Geçtiğimiz günlerde 2023’te geçerli olacak asgari ücret 8 bin 506 TL olarak açıklandı. Buna göre temmuz ayına göre asgari ücrette yüzde 54,66, yılbaşına göre yüzde 100 artış gerçekleşti Özellikle son dönemde asgari ücrete bağlı belirsizlik işe alımlara olumsuz etki etmiş durumdaydı ve işe alım süreçlerinde gözle görünür bir yavaşlık vardı. Asgari ücretin açıklanmasının ardından işe alım süreçlerindeki hareketliliğin hızlı bir şekilde artması bekleniyordu fakat açıklamanın geç gelmesi ve açıklanan rakamın şirket bütçelerini aşması istihdam piyasasında belirsizliğe yol açtı. Duruma enflasyonist dönemin sıkıntıları ve çalışanlar ile çalışan adaylarının beklentileri eklenince şirketler yeni yılda ücretleri belirlemek noktasında zorlanıyor.
Şirketler yeni asgari ücret sonrası maaş belirleyemiyor
İnsan kaynakları platformu 24 Saatte İş, asgari ücretin açıklandığı 22 Aralık 2022 tarihinden sonra uygulamaya kaydolan 35 bin adayın yeni yılda ortalama maaş beklentisini araştırdı. Verilere göre beklenti ortalaması 9 bin 900 TL iken aynı dönemde 24 Saatte İş sisteminde açılan 3 bin 510 iş ilanını incelendiğinde ortalama ücretin 8 bin 940 TL olduğu görüldü. Diğer bir deyişle şirketlerin teklifleri ve adayların beklentisi arasındaki yüzde 10,7’lik bir fark olduğu ortaya çıktı. Bu rakam geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında Ocak 2022’de bu fark yüzde 0,1 iken temmuz ayında gelen ikinci zam ile bu oran yüzde 3.8’e yükselmişti.
24 Saatte İş’in analizine göre; platform üzerinde garson pozisyonunda ilan açan şirketlerin maaş ortalaması 8 bin 850 TL iken adayların bu pozisyondaki maaş beklentileri 9 bin 500 – 10 bin 200 TL arasında ölçümlendi. Kurye pozisyonunda ilan açan şirketlerin maaş ortalaması 8 bin 900 TL iken adayların bu pozisyondaki maaş beklentilerinin 9 bin 700 – 13 bin 500 TL arası olduğu saptandı. Satış danışmanı pozisyonunda ilan açan şirketlerin maaş ortalaması 8 bin 500 TL iken adayların bu pozisyondaki maaş beklenti aralığı ise 9 bin 200 – 10 bin 300 TL oldu.
İşveren markasına yatırım yapan şirketler en iyi yetenekleri kendine çekiyor
Hem sayılar hem de konuşulanlar gösteriyor ki önümüzdeki dönem özellikle iş veren tarafı için zorlayıcı olacak. Maaşlar ile beklentiler arasındaki açılan makasın ilerleyen dönemde bir dengeye oturacağı öngörülüyor. Bununla birlikte bu belirsiz süreçte hem piyasa dinamiklerinin daha hızlı bir şekilde dengeye oturması hem de şirketlere destek verilmesi gereği açığa çıkıyor.