Kendi yongalarıyla hazırlanan sistem süperbilgisayarlar listesinin zirvesine otururken, listede Çin yapımı bilgisayar sayısı ilk kez ABD’den fazla oldu.
Wuxi şehrindeki yeni devasa bilgisayar, Çin yapımı işlemciler kullanıyor ve iki yılda bir yapılan 500 en hızlı bilimsel bilgisayar sıralamasının önceki birincisinden en az iki kat daha fazla performans sunuyor.
ABD’nin en hızlı süperbilgisayarını ise performans anlamında beşe katlayan Sunway TaihuLight adlı bilgisayar, ABD merkezli şirketlerin yarıiletken teknolojisini de kullanmayan ilk Çin yapımı süperbilgisayar oldu. Önceki sistemde Intel işlemciler kullanılıyordu, ancak ABD’nin koyduğu bir ticaret ambargosu sebebiyle geçen yıl içinde güncellenmesi yapılamamıştı. Ambargonun sebebi, Çin’in bu sistemi nükleer aktivitelerde kullanabilecek olması şeklinde açıklanmıştı.
Sunway TaihuLight ile listede yer alan ve Çin’de üretilen süperbilgisayar sayısı 167 olurken, ABD’nin süperbilgisayar sayısı 165’te kaldı.
ABD yeni süperbilgisayarlar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor Enerji Bakanlığı’nın üç adet daha hızlı sistem hazırlanması için 525 milyon dolar ayırdığı biliniyor. ABD Kongresi ise bu konuda liderliği 2023 yılına kadar ele geçirmek için düzenlemeler yapıyor.
2018 yılına kadar çalışmayacak olan yeni süperbilgisayarda, her biri 250 işlemci çekirdeğine sahip 41 bine yakın işlemci bulunacak. Toplam 10 milyon 650 bin işlemci çekirdeği ABD’deki en hızlı süperbilgisayarın 560 bin işlemci çekirdeğinin yanında devasa kalıyor.