ABD Başkanı Donald Trump, Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat yasağı ile ilgili kararlara imza attı. Her iki uygulama için ayrı arı ayrı yayımlanan kararnamelere göre ABD’li kişi ve kuruluşların TikTok ve WeChat ile iş yapmaları yasaklanmış olacak.
- Microsoft TikTok’u neden satın almak istiyor?
- Tiktok rakibi Instagram Reels özelliği kullanıma sunuldu
- ABD seçimleri: Hacker’lar hakkında bilgi verene 10 milyon dolar ödül
Bir süredir TikTok uygulamasını yasaklayacağı konuşulan ABD, ilk ciddi adımı dün itibarı ile attı. Başkan Trump tarafından imzalanan iki ayrı kararname ile ABD’li kişi ve kuruluşların TikTok ve WeChat ile iş çalışmaları yasaklandı.
Yapılan açıklamada Çinli ByteDance ve Tencent tarafından geliştirilen sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat’in ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit ettiği belirtildi. Ve buna yönelik bazı agresif önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yapıldı.
ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan her iki kararname de 45 için içerisinde yürürlüğe girecek. Söz konusu kararın tam olarak hangi işlemleri kapsadığı ise henüz net olarak bilinmiyor. ABD’de çok sayıda yatırımı bulunan Tencent ve diğer Çinli şirketlerin bu karardan nasıl etkileneceği merak ediliyor.
TikTok ve WeChat, Trump yasağı hakkında açıklama yaptı
Söz konusu kararnamelerin yankısı devam ederken, her iki şirketten de açıklama geldi. Tencent sözcüsü, şirketin söz konusu kararı henüz gözden geçirdiğini ifade ederken, TikTok, yürütme emrinin, herhangi bir yasal süreç olmaksızın verildiğinin altını çizdi. Ve bu kararın ABD’nin hukukun üstünlüğüne olan bağlılığına olan güveni yaralayacağını dile getirdi.
Donald Trump tarafından imzalanan TikTok ve WeChat yasağı kararı, ABD için oldukça emsalsiz bir karar. Bir süredir yasaklanacağı konuşulan uygulamalarla ilgili alınan bu kararların, yasal olarak bozulabileceğini de belirtmek gerekiyor.
ABD’nin kullanıcı verileri ile ilgili endişelerini dile getirerek yasaklamaya hazırlandığı TikTok, halihazırda Hindistan’da yasaklı bulunuyor. ABD ve Hindistan dışındaki bazı ülkeler de Çin merkezli ByteDance tarafından geliştirilen TikTok’u inceleme altına almış bulunuyor.
Öte yandan TikTok’un Microsoft tarafından satın alınması da ihtimaller arasında yer alıyor. Bilindiği üzere Microsoft, geçtiğimiz günlerde TikTok’u ByteDance’ten almak için görüşmelere başladığını duyurmuş ve ABD Başkanı Trump söz konusu müzakerelerin sonuca bağlanabilmesi için 15 Eylüle kadar süre vermişti. İlgili kararların 45 gün içerisinde yürürlüğe girmesi de aynı tarihlere denk geliyor.