Yavaş yavaş yaygınlığını artıran ve artık neredeyse vazgeçilemez birer teknolojik ürün haline gelen tabletler, popülerliğini gün geçtikçe artırıyor. Biz de, bu popülerlik neticesinde, ister kendinize, ister sevdiğiniz birine olsun, tablet alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini özetlemeye çalıştık. Mağazalara gidip tek tek ürünlerle kafanız karışmadan önce bir plan yaparak, çok daha rahat bir alışveriş yapabilirsiniz.
Tablet satın alma rehberi: Sizin için en iyi tablet hangisi?
Şu an piyasada çok fazla seçenek bulunuyor. Tüm kriterleri göz önünde bulundurmak da oldukça yorucu. Boyut, ağırlık, pil ömrü, istediğiniz uygulamaların çalıştığı platform gibi birçok konuyu dikkate almanız gerekiyor. Gereksiz yere para harcamamanız veya harcadığınız paranın boşa gitmemesi için, bu rehberimizde size uygun tableti bulabileceğinizi umuyoruz.
Platform seçin
Şu sıralar tabletlerin ana işlevleri olarak kitap okumak, Web’de gezinmek, müzik dinlemek, oyun oynamak veya video izlemek sıralanabilir. Ancak tüm platformlar aynı şekilde tasarlanmıyor.
Hangi platforma karar verme aşamasında, öncelikle hâli hazırda elinizde bulunan cihazlara bakmalısınız. Mesela, dev iTunes arşivine sahipken bir de iPhone ve MacBook kullanıyorsanız, iPad almak sizin için oldukça mantıklı bir karar olacaktır. Böylece tüm içeriğinizi, cihazlar arasında rahatlıkla senkronize edebilirsiniz. Ya da kullanacağınız platformda esneklik istiyor olabilirsiniz. Bu durumda da Google’ın Android işletim sistemine sahip Nexus 7, dikkate değer bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Yine de unutmamanız gereken bir şey var; tüm Android tabletler aynı şekilde çalışmıyor. Birçoğu, Android’in eski sürümlerini kullanıyor veya üreticiler, kendi özelleştirdikleri arayüzü kullanıcıya sunuyorlar. Bu konuda en ünlü markalar ise Samsung ve LG. İki firma, tabletlere silme imkanınız olmayan kendi uygulama serilerini koyuyor.
Ne için kullanacaksınız?
Laptop yerine tablette çalışarak, iş öncelikli bir kullanım düşünüyorsanız, dokunmatik dostu Windows 8 kullanan Microsoft Surface 2 tablet size uygun olabilir. Ancak Windows 8 işletim sistemine karar verirseniz, diğer platformlarda popüler olan bazı uygulama ve oyunlardan yoksun kalır ve tabletinizi “eğlence” için pek kullanamayabilirsiniz. iPad Air de, çalışmak için gayet makul bir tablet. Apple’ın sunduğu iWork uygulamaları, tablet kullanıcıları için büyük rahatlık sağlıyor. iCloud ile birlikte Mac ve iPhone ile de senkronizasyon sağlayabiliyorsunuz.
Eğer çalışmak yerine, daha çok e-book okuyacağınız, oyunlar oynayıp uygulamalarda vakit geçireceğiniz bir tablet arıyorsanız, Windows 8 olmayan çoğu tablet işinizi görecektir.
Büyük mü olsun küçük mü?
Hangi ekosistemde bir tablet alacağınıza karar verdiyseniz, artık boyut seçmenin zamanı geldi. Tabletler, 7 inç’ten başlayıp 10.1 inç boyutuna kadar çıkan ekranlara sahip. Boyut başlığı altında tabletleri ikiye ayırabiliriz, 8 inç ve üzeri büyük, 8 inçin altındakiler de küçük tabletler olarak sıralanabilir.
Küçük tabletler, sürekli yolculuk halindeyseniz, hafiflikleri ve elbette boyutları sebebiyle size daha rahat bir mobilite sunacaktır. Bunu düşünürken, cihazın diğer eşyalarınızla olan uyumunu da düşünmelisiniz. Örneğin tam boyutta bir iPad Air, neredeyse 11 inç MacBook Air ile aynı yeri kaplıyor olacak.
Tablet boyutu aynı zamanda, cihazın tutuş anında verdiği hissi de etkiliyor. İkinci nesil Nexus 7 gibi cihazlar, tek elle tutarken rahat bir kullanım sunuyor. Ancak okuma yönünüz tablet kullanırken daha fazla öne çıkacaksa, Amazon’un Kindle serisi tabletlerini düşünmekte de fayda var. Tablet boyutu aynı zamanda ekran boyutunu da belirliyor, bu da bizi sıradaki başlığımıza götürüyor.
Çözünürlüğün önemi
Unutmayın, tablet büyüdükçe, ekran boyutu da büyür ve ağırlık da artar. En büyük önceliğiniz, aynı anda birçok işlem yapmak ve aynı zamanda hem çalışıp hem de eğlenmek istiyorsanız, büyük bir ekran her şeyi kolaylaştıracak ve çalışmak için size daha fazla alan verecektir. Ama bunun da sonucunda daha fazla yük taşırsınız.
Apple’ın Retina ekranı gibi, yüksek çözünürlüğe sahip ekranlar, yazıları oldukça canlı gösterir ve uzun süreler okuma yaptığınızda oluşacak göz yorgunluğunu azaltır. Daha çok video seyredilecek veya oyun oynanacak bir tablet alacaksanız da, yüksek çözünürlüğe nazaran ekran boyutu daha önemlidir.
