Bugün size Xiaomi telefonlarda ses efektleri yapma ve açma işlemlerini anlatacağız. Ses, herhangi bir akıllı telefonun temel yönlerinden biridir. Kablosuz veya kablolu kulaklıklar aracılığıyla mümkün olan en iyi sese sahip olmak, çoğu kullanıcının arzusudur. Bu vesileyle, bir Xiaomi cep telefonunuz varsa, MIUI’de ses efektleriyle ses kalitesini ve kullanım deneyiminizi nasıl iyileştirebileceğinizi anlattık.
Akıllı telefonun ses kalitesi nelerden etkilenir?
Aslında kaliteyi ve deneyimimizi etkileyen birçok faktör bulunur, ancak sesi beğenimize göre ayarlamak için akıllı telefon üreticisinin bize sunduğu olanaklar da bu konuda etkilidir. Telefonunuzun ses açısından daha iyi veya daha kötü olması, bu tür efektlerle hafifletilebilecek bir şeydir. MIUI 12‘de, telefonun sesine bu kişisel dokunuşu vermek için firmanın “Ses efektleri” olarak tanımladığı çeşitli ses ayarlarına erişebiliyoruz.
Ses kalitesini yalnızca mono ses ileten hoparlörlerden daha iyi algılamak için kulaklık kullanmak yaygındır. Bu durumda, ses ayrı kanallar tarafından algılanır. Yeni bir telefon kullandığımızda ve sesi hiç kişiselleştirmediğimizde, her şeyi biraz düz bir profille duymamız normaldir, çoğu ayarda bunu “standart” olarak tanımlarız ve genellikle varsayılan olarak gelen de budur.
Xiaomi telefonları söz konusu olduğunda, MIUI sayesinde ihtiyaçlarımıza ve zevklerimize göre uyarlanmış bir sese sahip olmak için özelleştirme yapabileceğimiz çok sayıda parametremiz var. Sesi ve ses seviyesini yaşımıza göre ayarlayabileceğiz gibi, Xiaomi’nin bu “ses efektleri” seçenekleri ile farklı ayarları da özelleştirebiliriz.
Xiaomi telefonlarda ses efekti yapma
Xiaomi’de ses efektleri yapma ve bu özelliği açma süreci oldukça basit, çünkü doğrudan Android telefonumuzun ayarlarından yönetebileceğimiz bir şey. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
- Xiaomi’nizdeki MIUI ayarlarını girin
- “Ses ve Titreşim” üzerine dokunun.
- “Ses efektleri”ne ulaşana kadar ekranı kaydırın.
Giriş yaptıktan sonra aşağıda göreceğimiz tüm seçeneklere sahibiz. Bunlar bize kulaklıkların sesiyle ilgili her şeyi kapsamlı bir şekilde kontrol etme özelliğini verir. Bunlar, kablolu veya kablosuz olmalarına bakılmaksızın, yalnızca Xiaomi cep telefonumuza kulaklık bağladığımızda düzenlenebilir olarak görünür. Bağlı değillerse gri renkte görünürler ve onlarla hiçbir şey yapamayız.
Kulaklıkları bağlarsak, menülerin metni siyaha döner ve daha sonra aşağıda göreceğimiz tüm parametreleri düzenlemek mümkün olur ve bu, Çin markasının cep telefonumuzdaki ses deneyimini tamamen özelleştirebilecek.
Kulaklığa göre ses ayarlama
Çinli firma, kulaklıkları taktığımızda, kablolarla veya kablolar olmadan ses deneyiminin çoğunu ve hatta markanın kulaklıklarından herhangi birine sahipsek daha da fazlasını yaşayabileceğimizden endişe duyuyor. Bu ayarların bize sunduğu ilk şey, sesi tam olarak taktığımız kulaklık tipine uyarlamaktır, bu yüzden bu seçenekte, Xiaomi hakkında konuştuğumuz mevcut bir listeden kulaklıklarımızı seçebileceğiz.
Bu şekilde, ses, kulaklıklardan en iyi şekilde yararlanmak için bu kulaklıkların teknolojisine uyarlanır. Xiaomi kulaklığımız yoksa hiçbir şey olmuyor, diğer farklı bölümlerde sesi adapte edebileceğiz ancak bu durumda sesi kulaklığa adapte edecek bölümün yapılandırılmasına gerek kalmayacak.
Ekolayzer
Bu seçenek, telefonumuzun sesinin mümkün olan en iyi olması için veya en azından ses zevklerimize göre en iyilerinden biridir. Bu ekolayzer içinde, mevcut on müzik stilini seçebileceğiz, böylece ses bu türlere uyum sağlayacak, onlardan en iyi şekilde yararlanacak ve her bir stilin şarkılarının keyfini sonuna kadar çıkaracağız.
Ancak, ön ayara tıklarsak, tüm ekolayzerı soldan sağa doğru ayarlayabileceğiz. Bu sayede sesi daha genel, kulağa hoş gelen ve telefonda dinleyeceğimiz tüm durumlara daha kolay adapte olabilen bir modele uyarlayabiliriz.
Ses ayarı
Bu bölüm, Xiaomi’mizin sesini yapılandırırken en ilginç olanlardan biridir. Genellikle diğer üreticilerin telefonlarında bulamadığımız için, bize oldukça başarılı görünen bir ayardır, çünkü sadece sesin türünü veya kalitesini hesaba katmaz, ancak ses faktörünü de ekler. Aşırı ses nedeniyle kulaklarımızı riske atmadan dinleme deneyimini en iyi noktaya getirebilirsiniz.
Bunun için ses seviyesini yaşımıza göre ayarlayabileceğimiz bir ayarımız var, bu ayar içerisinde üç farklı yaş aralığından seçim yapabiliyoruz. Bunlardan biri 30 yıla kadar, diğeri 30 ila 60 yıl arası ve son olarak 60 yıldan fazladır. Bu şekilde, telefonun sesi ve özellikle ses seviyesi, kulaklarımızın aşırı sese nasıl dayanabileceğini büyük ölçüde etkileyen yaş gibi önemli bir faktöre uyarlanacaktır.
Kulaklık kontrolü
Ses efektlerinin dışında, müzik veya diğer içerikleri çalmamızı kolaylaştıracak başka seçeneklerimiz de var. Bunlar, kulaklık kontrol düğmelerinin çalışmasını yapılandırmak için bir dizi ayardır.
Kulaklıktaki uzaktan kumanda düğmesinin ses seviyesini kontrol etmesini veya müzik çalmayı kontrol etmesini seçebiliriz. Ayrıca kulaklıklarımızda birden fazla fiziksel uzaktan kumanda düğmesi varsa, bunları ayrı ayrı yapılandırmamız mümkün, yalnızca kulaklıklara basmamız ve ardından telefonda gerçekleştirilecek eylemleri yapılandırmamız gerekecek.
Bu şekilde, deneyimi her zaman maksimum düzeyde özelleştirebiliriz, bu da ister kablolu ister kablosuz olsun, kulaklığımızdan daha fazla keyif almamızı sağlayacak.