TikTok ABD Donanması tarafından yasaklanıyor. ABD Donanması Çin’in popüler video uygulaması TikTok’u güvenlik gerekçeleri nedeni ile yasaklamıştı. Donanmada görev yapan bir kişi, Military.com’a verdiği röportajda yasaklamanın güvenlik nedeni ile olduğunu belirtirken, hükümet tarafından verilen telefonlarda uygulamanın yasak olduğunu belirtti.
TikTok yasağı, Demokrat Senato üyesi Charles Schumer ve Cumhuriyetçi Senato üyesi Tom Cotton’ın İstihbarat Teşkilatı Başkanı Joseph Maguire tarafına yazdıkları mektup ile başladı. Senato üyeleri yazdıkları mektupta, Çinli video uygulamasının ülkeleri için bir tehdit oluşturup oluşturmadığının araştırılması gerektiğini de belirttiler.
Sosya medya uygulaması Çin içinde Douyin olarak, dışarıda ise TikTok olarak biliniyor. Uygulama, Pekin merkezli ByteDance adlı şirket tarafından piyasaya sunuluyor.
Senato üyesi Marco Rubio bir süre önce uygulamanın Çin Hükümeti politikasını ABD içerisinde yaymak için içerikleri buna göre sansürlediğini iddia etmişti. Çin’de üretilen uygulamaların, içerikleri sansürleyerek Çin Hükümeti ve Komünist Parti tarafından tartışılan hassas konuların konuşulmamasını sağladığını söylemişti.
TikTok şeffaflık raporu yayınladı
ABD Donanması’nın yasak ile ilgili açıklama yaptığı gün, TikTok bugüne kadarki ilk şeffaflık raporunu yayımladı. Raporda şirketin, uygulamanın çalıştığı yerlerde hükümetlerin ilgili birimlerinden ne kadar çok istek ve soru aldığı gösterildi. Rakamlar ise 2019 yılının sadece ilk yarısını kapsıyor.
Şirket raporda, “Devlet organları tarafından gelen her soruyu oldukça ciddiye alıyoruz ve gelen her isteği dikkatli bir şekilde inceliyoruz. Örneğin gelen istek herhangi bir hukuksal prosedür ile ilgili ise veya içeriklerden biri yerel bir yasayı ihlal ediyorsa bununla hemen ilgileniyoruz” açıklamalarında bulundu.
Raporda ayrıca belirtilen dönem içerisinde kanuni yaptırımları yüzünden en fazla isteğin Hindistan’dan geldiği görüldü. Yaptığı 107 isteğin içinde 99 tanesi ise yasalarla ilgili. Geri kalan 8’i ise acil durumlar için yapılmış istekler. Hindistan’ın bilgi istediği sorulara karşı TikTok’un bu sorunlara cevap verme oranı ise yüzde 47.
İlginç bir şekilde aynı durumda ABD’ye verilen yanıtların oranı ise yüzde 86. Japonya’da ise bu oran yüzde 21. Kanuni yaptırımlar ile ilgili sordukları soruların hepsine yanıt alan ülkeler ise Kanada, İrlanda, İsrail, Singapur ve Türkiye.
Şeffaflık raporu ayrıca 3,345 adet içeriğin telif hakkı dolayısıyla kaldırıldığını belirtti. Şirket Ekim ayında, global hukuk firması K&L Gates LLP ve Bart Gordon ve Jeff Denham’ı işe almıştı. Ekip TikTok içeriklerini yönetme politikasını geliştiriyor.