Gelişen teknoloji ile beraber internet ile geçirilen vakitlerde arttı. Araştırmalar sonucu son yıllarda internet kullanıcılarının yüzde 85’i internette geçirdikleri süreyi online oyun için harcadıklarını dile getirmişlerdir. Bu da siber saldırılarda görülen artışı beraberinde getirmiştir. Bu saldırılardan nasıl korunabileceği de merak konusu olmuştur.
Anket: Z kuşağı düşünüldüğü kadar oyun oynamıyor
ExpressVPN’in anketine göre, Z kuşağı düşünüldüğü kadar oyun oynamıyor. ABD ve birleşik Krallık’tan bin kişinin katılımı ile gerçekleştirilen anket, 30’larında ve 40’larında olan kişilerin oyun oynamaya daha yatkın olduğunu gösteriyor. 46-55 yaşları arasındaki bireyler ortalama olarak bir haftada 24 saatten fazla süreyi oyun oynamaya harcıyor ve diğer yaş grupları arasında en çok oyun oynayan nesil.
Kendinizi kimlik avı saldırılarından korumanın yolları
Sanal oyunlarda cinsel istismar, gizlilik ihlalleri gibi tehditler olabileceği gibi kimlik avı saldırıları da olabilir. Bir kişinin, başka bir kişiyi kandırarak onun kişisel bilgilerini elde etmeyi amaçlaması kimlik avı saldırısı olarak adlandırılır.
Bu saldırı çoğunlukla reklam yahut e-posta üzerinden gerçekleştirilir. Bazen sıklıkla kullanılan sitelere benzeyen başka siteler üzerinden de uygulanabilir. Bu sitelerin başlıca istediği bilgiler vardır. Bunlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir.
- Kimlik numaraları,
- Sigorta numaraları,
- PIN olarak adlandırılan kişisel kimlik numaraları,
- Kullanıcı adları,
- Şifreler,
- Doğum günü tarihleri,
- Annenin kızlık soyadı,
- Banka kartı yahut kredi kartı numaraları, elde edilmek istenen başlıca bilgilerdir.
Bu siber saldırı girişimlerinden korunmak için gelen iletiler dikkatle okunmalıdır. Kişisel bilgileri içeren sorular barındıran herhangi bir ileti alındığında sitenin yasal olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer yasal değilse bilgiler kesinlikle verilmemelidir.
Bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlardan koruma adımları
Zararlı yazılımlar olarak da adlandırdığımız kötü amaçlı yazılımlar birçok yazılım türünü barındırır. Bu yazılım türlerine Truva atı, fidye virüsü, bilgisayar virüsü, reklam destekli yazılımlar örnek verilebilir. Bu yazılımların amacı bilgisayar kullanıcısına yahut bilgisayara zarar vermektir.
Bu yazılımlar mobil cihaza ya da bilgisayara bulaştıysa cihazın yavaşlamasına hatta çalışmayı durdurmasına sebep olabilir. Daha da kötüsü verileri çalıp paylaşabilir. Bu da gizlilik ihlaline dahildir.
Bu yazılımlardan korunmak için öncelikle antivirüs koruması kullanılmalıdır. Bu koruma herhangi bir virüs tehdidinde kullanıcıyı bilgilendirip bu virüsün temizlenmesini sağlar.
Sadece güvenilir kaynaklardan uygulamalar indirilmelidir. Bilinmeyen, tanınmayan sitelerden uygulama veya dosya indirilmemelidir.
İndirilecek olan uygulamayı kullanan kişilerin bakış açısından da değerlendirmek önemlidir. Bu konuda uygulama yorumları ve incelemeleri yardımcı olmaktadır.
Dosya yahut uygulama indirmeden önce istenilen izinler kontrol edilmelidir.
Oyun hesaplarınızı güvende tutmak için ipuçları
Dijital oyun oynayan kullanıcıların sayısının artması ile oyun hesaplarının çalınması eş zamanlı olarak artmaktadır. Oynanan hesap büyüdükçe değer kazanır. Değerli hesabın da alıcısı çok olur. Çalınan oyun hesaplarının birçoğu başkalarına satılmak üzere çalınmaktadır.
Bu tarz hesap hırsızlığından korunmanın ilk yolu şifreleri güçlendirmektir. Aynı zamanda bu şifreler kimseyle paylaşılmamalıdır.
Güvenilir olmayan kaynaklardan gelen bağlantılar tıklanmamalıdır.
Başka sohbet sistemi üzerinden iletişime geçmek niyetiyle yönlendirmeler yapan kişilerin sözleri ciddiye alınmamalıdır. Bu kişilerin yönlendirilmelerine uyulmamalıdır.
Aynı zamanda oyunlarda bulunan destek ekibinin hiçbir zaman şifre paylaşılmasını istemeyeceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle destek ekibinden olduğunu söyleyip kişisel bilgilerin paylaşılmasını söyleyen kişilerin sözlerine itibar edilmemelidir.
Çocuklarınızı çevrimiçi oyun risklerinden korumanın yolları
Çevrimiçi oyun risklerinden korunmak için öncelikle online oyun oynanan sitelerin güvenilir olmasına dikkat edilmelidir. Dijital oyun tehditlerini ortadan kaldırmak için oyun tercihleri de dikkate alınmalıdır.
Bu aşamada devreye anne ve babalar girmektedir. Çocuğun oyun tercihi incelenmeli ve yaşına uygun olup olmadığı gözden geçirilmelidir. Bazı çocuklar oyunu oynama isteğinden dolayı yaş etiketlerini dikkate almamaktadır. Aynı zamanda çocuklar ve gençler lisanssız oyun oynamama konusunda uyarılmalıdır.
Anne babalara yardımcı olabilecek bir diğer yöntem ise ebeveyn yönetim araçları kullanmaktır. Çocuk filtresi, aile filtresi gibi internet servis sağlayıcılarının bu konuya yönelik bazı filtreleri mevcuttur. Bu filtreler aktif hâle getirilmelidir. Bu arada oyun vesilesiyle bilgisayara uygulanan kötü yazılımlardan korunmak için antivirüs yazılımı da kurulabilir.