Sony, bir SSD’nin PS5 ile çalışması için ihtiyaç duyulan gereksinimleri onayladı. Konsolun birçok kullanıcısı bu bilgiyi sabırsızlıkla bekliyordu. Yalnızca yaklaşık 660 GB’ı ücretsiz olan 825 GB depolama kapasitesine sahip olmak, PS5 kullanıcıları için konsollarına bir SSD ekleyerek kapasitesini genişletmeyi düşünmeyi neredeyse zorunlu hale getiriyor.
Sony‘den sonunda onay geldi ve yeni nesil konsolu olan PS5 ile uyumlu bir SSD’nin hangi gereksinimleri karşılaması gerektiği artık biliniyor. PS5 uyumlu SSD yüklemek için konsolun alacağı bir sonraki büyük üretici yazılımı güncellemesinin yayınlanmasını beklememiz gerekecek. Geliş tarihi henüz belli değil ama şimdiden beta sürümünde olduğu için gelişinin neredeyse köşede olduğunu ve bu yaza işaret eden tahminlerin gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Güncelleme yapmadan bir SSD takmaya çalışırsak, işe yaramayacağını söylemeye gerek yok.
PS5 uyumlu SSD gereksinimlerine geçmeden önce, bu konsolun 5.5GB/s hıza sahip bir SSD ile önceden yapılandırılmış olarak geldiğini hatırlatmak istiyoruz. Bu performans düzeyi, PCI-E Gen3 x4 tipi sürücüler için tamamen erişilemez; bu da, yalnızca PCI-E Gen4 x4 standardına dayalı olanların Sony konsolunda ellerinden gelenin en iyisini yapacağı anlamına gelir.
PS5 uyumlu SSD’ler tarafından karşılanması gereken gereksinimler
Açıkçası, M.2 formatlı bir sürücü olmalı, PCI-E Gen4 x4 NVMe standardı ile uyumlu olmalı ve Sony, sıralı okumada 5.5 GB/sn hıza sahip olmasını tavsiye ediyor. Bu konuda, bunun önerilen bir değer olduğunu belirtmek önemli, yani teorik olarak minimum bir gereklilik değil, bu nedenle daha düşük bir hızda bir SSD takabiliriz, ancak özellikle tasarlanan bu istisnalarda orijinal PS5 SSD’den tam olarak yararlanmak için performans sorunları yaşayabiliriz.
PS5 uyumlu SSD, M.2 form faktöründe bulunan farklı varyantları, yani 2230, 2242, 2260, 2280 ve 22110 versiyonlarını kullanabilir. Kapasite açısından Sony, yalnızca minimum 250 GB, maksimum 4 TB kapasiteli SSD’ler yükleyebileceğimizi belirtiyor. Bu, 128 GB’lık bir sürücü takmaya çalışırsak, en azından teoride çalışmaması gerektiği anlamına geliyor.
Herhangi bir PS5 uyumlu SSD’nin karşılaması gereken bir diğer temel gereksinim de pasif bir soğutma sistemine sahip olmak. Böyle bir soğutma sistemine sahip olmayan bir SSD takmaya çalışırsak, diğer gereksinimleri karşılıyorsa çalışacak, ancak ısınma ve yüksek çalışma sıcaklıkları nedeniyle sorunlarla karşılaşacağız. Bu, en azından Sony’nin bu gereksinimi listeleyerek ima ettiği şey.
Aksi takdirde, SSD, pasif soğutma sistemi dahil olmak üzere 110 mm (uzunluk) x 25 mm (genişlik) x 11,25 mm (yükseklik) değerinden az olmalı. PS5’in Host Memory Buffer teknolojisini desteklemediğini hatırlatmak gerekirse, destekleyen SSD’ler ortalamanın altında performans sunabilir.
5.5 GB/sn’ye ulaşmayan PS5 uyumlu SSD’nin nasıl bir performans göstereceğini ve bu depolama birimine yüksek bağımlılığı olan özel oyunlar üzerinde ne gibi bir etkisi olacağını görmek ilginç olacak.