Bu yazımızda, TikTok Müzik nedir, neden Spotify ve Apple Müziği tehdit ediyor tüm detaylarıyla anlattık.
Müzik keşif özelliğininin, sosyal medya uygulamarında ne kadar vazgeçilmez olduğu göz önüne alındığında, TikTok’ta kendi müzik akış uygulamasını yayınlasaydı şaşırmazdık. Business Insider tarafından paylaşılan habere göre, TikTok zaten bunun üzerinde çalışıyor.
TikTok Müzik nedir, ne zaman çıkacak?
Yeni platform, müzisyenlerin müziklerini doğrudan ana şirket ByteDance’in sahip olduğu TikTok’un müzik akışı hizmetine yüklemelerini sağlayacak. Uygulamanın henüz tam olarak ne zaman piyasaya çıkacağı bilinmiyor.
Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka ofisi, Mayıs ayında ByteDance’den TikTok Müzik hizmeti için ticari marka başvurusu aldı. Hizmetin, kullanıcıların müzik satın almasına, oynatacağına, paylaşmasına ve indirmesine izin vereceği iddia ediliyor. Ek olarak kullanıcılar, çalma listeleri oluşturabilecek, paylaşabilecek, önerebilecek, şarkılar hakkında yorum ve hatta canlı ses ve video yayını yapabilecek. ByteDance, Kasım ayında TikTok Müzik için ticari marka başvurusunda bulundu.
ByteDance, müzik akış hizmeti alanında uzmanlığa sahip. Şirketin müzik akış uygulaması olan Resso, 2020 yılında Endonezya, Brezilya ve Hindistan’da piyasaya sürüldü. TikTok müzikte olması beklenen bazı özellikler Resso’da da yer alıyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriniz;
- Çalma listeleri oluşturma,
- Şarkıları sosyal medyada paylaşma,
- Son olarak uygulamadaki diğer kullanıcılarla iletişim kurabilme özelliği.
ByteDance, şu an mevcut TikTok kullanıcılarını Resso’ya çekmeye devam ediyor. The Information’da yer alan bir rapora göre, Brezilya’daki TikTok uygulamasının, kullanıcıları ilgilendikleri bir şarkının tam sürümünü dinleyebilmeleri için Resso uygulamasına geçiş yaptıran bir opsiyona sahip olduğu söyleniyor. Bu hizmet kullanıcıları ByteDance ekosisteminde tutmaya yardımcı oluyor.
Resso’nun Kasım 2021 itibarıyla Endonezya, Brezilya ve Hindistan’da aylık 40 milyonun üzerinde kullanıcısı bulunuyordu. The Information’da yer alan habere göre bu sayının artması bekleniyor. Bununla birlikte, Business Insider’ın paylaştığı bir habere göre, Resso’nun Hindistan’daki aylık kullanıcı sayısı, Ocak 2021 ile Ocak 2022 arasında yüzde 304 artarak, Spotify’ı tehdit ettiği bildiriliyor.
Tehlikeli TikTok meydan okumalarına bir yenisi eklendi: Kia challenge
ByteDance, Resso’yu kullanarak bir müzik uygulaması oluşturmayı mı çalışıyor yoksa tamamen farklı bir şey mi deniyor henüz bilinmiyor. TikTok bağlantılarına sahip bir müzik uygulaması, müzik akışı pazarının gidişatını değiştirebilir ve diğer uygulamarı bazı değişiklere zorlayabilir.
TikTok Müzik neden Spotify ve Apple Müziği tehdit ediyor?
Spotify, Apple Müzik ve diğer uygulamalara rakip olan TikTok, giderek artan popüleritesi ile sektöründe çekiciliğini daha da artırmayı hedefliyor. ByteDance, söz konusu uygulamanın patentini, Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO)’ya sundu.
Hizmetin adına bakılacak olursa Tiktok’un yeni müzik uygulaması, yalnızca Spotify’a rakip olmuyor.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi TikTok Müzik uygulamasının, yakın zamanda Spotify ve diğer müzik akışı uygulamalarına tehdit oluşturacağı görülüyor. TikTok ayrıca, Z kuşağı kullanıcılarının dikkatini çekmeye devam ediyor.
Hizmetin Spotify’ın ücretsiz sürümündeki gibi, reklamlar tarafından desteklenen ücretsiz bir seçeneğe de sahip olacağı düşünülüyor.
TikTok Müzik, ABD hükümetinden gelen herhangi bir zorlukla karşılaşacak mı?
TikTok’un ana şirketi ByteDance Çin menşeili olduğu için Amerika ve Çin arasındaki olan ilişkiler göz önüne alındığında, uygulama Amerika tarafında bazı zorluklarla karşılaşabilir.
TikTok daha önce, eski ABD Başkanı Donal Trump tarafından, ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle yasaklanmıştı. Ancak bu yasak, yeni Başkan Joe Biden tarafından, geçtiğimiz yıl Haziran ayında kaldırıldı.
Fakat yine de bazı Amerikalı senatörler son zamanlarda TikTok hakkında bazı endişelerini dile getirdiler. Daha doğrusu bir Buzzfeed News araştırmasına göre, TikTok’un geliştiricileri, Amerikalı kullanıcıların verilerine erişebiliyor. Bu durumu doğrulayan TikTok’un CEO’su Shou Zi Chew, bilgilerin Çin hükümetiyle hiçbir şekilde paylaşılmadığını vurguladı.
TikTok CEO’su ByteDance ve şirketinin yalnızca birkaç bağlantıya sahip olduğunu ve personelin, ABD kullanıcılarının verilerine erişiminin olmadığını iddia ediyor.
TikTok’un ABD hükümetinden önemli yasal işlemlerle kaşılaşıp kaşılaşmayacağını zamanla göreceğiz. Eğer böyle bir şey olursa, ABD pazarında var oluşunu devam ettiren TikTok’un, müzik uygulamasını tanıtması bir hayli zor olacaktır. Bütün bu süreçleri beklememiz gerekecek.
TikTok Müzik eğer piyasaya çıkarsa, Spotify, Apple Müzik, YouTube Müzik ve diğer uygulamara, pazarda büyük zorluklar yaşatabilir.
TikTok Müzik ile ilgili hazırladığımız bu yazımızı beğeneceğinizi umuyoruz. Eğer beğendiyseniz, TikTok’un yeni trendi baharatlı gül şarabı hakkında da bilgi almak isteyebilirsiniz.