Aktif Ventures’ın misyonunu kısaca özetler misiniz?
Fintech girişim kurucusu olarak tanımladığımız ve Aktif Bank iştiraki olarak kurulan Aktif Ventures ile global bir “Fintech enabler” olmak üzere yola çıktık. Global bir girişim kurucu olma hedefiyle; Türkiye’nin yanı sıra globalde de fintech operasyonlarını yöneterek toplumun ihtiyaçlarına yönelik çözümler üreten, hızlandırma merkezlerini, girişim sermayelerini, teknoloji şirketlerini ve bankaları da içeren güçlü bir ekosistem yaratmak için çalışıyoruz.
Bu stratejimizi ise 4 farklı iş modeli ile destekliyoruz:
İlki; baştan uca fikir, uygulama ve icraat süreçlerini tamamen kendimizin kurup yönettiği, yepyeni inovatif fintech’ler inşa etmek.
İkincisi, mevcutta hazır bulunan uygulama ve servisleri satın alıp büyüterek yeni, inovatif fintech’lere dönüştürmek. Üçüncüsü, birlikte büyüyebileceğimize inandığımız, yenilikçi çözümler üreten fintech’lerle iş birlikleri yapmak. Son olarak da yatırım yapılabilir olgunluğa gelmiş fintech’lere yatırım yaparak birlikte büyümek.
Tüm bunlar ışığında misyonumuzu şöyle özetleyebiliriz: Bir fintech girişim kurucusu olarak; kaynakların paylaşımı etrafında inşa edilmiş bir ağ ve ekosistem oluşturuyor, kademeli olarak özerklik kazanan tam teşekküllü işletmeler kuruyor, büyütüyor ve ölçeklendiriyoruz. Bu yeteneklerimizle aslında başarılı start-up’lar üretme ve inşa etme şansını artırıyoruz.
Hedefimiz, fintech inşa etme süreçlerinde ihtiyaç duyulan tüm lisans ve teknolojik altyapıları portföyümüze ekleyerek lisanslı olsun ya da olmasın, tüm fintech’lere uçtan uca regülasyon, açık bankacılık, teknoloji ve büyüme danışmanlığı vermek. Bir yandan da belirli bir olgunluğa ulaşan fintech’lerin büyüme döneminde gerekli yatırım turlarını tamamlayarak hızla olgunlaşmalarını sağlamak.
Servis bankacılığı Türkiye finans sektörü için neden önemli? Türkiye’nin ilk servis bankacılığı platformu olarak sunduğunuz Apilion’u ve bu platform özelindeki hedeflerinizi anlatabilir misiniz?
Birbiri ardına gelen yeni regülasyonlar ve API kullanımı finans sektöründe bir dönüşümü de beraberinde getiriyor. Regülasyonlar ile yeni tanımlanan yapılar FinTech girişimleri ile finansal kuruluşlar arasındaki bağı güçlendirerek, bankaların birer platform haline gelmesine ve yeni iş birliği stratejileri geliştirerek kendi ekosistemlerini oluşturmasına vesile olacak. Biraz daha açmam gerekirse, fintech girişimleri ile finansal kuruluşlar farklı lisanslar ve API’lerle kendi ekosistemlerini oluşturacak. Böylece fintech’ler de artık bankacılık hizmetleri vermeye başlayacak.
Sektör açısından verinin demokratikleştirilmesiyle birlikte finansal hizmetlerin çok daha geniş bir kitleye yayılımı mümkün kılınıyor diye özetleyebiliriz.

Bilindiği gibi ülke ekonomilerinin önemli sorunlarından biri de finansal hizmetlerin toplumun tüm kesimlerine yeterli ölçüde ulaşamaması. BDDK’nın bu yıl itibarıyla yayımladığı “dijital bankalar ve servis bankacılığı” yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, bu alana girecek girişimlerin odaklanacağı müşteri kitlesiyle finansal hizmetlerin tabana yayılmasında çok büyük bir adım atılmış olacak. Bu adımın kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve finansal inovasyonu teşvikte de devrim niteliğinde olduğuna inanıyoruz. Öte yandan bu adımın dünya genelinde pek çok yatırımcının gözünü Türkiye’ye çevireceğine ve cazip bir dijital platform ekosisteminin ilk adımlarını oluşturacağına inanıyoruz.
