Bu yazımızda, Mastodon nasıl para kazanıyor açıklayacağız. Son zamanlarda Twitter’ın yerine geçecek bir platform olarak lanse edilen Mastodon’a kaydoldunuz mu? Birçok açık kaynaklı sunucusuyla merkezi olmayan sistemi şaşırtıcı buluyor musunuz? Bu sebeple, Mastodon’un nasıl gelir elde ettiğini merak ediyor olmalısınız. Mastodon’un nasıl gelir elde ettiğini anlamak için bu yazıda gelir kaynağını deşifre etmeye çalıştık.
Mastodon, son zamanlarda çevrimiçi olarak popülerlik kazanan merkezi olmayan açık kaynaklı bir mikroblog platformu olarak kullanıcılara hizmet veriyor. Diğer tüm sosyal ağ web sitelerinin aksine, kullanıcı tarafından yönetilen sunucular ile çalışıyor. Kullanıcılar “federasyon” olarak bilinen bir grupta bir arada bulunma seçeneğine sahip oluyor. Bu Mastodon’da “Fediverse” olarak adlandırılıyor.
Mastodon‘un CEO’su Eugene Rochko CNN’e verdiği bir röportajda Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasından bu yana uygulamaya 230.000’den fazla yeni kullanıcının üye olduğunu söyledi. Peki, Mastodon ücretsiz ve açık kaynaklı bir platformsa, nasıl para kazanıyor?
Mastodon nasıl para kazanıyor?
Mastodon, abonelik ücretleri ve reklamlar ana gelir kaynakları olarak göründüğü için bu konuda diğer sosyal ağ sitelerinden farklı çalışıyor. Reklamsız bir açık kaynak platform olduğu için kullanıcılar kendilerini rahat hissediyor.
Peki, gerekli işletme maliyetleri ve geliştirme maliyetleri olacağı göz önüne alındığında Mastodon nasıl para kazanıyor?
Sponsorluk
Mastodon, web sitesinde kullanıcıları sponsor olmaya davet ediyor. Sponsor olunduğunda, işletmenin logosu ve “takip et” bağlantısı Mastodon web sitesinde kullanıcılara gösteriliyor. Platform üzerinden doğrudan kullanıcı sponsorluğu mümkün. Mastodon web sitesini ziyaret ederek, “Sponsor ol” butonuna tıklayarak kolayca sponsor olabilirsiniz. Bu, Mastodon’un para kazanmasına yardımcı oluyor. Sponsorların listesi resmi web sitelerinde de mevcut olacak.
Patreon sponsorları
Patreon aracılığıyla kullanıcıların katkıları teşvik ediliyor. Geliştiricilerin çalışmaları, kâr amacı gütmeyen bu abonelik hizmeti aracılığıyla Patreon abonelerine gösteriliyor. Geliştiriciler ve destekçileri arasında bağlantı kuran bir platform olma özelliğini taşıyor, böylece destekçiler tercih ettikleri geliştiricilere ödüller ve ücretler şeklinde ödeme yapabiliyor.
Mastodon sunucusu nasıl değiştirilir?
Mastodon kullanıcıları Patreon üzerinden bağış yapmaya teşvik ediliyor. Kullanıcılar Mastodon resmi web sitesindeki “Patreon’a Git” düğmesine tıklayarak şirketin finansal başarısına katkıda bulunabilir.
Fediverse aboneliği
Merkezi olmayan ağın protokollerine göre, Mastodon Fediverse birbirleriyle iletişim kurabilen bağlantılı sunuculardan oluşan bir ağdır. İlgi alanlarınıza bağlı olarak, bu Mastodon sunucularını çeşitli farklı hizmetler için kullanabilirsiniz.
Mastodon sunucusu çalıştırmaya yardımcı olan Mastodon için bu tür tam yönetimli barındırma hizmetlerinden biri Masto.host’tur. Kendi Mastodon sunucularını satın alma ve sürdürme konusunda yardım için, bu tür sunucuların kullanıcılarının bir abonelik ücreti ödemeleri gerekiyor.
Topluluk ücreti
Mastodon sunucularında kullanıcılar ilgi alanlarına göre kendi topluluklarını oluşturabiliyor. Bu tür sunucuların kullanıcıları, işletme ve bakım maliyetlerini karşılamak için minimum bir abonelik ücreti ödemek zorunda. Çok sayıda işlem iş parçacığı ve yüksek kapasiteye sahip sunucularda çalışabiliyorsunuz. Kullandığınız sunucuya ve seçtiğiniz abonelik planına bağlı olarak, size 400 GB’a kadar bulut depolama alanı ve 2000’e kadar aktif kullanıcıyı barındırma olanağı da veriliyor.
Bulut depolama alanı
Kullanıcılar Mastodon sunucularından bulut depolama alanı satın alabilirler. Aylık ek 10 dolar karşılığında 4 işlem iş parçacığı, 4 GB veritabanı kapasitesi ve 40 GB ek medya depolama alanı içeren ek kaynaklar ve eklentiler satın almayı seçebilirsiniz. Bu, Mastodon’un işletme giderlerini karşılamak için para kazanmasına yardımcı olabilir.
Elastik arama ücreti
Mastodon’da elastik arama ve tam metin aramaları destekleniyor. Bu varsayılan bir ayar değil. Mastodon sunucularında, kullanıcılar bunu etkinleştirebiliyor ve kendi gönderilerini arayabiliyor. Tüm doğrudan iletişimlerinin yanı sıra yazdıkları, beğendikleri ve kendilerinden bahsedilen gönderileri de inceleyebilirler.
Elastik arama, erişilebilir veritabanı içinde rastgele ilanları aramaya izin vermediğinden, Mastodon’da sunulan ücretli bir hizmettir.
Kitlesel fonlama
Her Mastodon sunucusunun sahibi ve işletmecisi farklıdır. Sunucunun işletilmesi elbette maliyetli. Mastodon, dışarıdan finansman sağlamak yerine kitle fonlaması yoluyla para kazanıyor. Bu, çok sayıda insandan para toplamak için çevrimiçi platformları kullanmalarını mümkün kılıyor.
Reklamlar
Çoğu çevrimiçi platform, faaliyetlerini finanse etmek için reklam gelirlerine güveniyor. Mastodon gibi merkezi olmayan bir platform reklamları engelliyor. Bununla birlikte, Mastodon tabanlı bağımsız sunucuların reklam barındırmasına izin veriliyor. Mastodon böylece kendi sunucularında reklam yayınlayarak gelir elde ediyor.
Mastodon’un nasıl para kazandığıyla ilgili hazırladığımız bu yazımızı beğeneceğinizi umuyoruz. Eğer beğendiyseniz, En iyi Mastodon sunucuları: Sunucu nasıl değiştirilir? başlıklı yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz.