Bu içeriğimizde VDI nedir, VPN ile arasındaki farklar neler açıklayacağız. Ağdaki gizliliği iyileştirebileceğimiz ve ayrıca güvenlikten ödün vermeden sistemlere ve ekipmanlara uzaktan erişebileceğimiz birçok araç var.
Bu yazıda, VDI’nin ne anlama geldiğinden ve VPN‘den ne kadar farklı olduğundan bahsedeceğiz. Her iki çözüm de son zamanlarda çalışan insanlar arasında büyük önem kazanan home office için kullanılabilir. Kişisel verilerimizin gerçekten önemli olduğu unutulmamalı, bu nedenle onları güvende tutmak çok önemli. Ancak bu iki seçenek arasında farklılıklar var.
VDI nedir, ne anlama geliyor?
VDI, sanal masaüstü altyapısı anlamına geliyor. VDI, masaüstü ortamlarının merkezi bir sunucuda barındırılmasına izin veriyor. Temel olarak bir tür masaüstü sanallaştırma olduğunu söyleyebiliriz. Masaüstü görüntüleri sanal makinelerde çalıştırılır ve bir ağdaki son istemcilere gönderilir. Bu uç terminallerin bir bilgisayar, tabletler, mobil cihazlar veya herhangi biri olabileceğini söyleyebiliriz.
Bir VDI’da ortak olan farklı özellikler söz konusu olabilir. Sanal masaüstleri, merkezi bir sunucu üzerindeki sanal makinelerde bulunur. Ek olarak, her masaüstü, Windows olabilen bir işletim sisteminin görüntüsünü içerir. Bu sanal makineler ana bilgisayarlara dayanır ve son istemciler, merkezi olarak yönetilen bu sunucuya sürekli olarak bağlı kalmalıdır.
Bu nedenle, bir VDI ile her kullanıcının ilgi alanlarına göre özelleştirilmiş bir şekilde konfigüre edilebilen kendi özel sistemine sahip olacağını söyleyebiliriz. İstemci yazılımı aracılığıyla, masaüstüne her yerden ve her zaman erişebilecekler. Bu nedenle ev ofis için çok kullanışlıdır. Ancak belirli programlara ve hizmetlere sahip olmak gerekir.
VDI nasıl çalışır?
Bir kullanıcı bahsettiğimiz yazılım aracılığıyla masaüstünde oturum açar, bağlantı aracısı kullanıcının kimliğini doğrular ve bağlantıyı kabul eder. Gördüğümüz gibi, ilk bakışta sanal bir özel ağa göre farklılıklar olduğunu görebiliriz.
Aynı bağlantı aracısı, isteği analiz eder ve kullanıcıyı ilgili masaüstüne gönderir. Sanal makineler, bu masaüstünün barındırıldığı sunucularda oluşturulur.
Kullanıcı kullanmadığında yöneticinin bu sanal masaüstünü kapatabileceği dikkate alınmalı. Bu, daha fazla kullanıcının o sunucunun maksimum kapasitesinden yararlanmasını sağlar.
VDI’nin avantajları
Genelde her tür hizmet veya uygulamada olduğu gibi, hesaba katılması gereken farklı olumlu ve olumsuz yönler var. Bir VDI kullanırken bulabileceğimiz ana avantajların neler olduğuna bakalım:
- Erişim: Şüphesiz en önemli avantajlardan biri her yerden ve her zaman erişebilmek. Bu olasılığa sahip olmak, örneğin, uzaktan çalışan kullanıcılar için geniş bir seçenek yelpazesi açar.
- Güvenlik: Güvenlik ayrıca bir VDI’da bulunan bir faktör. Veriler, olası kayıplar veya sızıntılar konusunda endişelenmeden şifrelenmiş biçimde depolanır. Bu, her zaman dikkate almamız gereken çok önemli bir şey.
- Birden çok cihaz: Farklı cihaz türlerinden bir VDI’ye erişmek mümkün. Masaüstü belirli bir donanıma bağlı olmaz, bu nedenle ona herhangi bir bilgisayardan, her yerden erişebiliriz.
- Azalan maliyetler: Bunun maliyet tasarrufu anlamına geldiğini de hesaba katmalıyız. Bulutta donanım maliyetini ortadan kaldıran bir sistem söz konusu.
VDI ve VPN arasındaki farklar
VPN araçları yaygın olarak kullanılıyor ve her tür işletim sisteminde mevcut. Son zamanlarda home office çalışanları için de çok önemli hale geldi. Bununla birlikte, şimdi bir VDI ve VPN arasındaki temel farkları açıklayacağız.
- İşleme: En belirgin farklılıklardan biri, bir VPN’deki işlemenin kullanıcının kendi cihazında gerçekleştirilmesi. Bu, kurulu olduğu bir bilgisayar veya telefonda meydana gelebilir.
- Maliyet: Maliyet açısından da farklılıklar söz konusu. VPN minimum donanım gerektirdiğinden ve çoğu telefonda veya bilgisayarda bulunan donanımdan yararlanabildiğinden daha maliyet sunar. Bu, birçok kullanıcı için önemli bir fark.
- Yapılandırma: Önemli bir fark da, bir VDI ve VPN’i doğru şekilde yapılandırmanın zorluğu. VDI’de, birçok farklı sanal makine kullanmak ve böylece kullanıcı tabanını destekleyebilmek gerekir. VPN daha basit ve çok fazla bilgiye sahip olmayan ev kullanıcıları için daha uygun.
- Sorun giderme: Genel olarak, VDI’ler sorun giderme açısından daha az çevik. Ayrıca güvenlik açıklarını düzeltmek ve yamaları başlatmak için idealler.
- Uygulamalar: VDI’larda uygulamalar zaten uzak masaüstüne kurulur, VPN’de ise bunları sisteme yüklememiz gerekir.
Gördüğümüz gibi, her iki durum da ev ofisler için yaygın olarak kullanılıyor. Günümüzde çok kullanışlılar ve giderek daha fazla kullanıcı tarafından giderek daha fazla tercih ediliyorlar. Mahremiyetimizin çok önemli olduğu bir çağda yaşıyoruz. Verilerimiz ağda büyük bir değere sahip ve bilgisayar korsanları tarafından saldırılar gerçekleştirmek, bize hedefli reklamlar göndermek vb. için kullanılabilir. Bütün bunlar, gizliliğimizi her zaman güvende tutmamız ve bizi riske atacak hatalar yapmamamız gerektiği anlamına geliyor. Bu, kullandığımız her tür cihaz ve işletim sistemine uygulamamız gereken bir şey.