İşlemci performansı
En son işlemciye sahip bir tablet alıp almamak sizin için önemli olmayabilir. Hatta en yeni ve hızlı tablet işlemcilerinin hangileri olduğunu bilmeyebilirsiniz bile. Ancak ucuz fiyatı sebebiyle, eski bir tablet almak, uzun vadede zararlı çıkmanıza sebep olabilir. Oyunlar ve uygulamalar güncellendikçe, daha fazla donanım gücü de istiyorlar. Eski tabletlerdeki, eski donanım da bu güncellemelerin ardından uygulamaları çalıştıramaz hale geliyor.
Günümüzdeki popüler tablet işlemcileri şu şekilde sıralanabilir. Qualcomm gibi firmaların dört çekirdekli işlemcileri, en öne çıkan işlemciler konumunda ve birçok Android cihazda bunlar kullanılıyor. Genelde 2 GB RAM ile birlikte sunuluyorlar. Nvidia ise geçtiğimiz yıl işlemci savaşında pek öne çıkamadı ancak yeni Tegra Note 7 ve Microsoft Surface 2’deki performansı ile beğeni topluyor. Apple ise kendi çiplerini yapıyor. Son tablet modeli iPad Air’de, iPhone 5S ile birlikte tanıtılan ve oldukça hızlı çalışan 64bit A7 işlemciler kullanılıyor.
Girişler
Alacağınız tablete dışarıdan bağlantı sağlamak istiyorsanız, size en fazla seçeneği Surface Pro 2 verecektir. Hem USB 3.0 girişi, hem de TV bağlantısı için microHDMI girişi, Surface Pro 2’yi öne çıkarıyor. iPad’de, Apple’a özel seçilmiş ürünlerin bağlanabildiği tek bir giriş bulunurken Android tabletlerde ise durum çok farklı. Bazı tabletlerde HDMI girişi, bazılarında USB girişi olabiliyor. Neredeyse hepsinde MicroUSB girişi olduğunu belirtelim.
Tablet kalemi ile yazmak
Alacağınız üründe çizim yapmayı, bir şeyler karalamayı veya sık sık not almayı planlıyorsanız, Android işletim sistemli Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition tableti, yanında gelen S-Pen ile size uygun bir cihaz olabilir. İşaret parmağı hizasına konan bir düğme ile sanal kağıdınız üzerinde size bir sürü ek uygulama seçeneği de sunuyor. Windows 8 tabletlerin çoğu da aynı şekilde bir kalemle birlikte satılıyor. Eğer iPad almaya kararlıysanız da, dışarıdan iPad’e uygun kalemler alabilirsiniz ancak iPad’in kapasitif ekranının, kalemle kullanmak için pek de uygun olmadığını söyleyelim.
Herkes için bir tablet
Alacağınız ürünü tek başınıza kullanmayacağınızın da düşünülebileceği durumlar olabilir. Ailenizin diğer üyeleri de aynı tabletle işlerini halledebilirler. Apple iPad, parola koruma kısıtlamaları getirirken Kindle Fire HDX ve Nook HD+, çocuklara özel modlar içeriyor. Amazon’un FreeTime adını verdiği özellik ile, çocuğunuzun tabletteki içeriğe erişimini kısıtlayabiliyorsunuz. Nook da, 6 adet aile kontrollü parola korumalı profil oluşturulmasına izin veriyor. Aynı şekilde Windows 8.1’de de profil oluşturup kısıtlama getirilebiliyor.
Android ise, çok kullanıcılı ortamlar için daha iyi bir uygulamaya sahip. Android 4.2.2 ve daha sonrası sürümlere sahip kullanıcılar, her bir aile üyesi için ayrı profiller açabiliyor ve her profilin ana ekranı, kişiye özel olarak tasarlanıyor. Sadece tabletin ana kullanıcısının uygulama ve sistem ayarlarına erişebiliyor. Ayrıca diğer kullanıcıların Google Play Store’a girip uygulama indirmesi de engellenebiliyor.
Satın alma zamanı
Tablet alırken nelere dikkat edeceğinizi artık öğrendiğinizi umuyoruz. Artık tableti seçip, satın alma zamanı geldi. Cebinizin yanmaması için de birkaç ipucumuz olacak. Mağazalarda eski model tabletlerin, nispeten ucuz olabilecek rakamlara satıldığını görebilirsiniz. Fiyat açısından öne çıksalar da, işlemcilerinin eski kalabileceğini ve yeni uygulama güncellemelerini kaldıramayabileceklerini unutmayın. Zamanında popüler olan tabletler için de indirimlere rastlamanız mümkün. Ama bu tabletlerle e-posta göndermek, kitap okumak ve nette gezinmek harici pek bir şey yapmanız kolay olmaz. Eğer bu şekilde kullanırım diyorsanız, çok ucuza birçok tablet bulmanız mümkün. Önceki nesil iPad ve iPad Mini’lerin de, halen geçerliliğini sürdüren kaliteli tabletler olduğunu söyleyelim.
Bunlar haricinde, operatörünüzün 3G’li kampanyası için yıllarca taahhüt vermek pek doğru bir karar olmayabilir. Tablet teknolojisi, şu sıralar en hızlı ilerleyen teknolojilerden birisi olduğu için, 1 yıl sonrasında tabletiniz modası geçmiş hale geldiğinde pişman olabilirsiniz.