Elon Musk’ın Twitter’da yaptığı açıklamalar, sosyal medya platformunun kullanıcıları arasında büyük bir etki yarattı. Musk, Twitter Blue aboneliği olmayan hesapların günlük 600 gönderiyle sınırlanacağını duyurdu. Bu sınırlama, aşırı veri hırsızlığı ve sistem manipülasyonunu önlemek için geçici bir önlem olarak sunuldu. Kullanıcılar, tweet akışlarını güncellemekte zorluk yaşayarak, “Twitter kullanım limiti aşıldı” uyarısıyla karşılaştılar.
Bu hamlenin ardından Twitter kullanıcıları, farklı alternatif platformlara yönelerek yeni platformların popülerlik kazanmasına sebep oldu. Bu platformların başında ise Spill app geliyor. Spill app, son dönemde büyük ilgi görmeye başladı. Uygulama, sadece birkaç hafta önce kapalı beta olarak piyasaya giriş yaptığı halde şimdiden 100 binden fazla kişinin hesap oluşturduğu bir sosyal medya uygulaması haline geldi. Spill’in bu başarısı, ünlülerin ve influencerların katılımıyla daha da arttı.
Peki Spill app nedir, kimler kullanabilir, bekleme listesine nasıl katılınır? Daha yakından inceleyelim…
Spill app nedir?
Spill, diğer platformlardan farklı olarak belirli bir kullanıcı kitlesine odaklanmayı ve Twitter gibi olmamayı amaçlıyor. Eski Twitter çalışanları Alphonzo “Phonz” Terrell ve DeVaris Brown tarafından geliştirilen uygulama, Black Twitter yaratıcılarıyla işbirliği yaparak daha güvenli ve çeşitli bir topluluk oluşturmayı hedefliyor. Kurucular, bu kişileri “kültür sürücüleri” olarak adlandırıyor ve onlara özel bir platform sunmanın ve temel sorunları çözmenin, herkes için daha iyi bir deneyim sağlayacağına inanıyor.
Spill app’i kimler kullanabilir?
Spill app’in şu anda yalnızca iOS platformunda mevcut olduğu ve Android için olacak sürümün geliştirme aşamasında olduğu belirtiliyor. Kullanıcılar için güvenli alanlar oluşturmayı hedefleyen Spill app’e kimlerin katılabileceği konusunda özel bir kısıtlama bulunmuyor.
Tabii uygulamaya giriş yapabilmek için içeriden birilerinden davetiye almanı gerekiyor. Eğer davetiye alamazsanız, Spill’in devam etmekte olan bir bekleme listesi mevcut.
Twitter’a alternatif diğer uygulamalar
Bağımsız bir uygulama olan Bluesky da, Elon Musk’ın yaptığı açıklamalardan nasibini alarak kullanıcı sayısını hızla artırdı. Halka açık verilere göre, Bluesky’ın kullanıcı sayısı önemli ölçüde arttı. Aynı şekilde, yayıncı odaklı bir Twitter alternatifi olan Post da bu süre zarfında büyük bir ivme kazandı. Günlük aktif kullanıcıların sayısı dört kat artarken, yeni kayıtlar on kat arttı.
Twitter, Blue abonesi olmayanlara mesaj kısıtlaması getiriyor
Bu dönemde kullanıma sunulan diğer bir alternatif olan Mastodon da Twitter’ın rakipleri arasında öne çıkmayı başardı. Büyük kullanıcı kitlesine ulaşan Mastodon’un son zamanlardaki kullanıcı sayısının aylık olarak 1,4 milyonun üzerinde olduğu söyleniyor.
Son olarak, Instagram ve Facebook’un ana şirketi Meta’nın Twitter’a rakip uygulaması Threads da sosyal medya savaşına giriyor. Twitter ve rakipleri arasındaki rekabetin nasıl bir etki yaratacağını ilerleyen süreçte hep beraber göreceğiz. Kullanıcılar, bu dönemde karşılaştıkları kısıtlamalarla başa çıkmak için çeşitli alternatif platformlara yöneliyor.