Rusya’da son zamanlarda gündeme gelen kripto para birimi yasağı, Alexei Navalny’nin başkanı Leonid Volkov ve Telegram yaratıcısı Pavel Durov da dahil olmak üzere bir dizi önemli şahsiyetten tepki çekti.
Rusya Merkez Bankası, yerel kripto ticareti ve madenciliği konusunda kapsamlı bir yasaklama çağrısında bulunan bir rapor yayınladı. Belgeye göre, kripto para biriminin riskleri, Rusya dahil olmak üzere gelişmekte olan ekonomilerde “önemli ölçüde daha büyük” olarak kabul ediliyor. Ancak, önerilen bu yasağın ülkede evrensel olarak desteklenmediği görülüyor.
“Böyle bir yasak, genel olarak blok zincir teknolojilerinin gelişimini kaçınılmaz olarak yavaşlatacaktır. Bu teknolojiler, finanstan sanata birçok insan faaliyetinin verimliliğini ve güvenliğini artırıyor.”
Durov, “herhangi bir finansal otoritenin kripto para birimlerinin dolaşımını düzenlemek için doğal bir arzusu olduğunu” kabul etti. Ancak “böyle bir yasağın dürüst olmayan oyuncuları durdurmayacağını ama bu alandaki yasal Rus girişimlerine son vereceğini” de sözlerine ekledi.
“Kriptoyu yasaklamak imkansız”
20 Ocak’ta Alexei Navalny’nin başkanı olan Volkov, yasağın “oldukça gereksiz” olacağını belirtti.
Navalny, Rusya’da önde gelen bir muhalefet figürü ve Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’nın (FBK) kurucusudur. Navalny, Ocak 2021’de Rusya’ya döndü ve o zamandan beri hapiste.
Volkov yaptığı duyuruda, kripto paranın “sistematik olmayan muhalefet ve aşırılıkçı örgütleri” finanse etmek için kullanılabileceği için yasaktan Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) sorumlu olduğunu belirten 20 Ocak Bloomberg haberinden bahsetti.
“Ne olursa olsun” diye sözlerine devam eden Volkov, “Bu durumda Bloomberg versiyonunun tamamen gerçek olduğundan eminim; yine de hiçbir şey olmayacak. Çünkü Rusların kripto paraları Moskova merkezli kar amacı gütmeyen FBK’ya vermektense uyuşturucu satın almak için kullanma olasılıkları daha yüksek” ifadelerini kullandı.
“Teknik olarak, kripto para birimini yasaklamak, kişiden kişiye transferleri yasaklamakla aynı şey (yani imkansız)… Evet, kripto borsalarına para yatırmayı çok zorlaştırabilirler, bu da demek oluyor ki, aracı servisler ortaya çıkacak ve bunu şu yollarla yapacak. yabancı yargı yetkisi. Evet, işlem maliyetleri artacak.”
Rusya’dan Netflix’e devlet kanallarını platforma ekleme zorunluluğu
Rusya’nın komşularının çoğu da kripto para birimlerine sert bir yaklaşım benimsedi. 19 Ocak’ta Gürcistan vatandaşlarının kripto para madenciliği yapmayacaklarına dair yemin etmeleri istendi. Kosova ve Kazakistan hükümetleri, kripto madenciliğini yasaklayan büyüyen ülkeler listesine eklendi. Ukrayna ise farklı olarak Eylül 2021’de ülkenin kripto para birimlerini benimsemesine yardımcı olmak için bir dizi yasa çıkardı.