Reklam Özdenetim Kurulu (RÖK), 24-25 Nisan’da Uluslararası Reklam Özdenetim Konseyi (ICAS) ve Avrupa Reklam Standartları Birliği’nin (EASA) Yönetim Kurulu Toplantılarına ev sahipliği yaptı. 25 ülkeden 37 özdenetim kuruluşu ile 15 reklam sektörü birliğinin katıldığı etkinlikte, ‘Sorumlu Reklamcılık: Influencer Pazarlaması’ başlıklı bir workshop düzenlendi. Toplantılarda, Türkiye’de de uygulanan Influencer Reklamlarının Yapay Zekâ ile Taranması Projesi ile birlikte Fransa ve Hindistan’daki örnek uygulamalar ele alındı.
Reklam Özdenetim Kurulu’nun (RÖK) imtiyazlı üyesi olduğu ICAS ile Yönetim Kurulu Üyesi olduğu EASA’nın Yönetim Kurulu Toplantısı 24-25 Nisan tarihlerinde İstanbul’da Swissotel The Bosphorus’ta gerçekleştirildi. Toplantılara, Kuzey ve Güney Amerika, Avustralya, Asya, Afrika ve Avrupa’daki özdenetim kuruluşları ile global sektör birliklerini bir arada barındıran ICAS ve Avrupa Birliği’ndeki 25 ülkeden 37 özdenetim kuruluşu ile Avrupa’daki diğer 15 reklam sektörü birliklerinin üyesi olduğu EASA’dan toplam 62 kişi katıldı.
Influencer reklamlarının yapay zekâ ile taranması projesi anlatıldı
Coca-Cola, Henkel, Karaca, Türk Telekom, Reklamverenler Derneği ve Reklamcılar Derneği’nin sponsorluğunda, ICAS ve EASA İstanbul Toplantıları kapsamında 24 Nisan Pazartesi günü “Sorumlu Reklamcılık: Influencer Pazarlaması” başlıklı workshop gerçekleştirildi. ICAS ve EASA üyesi olan ve 21 ülkeden gelen temsilciler ile reklam sektöründen dernekler, reklam ajansı, influencer ajansları ve influencer’ların katılımı ile gerçekleştirilen Workshop’ta, Türkiye gibi tüm dünyada da tartışılan influencer pazarlaması ve bu pazarlama faaliyetine yönelik düzenlemeler görüşüldü.
Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Genel Müdürlüğü Reklam Kurulu’ndan Reklam Daire Başkanı Erdem Biçer ve Ticaret Uzmanı Elif Esin Gökçeoğlu’nun da konuşmacı olarak katıldığı ve Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gül Şener’in moderatörlüğünü yaptığı Workshop’ta; influencer reklamlarına yönelik Türkiye’deki düzenleme ve uygulamalar, Avrupa’daki özdenetim kuruluşlarının bu konudaki yaklaşım ve uygulamaları hakkında bilgiler paylaşıldı. Ayrıca Fransa ile Hindistan’daki influencer pazarlaması alanında bu ülkelerdeki özdenetim kuruluşları tarafından yürütülen projeler hakkında detaylı açıklamalar yapıldı.
Workshop’ta RÖK Koordinatörü Av. Ulya Duran tarafından bilgilendirici bir sunum yapıldı. Av. Ulya Duran; Türkiye’deki özdenetim sistemi, işleyişi ve RÖK’ün yer aldığı projelere değinerek, 2022 yılında RÖK ile Reklam Kurulu’nun iş birliğinde Avrupa’da 4’üncü ülke olarak hayata geçirilen “Influencer Reklamlarının Yapay Zekâ ile Taranması Projesi” hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Genel Müdürlüğü Reklam Kurulu Ticaret Uzmanı Elif Esin Gökçeoğlu’nun sunumunda ise influencer pazarlaması alanında Türkiye’deki mevzuat, bu mevzuat ile getirilen düzenlemeler ve söz konusu mevzuat dikkate alınarak Reklam Kurulu tarafından değerlendirilen dosyalar ve karar örneklerine değinildi.
En güvenilir yabancı: Influencer
Fransa’da Sorumlu Influencer Sertifikası
Türkiye’deki uygulama ve düzenlemeler hakkında yapılan paylaşımın ardından Avrupa Reklam Standartları Birliği (EASA) Genel Direktörü Lucas Boudet tarafından Avrupa perspektifinden bir değerlendirme yapılarak, reklamda özdenetim sistemi ile influencer reklamlarına yönelik etik standartların nasıl sağlandığı, bu yönde EASA ve üyesi olan özdenetim kuruluşları tarafından gerek Avrupa gerekse ulusal çerçevede hayata geçirilen en iyi uygulama örnekleri ile kılavuzlar hakkında bilgi verildi.
Fransa Özdenetim Kuruluşu ARPP Genel Direktörü Stephane Martin tarafından Fransa’da influencer pazarlaması alanında hayata geçirilen “Sorumlu Influencer Sertifikası” uygulaması hakkında açıklamalar yapıldı. Hindistan Özdenetim Kuruluşu ASCI CEO’su Manisha Kapoor ise Hindistan’da 2020 yılından beri influencer pazarlaması alanında yaşanan gelişmeleri aktardı.
Workshop’ın ardından, 2 gün boyunca gerçekleştirilen ICAS ve EASA’nın Yönetim Kurulu toplantılarında; ICAS ve EASA üyesi özdenetim kuruluşlarının kendi ülkelerinde yaşanan reklama yönelik sınırlamalar, düzenlemeler, yeni yaklaşımlar ile ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu; özellikle reklamda toplumsal cinsiyet eşitliği, karanlık tasarımlar, çevreye ilişkin beyanlar başlıkları üzerinde duruldu.