Aralarında Spotify ve FOXplay gibi bulunduğu bazı servislere Türkiye’den erişim engeli gelebilir. RTÜK tarafından ihtar edilen servisler, 72 saat içerisinde lisans başvursunda bulunmazlara yayınları engellenebilir.
- Facebook, Türkiye’ye temsilci atamayacak
- Spotify, şarkı sözleri ile arama yapmaya izin verecek
- Spotify Apple Watch uygulaması, iPhone’suz akışı test ediyor
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Spotify, FOXplay, PaylasFM ve MedyaportTV isimli yayın servislerine, lisans başvurusunda bulunmadıkları gerekçesi ile bir ihtarname yolladı. Söz konusu ihtarnamede bu servislerin Türkiye’de faaliyet gösterebilmeleri için en geç 72 saat içerisine lisans başvurusunda bulunmaları gerektiği ifade ediltir.
RTÜK, söz konusu servislere gönderdiği ihtarnameyi web sitesi üzerinden de yayınladı. Yayınlanan metinde, 2011 tarihli 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun uyarınca lisans işlemlerinin tamamlanması için duyuru yapıldığı ve ilgili servislerin, bu işlemleri gerçekleştirilebilmesi için toplamda üç aylık zaman tanındığına değinildi.
Aralarında Spotify servisinin de bulunduğu bazı yayın organlarının, henüz lisans başvurusunda bulunmadığı ve tanınan 3 aylık sürenin 72 saat içerisinde sonra ereceği belirtildi. Gönderilen ihtarnamede 72 saat içerisinde lisans talebi başvurusu yapmayan servisler için RTÜK’ün sulh ceza hakimliğine başvuracağı ve ilgili kanun gereği suç duyurusunda bulunacağı ifade edildi.
Buna göre Spotify ve FOXplay de dahil olmak üzere, lisans başvurusunda bulunmayan servisler erişim engeli gibi oldukça önemli bir yaptırım ile karşı karşıya kalacaklar. Bilindiği üzere Netflix, Amazon Prime Video, Mubi gibi farklı yayın servisleri de söz konusu lisans için gerekli başvuru süreçlerini başlatmıştı.
Temsilcilik bulundurma zorunluluğu da getirildi
Bilindiği üzere 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Yasa isimli yeni düzenleme, Facebook ve Instagram gibi pek çok sosyal medya platformu için bazı zorunlulukları beraberinde getirdi.
Buna göre günlük 1 milyondan fazla erişime sahip bulunan tüm dış sosyal medya sağlayıcılarına, Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi. Türkiye’nin belirlediği şartları yerine getirmeyen servisler için ise, erişim engeli de dahil olmak üzere bazı yaptırımların uygulanacağı açıklandı. Söz konusu düzenlemeye ilk tepki Facebook ve Instagram’dan geldi. Her iki platform da Türkiye’de temsilci bulundurmayacaklarını açıldı.
Spotify ve FOXplay’in ise, RTÜK tarafından gönderilen ihtarnameye nasıl bir tepki vereceği merak ediliyor. Türkiye’de milyonlarca kullanıcısı bulunan Spotify, 72 saat içerisinde bir lisans başvurusunda bulunmazlarsa, erişim engeli gibi bir yaptırımla karşı karşıya kalabilir.