Sahte koronavirüs haritaları insanları kandırmaya başladı. İnsanlarda büyük endişeye neden olan korona virüs salgını, dünya çapında iş dünyasını sekteye uğrattı. Fakat siber suçlular işlerine hala devam ediyor ve virüs salgını yüzünden insanların endişelenmesini, kendi amaçları doğrultusunda kullanıyorlar.
Ocak ayının başında hacker’lar, başlattıkları e-posta kampanyalarında kötücül yazılımları yaymak için koronavirüsü kullanmışlardı. Şimdi de aynı amaçla bu yazılımları koronavirüs haritalarından yaymaya başladılar.
John Hopkins University gibi pek çok organizasyon, koronavirüsün yayılması ile ilgili haritalar oluşturmaya başladı. İnsanlar bu haritaları takip ederek virüsün yayıldığı yerleri ve etkisini görebiliyor. Reason Labs’teki güvenlik uzmanları, bu durumu kötüye kullanıp sahte haritalar geliştiren hacker’ların olduğunu tespit etti. Hacker’lar bu haritalar ile kullanıcılardan ad soyad, kredi kartı bilgileri gibi kişisel verileri çalıyor.
Normal haritaların aksine bu sahte haritalar, kullanıcıları son gelişmelerden haberdar olmaları için uygulama indirmeye yönlendiriyor. Bu uygulamanın kötücül yazılımları devreye sokabilmesi için, uygulamanın telefona kurulması bile gerekmiyor. Şimdilik, uygulama sadece Windows işletim sistemine sahip cihazları etkiliyor. Fakat uygulamanın diğer işletim sistemlerini de etkileyecek bir versiyonunun geliştirilmesi de beklentiler arasında.
Sahte koronavirüs haritalarına ait websiteleri ayırt etmek aslında zor değil. Bu sahte sitelerdeki URL ve bazı detaylar, gerçek harita websitelerinden biraz daha farklı oluyor. Sahte koronavirüs haritalarının tuzağına düşmemek için John Hopkins University gibi gerçekliği onaylanmış web sitelerinden bilgi almak en sağlıklı yol olarak gösteriliyor.