirsiniz. Buradaki sorun, biçimlendirmeden sonra harici sürücüyü sadece PlayStation’da kullanabilecek olmanız.
PS4’ün depolama alanını artırmak için harici bir sürücü kullanmanın dezavantajı, sürücünün bir USB bağlantı noktası kullanmasıdır. Bunun iyi yanı ise, sistem depolamasını ve sabit disk alanını kullanmanın çifte avantajıdır. Sistem açıkken sürücüyü her zaman takılı tutmak zorunda olduğunuzu ve verilerin bozulma riskinin olduğunu da unutmayın.
Donanımların kurulumunu tamamladıktan sonra, uygulama yükleme konumunu değiştirebilirsiniz. Ayarlar’a, ardından Depolama’ya gidin ve ardından oyun kumandanızdaki Seçenekler düğmesine basın. Genişletilmiş Depolamaya Taşı ya da Sistem Depolamasına Taşı’yı seçin.
PS4’ün sabit sürücüsünü değiştirmek biraz zaman ve çaba gerektirse de, sağladığı artılar çok büyüktür. Daha hızlı yükleme süreleri ile, artı PS4’te geçirdiğiniz zamanda çok daha az beklersiniz ve oyuna daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
PS4 sabit sürücüsünü SSD’ye yükseltme konusunda kafanızda soru işaretleri varsa, yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.