Aslında uzun bir süredir günlük hayatımızın bir parçası olan şarj edilebilir piller nedir; bu içeriğimizde nasıl çalışır gibi soruları yanıtlayacağız.
Bugün hala onları uzaktan kumandalarımızda, radyo alıcılarımızda ve oyuncaklarımızda kullanıyoruz. Cep telefonlarının geliştirilmesinden bu yana, birkaç on yıldır piller bizim için vazgeçilmez.
İlk pil ne zaman keşfedildi?
Piller, kimyasal reaksiyonlardan elektrik enerjisi üreten cihazlardır.
İtalyan bilim adamı Alessandro Volta ilk pili 1799’da tasarladı. Elektrik akımını iletmek için aralarına tuzlu suya batırılmış keçe parçaları yerleştirdiği çinko ve bakır diskleri koyarak yaptı.
Bu nedenle, bu cihazların adı (battery) tam olarak bir yığın metal diskle yapılmış olmasından kaynaklanmakta.
Voltaik yığının icadından sonra, küçük değişikliklerle bazıları bugün hala kullanımda olan diğer pil tasarımları ortaya çıktı.
Bunlardan biri, 1859’da Gaston Planté tarafından icat edilen kurşun asitli batarya. Bu modeller geleneksel içten yanmalı arabalarda kullanılan bataryanın aynısıdır.
Bir diğeri de, uzaktan kumandalarda kullandığımız alkalin piller, Georges Leclanché tarafından geliştirilen kuru pildir, temelde Leclanché tarafından 1868’de tasarlananlarla aynı tasarıma ve özelliklere sahiptir.
Şarj edilebilir piller nasıl çalışır?
Tüm piller aynı prensipte çalışır, iki elektrot metal veya bazı metalik bileşiklere sahip olmalı ve bir elektrolit içermelidir.
İlk voltaik bataryada, elektrotlar metal disklerdi ve elektrolit, elektrotlar arasında bulunan tuzdu.
Bir pilin içinde meydana gelen kimyasal reaksiyon, elektrotlar arasında gerçekleşir. Elektronlar, negatiften pozitif kutba akar ve elektrolit, bunların taşınmasına yardımcı olur.
Elektrik akımı, bir yük akışıdır, bu nedenle bir pilde hareket eden elektronlar, cihazlarımızın çalışmasını sağlar.
Şarj edilemeyen pillerde tek bir olasılık vardır. Elektrotlardaki maddeler bittiğinde artık elektron akışı veya elektrik akımı olmaz.
Ancak şarj edilebilir pillere alıştık.
Kurşun asitli pil, elektronik cihazlarda lityum iyon pillerden önce, şarj edilebilir pillerin en yaygın örneklerinden biridir.
Tasarımlarından bağımsız olarak, şarj edilebilir pillerde olan şey, kimyasal reaksiyonun tersine çevrilebilmesidir.
Bir yönde reaksiyon bir elektrik akımı üretir ve ters yönde, bunun gerçekleşmesi için elektrik akımı veririz.
Ne yazık ki, her şarj etme ve boşaltma döngüsünde piller tam olarak iyileşmez, bu nedenle şarj edilebilir pillerin bile bir raf ömrü vardır.
Ancak kirlilik göz önüne alındığında, yeşil enerji adına bu ürünler şarj edilemeyen pillere göre çok daha iyi bir alternatiftir.