Aktif Ventures olarak bu yeni finansal dünyaya hazır olmak için biz de rotamızı servis bankacılığına doğru çevirmiş durumdayız. Servis bankacılığının bize sunacağı nimetlerden yararlanarak kendi servislerimiz ve API’lerimizle fintech girişimlerinin ihtiyaç duyduğu temel bankacılık, yatırım, ödemeler, sigorta ve lisanslama altyapılarını tek bir platformda sunacağız. Böylece servislerimizden faydalanan fintech’lerin farklı lisans ve API’lerle kendi ekosistemlerini kurmalarına imkân sağlayacağız.
Bu kapsamda çok yeni hayata geçirdiğimiz Apilion ile Türkiye’nin ilk servis bankacılığı platformu olma özelliğini taşıyoruz. Apilion; servis bankacılığı ve lisans altyapısını tek bir platformda bir araya getirip büyüme ve inşa etme hizmetleri sunmak üzere oluşturduğumuz bir girişim. Apilion ile para transferi, yatırım ürünleri, krediler, banka hesabı, sanal ve fiziksel kart, dijital sigorta gibi sayısız fintech API’sini ve gerekli tüm lisansları bir arada sunuyoruz. Herhangi bir fintech’in işini daha hızlı kurabilmesi, başlatabilmesi ve büyütebilmesi için mevzuat, uyum ve banka ilişkilerinin ağır yükünü üstlenerek düzenlemelerin zorluklarını göğüslüyoruz.
Daha önce fintechler kuran, büyüme yolculuğunu defalarca kez deneyimlemiş bir ekip yapımız var, dolayısıyla fintech’lerin büyüme yolculukları boyunca yaşadıkları problemleri ve fırsat alanlarını çok iyi biliyoruz.
Kendi lisansını almanın zorlukları, düzenleyici kurum yükümlülükleri, teknolojik yetersizlikler, ürün geliştirmede odaklanma sorunları gibi birçok problemi servis bankacılığı modeli sayesinde çözebilecek güçteyiz. Apilion ile Aktif Bank’ın lisansları ve güçlü teknolojik alt yapısı üzerinde yükseliyoruz. Bu sayede bankacılık API’leri, para transferi, yatırım ürünleri, krediler, e-para hesabı, sanal ve fiziksel ön ödemeli kart, dijital sigorta gibi çok sayıda fintech API’sini geliştiricilerin kullanımına açıyoruz.
Ayrıca bankacılık lisansı, elektronik para lisansı, ödeme kuruluşları lisansı, yatırım ürünleri, kredi ürünleri, sigorta aracılığı gibi tüm lisansları bir araya getiriyoruz.
Geliştiriciler için yarattığımız basit ve etkili bir sandbox ortamı, dinamiklere uygun dokümantasyon ve ücretsiz kullanım ile sadece büyüme ve API hizmeti vermiyoruz; teknoloji ve uyum desteği de sunuyoruz. Fintech’lerin ürünlerini müşterileriyle buluşturma süresini kısaltıyoruz, onlara hız ve çeviklik kazandırmak istiyoruz.
Dolayısıyla, yakın zamanda pek çok alanda hizmet sunacak fintech kuruluşuna fırsat alanı açmaya hazırlanıyoruz diyebiliriz. Çok iyi ve başarılı fintech’ler gelecek ve bu fintech’ler dikeyde uzmanlaşacakları için yüksek kalitede hizmetler sunacaklar. Daha demokratik bir finansal ekosistemin ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Yeni dünyanın fintech’ler için çok daha motive edici olacağına inanıyoruz.
Aktif Ventures olarak biz de farklı fintech girişimleri arasındaki karşılıklı bağımlılık vazgeçilmez hale geldikçe ve büyümeye devam ettikçe, girişimcilik ve fintech ekosisteminin gelişimine öncülük etmeye ve katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bu ilkeyi sadece sahiplenmekle kalmıyor, birlikte oluşturmaya devam ediyor, tecrübe ve bilgi birikimimizle bu fikre yatırım yapıyoruz.
Servis bankacılığı platformu Apillion ile girişim sermayesi fonunuz Mindvest arasında bir bağ olacak mı, birlikte neler yapmayı planlıyorsunuz?
