RDP, çalışanlar tarafından kurumsal kaynaklara, sunuculara ve ağlara uzaktan bağlanmak için kullanılan popüler bir protokol. Uzak Masaüstü Protokolü’ne yönelik saldırılar, siber suçlular tarafından güvenlik açıklarını keşfetmek ve kuruluşun ağındaki bilgisayarları hedeflemek için kullanılan en yaygın taktikler arasında yer alıyor. Siber suçlular, güvenli olmayan veya yanlış yapılandırılmış RDP ayarlarından yararlanarak kurbanın izni olmadan sistemde oturum açabiliyor, fidye yazılımı yükleyebiliyor veya hassas verileri çalabiliyor.
Uzak Masaüstü Protokolü, şirket çalışanlarının veya normal kullanıcıların, ağ bağlantısı üzerinden bir başka bilgisayara uzaktan bağlanmalarını sağlıyor. Microsoft tarafından geliştirilen bu sistem, Windows’ta uzak masaüstü bağlantısı olarak yalnızca yerel bir ağda çalışıyor.
2022’nin ilk çeyreğinde Türkiye’deki tespitler ilk çeyrekte 6 milyon 957 bin 383 iken, ikinci çeyrekte 3 milyon 525 bin 333 olarak gerçekleşti. Söz konusu düşüşe rağmen RDP saldırıları, hibrit çalışmayı benimsemeye devam eden kuruluşlar için hala bir endişe kaynağı olmalı. Kaspersky’nin yakın tarihli bir raporuna göre, bölgede siber saldırılar nedeniyle mali kayıp ortalama 686 bin dolara ulaşıyor.
Kaspersky Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Maher Yamout, şunları söylüyor: “Uzaktan çalışma, güvenlik riskleri ve tehditleriyle birlikte geliyor. Hibrit çalışma da bundan istisna değil. Çalışanların şirket ağına her an her yerden her cihazdan erişebilmesi, dikkatle uyarlanması gereken bir trend. Şüphesiz ki şirketler, çalışanların daha fazla işbirliği içinde çalışabilmesi için iyi bağlantılara sahip olmalarını ve işe dair ihtiyaçlarını karşılamak için verilere erişmelerini sağlamak adına çok uğraşıyorlar. Ancak herhangi bir zafiyeti önlemek için güçlü ve katı güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor. Yanlış RDP ayarları, zayıf parolalar veya genel WI-FI kullanımı ciddi sorunlara neden olabilir.”
Windows kullanıcılarının her gün karşılaştığı 5 siber tehdit
Uzak Masaüstü Protokolü saldırılarından nasıl korunulur?
Şirketinizi RDP saldırılarından korumak için Kaspersky uzmanları şunları öneriyor:
- Yalnızca kurumsal bir VPN üzerinden RDP’ye erişimi etkinleştirin.
- Uzaktan bağlanırken Ağ Düzeyi Kimlik Doğrulaması (NLA) kullanımını etkinleştirin.
- Mümkünse, çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin.
- Kaspersky Endpoint Security for Business gibi ağ tehdidi korumasıyla güçlendirilmiş kurumsal güvenlik çözümünü kullanın.
- Kuruluşlar, somut siber hijyen becerileri ve uygulamaları konusunda Kaspersky Automated Security Awareness Platform’dan yardım alabilir.