Robotik süreç otomasyonu (RPA), şirketlerin rutin, yüksek hacimli ve kurallara bağlı işlerini yazılım robotları aracılığıyla, yüksek hızda ve düşük maliyetlerle yönetmelerine tanıyor. Bu yüzden RPA son yılların en önemli konularından biri haline geldi. Gartner, RPA’yı 2018 yılı için global kurumsal yazılım pazarının en hızlı büyüyen segmenti olarak adlandırdı. RPA’nın geçtiğimiz sene yıldan yıla büyümesi yüzde 63 oldu. Şirketler artık RPA’ya çok daha fazla önem vermeye başladı. Araştırma şirketi Forrester, 2021 yılında RPA yazılım piyasasının toplamda 2,9 milyar dolara ulaşacağını söyledi.
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin düzenli olarak gerçekleştirdiği TRAI Meet-Up etkinliklerinin aralık ayındaki buluşmasında robotik süreç otomasyonu konuşuldu. 18 Aralık günü İTÜ ARI 6 Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek olan etkinlikte, yapay zeka, dijital dönüşümde RPA’nın önemi ve operasyonel mükemmellik gibi konu başlıkları ele alınacak.
Hedef dijital dönüşüm
Organizasyonlar operasyonel etkinliklerini geliştirmenin yollarını arayıp eski sistemlerini yeni kurumsal uygulamalarla ve dijital yeniliklerle güncellemeye çalışıyor. Bu noktada robotik süreç otomasyonu teknoloji liderlerinin takip ettiği bir yöntem olarak dikkat çekiyor. RPA çözümleri, tahmin edilebilir ve kurallara dayalı görevleri otomatikleştirmek için uygulamaların kullanıcı ara yüzüyle etkileşime geçen insan davranışını taklit etmesi ile gerçekleşiyor. Bu çözümü sunan şirketler, müşterilerine dijital dönüşümlerinde avantaj sağlayacak araçlar sunuyor.
Zaman kontrolü sağlıyor
Türkiye pazarının veri analitiği ve yapay zeka ve robotik süreç otomasyonu alanında önemli oyuncularından olan ArtiWise, Buck.ai, Lagom, Phexum, Robusta ve Winwai gibi şirketler de dijital dönüşüm yolculuğunda iş ortaklarına bilgi birikimleri ve uzmanlıklarının öncülüğünde en iyi çözümleri sunmayı hedefliyor.
İşletmelerin operasyonel süreçlerini geliştirmelerine sundukları en iyi teknolojilerle yardım eden bu isimler, geniş kapsamlı otomasyon girişimleri için çözümler sunuyor. Robotik süreç otomasyonu, mevcut operasyon modellemelerini güncellemek isteyen organizasyonlara manuel ve tekrarlayan işler için maliyet tasarrufu sağlıyor. Aynı zamanda bu süreçteki insan hatalarını da sıfıra indirerek ortaya çıkacak zararları engelliyor. Öte yandan organizasyonun çalışan insan gücünün de zaman ve emeğini daha katma değeri yüksek işlere ayırmasıyla da her anlamda avantaj sağlanmış oluyor.