Yenilikçi kart ve banka hesabı yönetimi hizmetleri, dijital kredi çözümleri, bireysel ve ticari hesap entegratörü, yeni nesil sigorta çözümleri, robo yatırım teknolojileri, dijital ve fiziksel ödemeler, blockchain temelli hizmetler ve servis bankacılığı üzerine iş modeli kuran şirketleri odağımıza alıyoruz.
Aktif Ventures şirketimizin altında yakın bir zamanda lansmanını yaptığımız Mindvest adlı CVC fon yapılanmamız ile gelecek dönem büyüme stratejilerine de paralel olarak hem Türkiye’de hem de Avrupa’da finansal teknolojiler özelinde yenilikçi kart ve banka hesabı yönetimi hizmetleri, dijital kredi çözümleri, bireysel ve ticari hesap entegratörü, yeni nesil sigorta çözümleri, robo yatırım teknolojileri, dijital ve fiziksel ödemeler, finansal pazarlama teknolojileri ve kripto alanında hizmet sunan yenilikçi şirketleri ve fonları destekleyeceğiz. Fonumuzun büyüklüğü 5 milyon dolar.
Apilion servis bankacılığı platformumuz ve bunun etrafına kurduğumuz fintech ekosistemi ile de girişimlere bankacılık servisleri dahil tüm ihtiyacı olan konularda destek oluyor, ağımızı bu girişimlere açıyoruz.
Yatırım süreçlerini çok yakın zamanda tamamladığımız 3 girişimimiz bulunuyor. Bununla birlikte, devam eden ve yakın zamanda sonuçlanmasını beklediğimiz yatırım görüşmelerimiz var. Dolayısıyla gelecek projeksiyonumuzu, önümüzdeki dönemde girişimci ekosistemini büyütmek ve birlikte kol kola yürüyebileceğimiz başarılı girişimlere finansman başta olmak üzere, ekosistemimizi kullanarak her konuda destek olmak üzerine kurduğumuzu söyleyebiliriz. Yatırımlar tarafında agresif bir büyüme stratejimizin olduğunu belirtmek isterim.
Ayrıca Apilion servis bankacılığı platformumuz ve bunun etrafına kurduğumuz fintech ekosistemi ile de girişimlere bankacılık servisleri dahil tüm ihtiyacı olan konularda destek oluyor, ağımızı bu girişimlere açıyoruz. Böylece girişimlere bir yandan servis modeli bankacılığı altında tüm API’lerimizi açarken, bir yandan da girişimlerin ihtiyaç duydukları teknoloji, altyapı, lisans, büyüme ve yatırım süreçlerine de destek oluyoruz.
Mindvest’in diğer girişim sermayesi fonlarından ayrışan tarafları, artıları neler?
Mindvest olarak temelde erken aşamada yatırım yapan girişim sermayesi fonlarına benzer bir yapımızın olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Aktif Bank’ın çok farklı iş kollarında yer alan iştirakleri ile oluşturduğumuz sinerji bizi farklı bir noktaya taşıyor. Ayrıca Apilion servis bankacılığı platformumuz ve bunun etrafına kurduğumuz fintech ekosistemi ile de girişimlere bankacılık servisleri dahil tüm ihtiyacı olan konularda destek oluyor, ağımızı tamamen bu girişimlere açıyoruz. Bizim temel anlayışımız, yatırım yapıp firmanın kendi kendine değerlemesini artırmasını beklemek değil. Bunun yerine Aktif Bank’ın tüm kaslarını Aktif Ventures’un yetkinliğiyle birleştirip girişimin hızlı bir şekilde ivmelenmesini sağlıyoruz. Yatırım yaptığımız şirketlerle mutlaka bir sinerji ortamı yaratıyor, birlikte projeler gerçekleştiriyoruz. Böylece hem ek gelir elde etme şansları oluyor hem de müşteriyi birinci ağızdan dinleyerek ürünlerini doğru şekilde geliştirebiliyorlar.
Mindvest ile hangi alanlardaki girişimleri destekleyeceksiniz? Bu bağlamda kriterleriniz neler?
Mindvest olarak odaklandığımız ana eksen her zaman finansal teknolojiler; bunun yanında Fintech ve fintech’e hizmet eden alanlar şeklinde çerçevemizi çiziyoruz. Fintech konusunda biraz daha spesifik olmak gerekirse, yenilikçi kart ve banka hesabı yönetimi hizmetleri, dijital kredi çözümleri, bireysel ve ticari hesap entegratörü, yeni nesil sigorta çözümleri, robo yatırım teknolojileri, dijital ve fiziksel ödemeler, blockchain temelli hizmetler ve servis bankacılığı üzerine iş modeli kuran şirketleri odağımıza alıyoruz diyebiliriz. Yatırım yapma sürecinde çok dikkatli ve ayrıntılı bir süreç ilerletiyoruz. Bu kapsamda en önemli kriterimiz, girişimci ekip ve kurdukları takım oluyor. Burada kurucuların sahip oldukları tecrübe, yetkinlikleri ve en önemlisi de işe olan motivasyonları çok önemli. Onun dışında mutlaka bir şekilde ürünlerinin müşteri tarafından kullanılmasını, yani halihazırda hizmet vermiş olmalarını bekliyoruz. Ek olarak, banka ve iştiraklerimiz ile sinerji alanlarına dikkat ediyoruz, mutlaka birlikte ek bir değer yaratabilmek istiyoruz. Ayrıca firmanın yurt dışı potansiyeli, kolay ölçeklenebilecek bir iş modeline sahip olması ve hedeflediği pazarın büyüklüğü yine çok önemsediğimiz kriterlerden.

Yaptığınız ilk yatırım olan B2Metric yatırımını kısaca değerlendirebilir misiniz?
Yapay zeka tabanlı teknolojileri ile şirketlerin datayı doğru yorumlamasını ve geleceğe yönelik başarılı tahminler yapmasını sağlayan B2Metric; çok iyi bir kurucu ekiple, kısa sürede birçok başarıya imza attı. Data yönetiminin öneminin giderek arttığı günümüzde Mindvest olarak, biz de bu konuyu çok önemsiyoruz. Bugün, datanın doğru yönetimi artık ölçek ve sektör ayırmaksızın tüm şirketlerin ihtiyacı haline geldi. Global bir veri analitiği şirketi olma vizyonu ile hızlı bir şekilde büyüyen B2Metric de çözümleriyle tüm bu şirketlere hizmet verme yetisine sahip. Hem yurt içi hem de yurt dışı büyüme yolculuğunda B2Metric’in yanında olacağımız için oldukça heyecanlıyız, tüm yeteneklerimizle bu süreçte onlara destek olacağız.

Bunun dışında hayata geçen ya da planladığınız başka yatırımlar var mı?
Şu an için kısa denebilecek bir sürede, 2’si fintech olmak üzere toplam 3 yatırımı tamamladık. Bu firmalarla projelerimize son sürat devam ediyoruz. Ek olarak, 2 firma için de yatırım süreçlerinde son aşamaya geldik. Buradaki yatırım iştahımız yüksek, doğru olduğuna inandığımız işlerde hızlı bir şekilde yatırım süreçlerimizi ilerletiyoruz. Önümüzdeki dönemde yatırımlarımızı kamuoyu ile de paylaşacağız.
Global bir ‘venture builder’ olma hedefleriniz doğrultusunda yol haritanızda sırada neler var?
Aktif Ventures olarak gelecek dönem stratejilerimiz kapsamında hem Türkiye’de Aktif Ventures olarak yalnızca fintechlere yatırım yapmakla kalmayacak, kendi fintech girişimlerimizi de kuracağız.
Bireysel dijital bankacılık hizmetleri, ödeme teknolojileri, ticari dijital bankacılık hizmetleri, regülasyon çözümleri noktasında ülkemizde ve globalde henüz sunulmayan çok sayıda niş hizmet var. Önümüzdeki dönemde özellikle Mikro / KOBİ Odaklı Dijital Bankacılık alanındaki yeni fintech girişimlerimizi de duyurmaya başlayacağız.
Dolayısıyla 2022’de Servis Bankacılığı fintech’imiz Apilion’u büyütmeye ve diğer girişimlerimizin de geliştirmesinin tamamlanmasına odaklandığımızı söyleyebilirim. Çok yakın bir zamanda mobilite çözümümüz İndiBindi’nin de portföyümüze katılmasıyla geniş bir portföyü yönetmeye hazırlanıyoruz.
Bu yazı Digital Report Dergisi 13. sayısında yayınlanmıştır.